The First Lady

Nederlandse bluesartiesten strijden om deelname Memphis !

Op zondag 4 oktober 2015 wordt in Best Western Hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep de Dutch Blues Challenge gehouden, een jaarlijks evenement waarbij Nederlandse bluesartiesten de uitdaging aangaan om in januari volgend jaar een plek te veroveren bij de befaamde International Blues Challenge in Memphis. De band vertegenwoordigt daarnaast Nederland tijdens de Europese Blues Challenge in Italië. Ook levert het de deelnemers promotie en boekingen op, doordat zij zichzelf presenteren aan een breed publiek, organisatoren, radiomakers en clubs.

De jaarlijks van samenstelling wisselende selectiecommissie van de Dutch Blues Foundation heeft de 47 inzendingen beoordeeld op bluesinhoud, vocaal en instrumentaal talent, originaliteit en uitstraling.

In de categorie solo/duo nemen deel: Big Bo, The Damned and Dirty, The Guitar Guy and Kid Harpin’, terwijl Rusty Apollo, Zippy Leaps, Phil Bee’s Freedom, The Bluetails, The First Lady en de Robert Smith Bluesband hun bandkwaliteiten voor het voetlicht brengen.

Vanaf vandaag wordt i.s.m. de Dutch Blues Foundation elke week een van de deelnemers aan de Dutch Blues Challenge voorgesteld. De eerste in de reeks is: THE FIRST LADY

The First Lady werd in 2013 de blueswereld in gelanceerd met twee shows op Culemborg Blues waar zoveel bezoekers naar wilden komen kijken dat een deel buiten door de ramen de show moest volgen.

Dit bracht ze onder meer op het podium van de Blues festivals van Hoorn en Zoetermeer en in het voorprogramma van de Britse zangeres Jo Harman in De Groene Engel te Oss.
Afgelopen januari heeft de band hun eerste EP uitgebracht, ‘Nobody There’, waar vijf eigen nummers op staan. Zangeres en frontvrouw Merel heeft een loepzuivere stem waarover recentelijk blueszanger Phil Bee lovende woorden sprak, nadat Merel als gastzangeres had meegedaan tijdens het debuutoptreden van Phil Bee’s Freedom.

De 17-jarige gitarist Filip is een minstens zo groot talent. Drie jaar geleden werd de nog piepjonge Filip ontdekt door bluesgitarist Sonny Hunt uit Nashville, Tennessee. Sindsdien speelt Filip steevast een paar avonden mee, als Sonny weer eens in Europa toert met zijn band The Dirty White Boys. Ook stond Filip al op het podium met The Veldman Brothers, één van Nederlandse populairste bluesbands. Op de achtergrond zorgt bassist Bram – oudere broer van Filip – samen met drummer Richard voor een strakke, swingende en hechte basis. Blues met een jeugdige spirit, maar met ouderwetse passie.

1) Waarom doen jullie mee aan de Challenge?
Wij willen met de Challenge onze muziek aan een groot publiek presenteren wat van ons soort muziek houdt. We vinden het fantastisch om onze muziek ten gehore te brengen aan publiek wat van blues houdt en ze te verassen met ons talent.

2) Wat verwacht je van de Challenge?
Wij verwachten een zaal vol liefhebbers en we hopen wat te leren van het commentaar.

3) Hoe pakken jullie de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit jullie repertoire spelen of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
Voor elke show onderzoeken we wat voor publiek er op af komt. Hierop baseren wij onze setlist. Bij de Challenge zullen we uiteraard onze sterkste bluesnummers kiezen en binnen de tijd een show neerzetten welke hopelijk indruk zal maken.

4) Hoe plaatsen jullie jezelf in de bluesscene qua stijl en ambitie?
Onze muziek is vrij modern en als het dan toch een naam moet krijgen als blues-rock te beschouwen. We gebruiken invloeden zoals de oude helden (Jimi Hendrix), maar laten ons ook graag inspireren door jongere artiesten als Henrik Freischlader of moderne rockbands. Onze ambitie is om elk (on)mogelijk podium te beklimmen en mensen weg te blazen met loepzuivere vocalen en stomende gitaarsolo’s!

5) Is er iets wat het publiek van The First Lady zou moeten weten of dat tot op heden onbekend of onderbelicht is gebleven?  
Plezier op het podium is voor ons het belangrijkst! Ons doel is dat mensen met een dikke smile weer naar huis gaan, wij zijn er klaar voor!

Verdere info over The First Lady : http://www.dutchbluesfoundation.nl/myblues/6451

The First Lady – Highway Road

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/184162803″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]