The Damned and Dirty

Nederlandse bluesartiesten strijden om deelname Memphis!

Op zondag 4 oktober 2015 wordt in Best Western Hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep de Dutch Blues Challenge gehouden, een jaarlijks evenement waarbij Nederlandse bluesartiesten de uitdaging aangaan om in januari volgend jaar een plek te veroveren bij de befaamde International Blues Challenge in Memphis. De band vertegenwoordigt daarnaast Nederland tijdens de Europese Blues Challenge in Italië. Ook levert het de deelnemers promotie en boekingen op, doordat zij zichzelf presenteren aan een breed publiek, organisatoren, radiomakers en clubs.

De jaarlijks van samenstelling wisselende selectiecommissie van de Dutch Blues Foundation heeft de 47 inzendingen beoordeeld op bluesinhoud, vocaal en instrumentaal talent, originaliteit en uitstraling.
In de categorie solo/duo nemen deel: Big Bo, The Damned and Dirty, The Guitar Guy and Kid Harpin’, terwijl Rusty Apollo, Zippy Leaps, Phil Bee’s Freedom, The Bluetails, The First Lady en de Robert Smith Bluesband hun bandkwaliteiten voor het voetlicht brengen.

I.s.m. de Dutch Blues Foundation wordt elke week een van de deelnemers aan de Dutch Blues Challenge voorgesteld. De zevende in de reeks is: THE DAMNED AND DIRTY

The Damned and Dirty is een duo met een sterke voorkeur voor delta blues. Met hun albums wonnen ze drie jaar op rij de award voor Best Dutch Blues Cd (2012, 13 en 14), uitgereikt door de Dutch Blues Foundation. Hun vierde album “Hoodoo Down” staat net op de band en komt binnen enkele maanden uit.

Kevin de Harde (zang/harmonica) en Micha Sprenger (gitaren/zang) vormen een uniek duo, doordat ze traditionele Amerikaanse blues weten te spelen met eigentijdse en spitsvondige teksten. Live staan ze als een huis met huilende slidegitaar, krachtige zang, smaakvolle fingerpicking en rauwe bluesharp. Op hun albums presenteren ze een breed palet aan verschillende muziekstijlen. Naast blues laten ze zich ook inspireren door de jazz, country en rock.

1)      Waarom doen jullie mee aan de Challenge?
Omdat we het met onze vorige poging net niet gered hebben hebben we na lang beraad besloten nog een poging te wagen. Het is een kans om jezelf in de kijker te spelen, nationaal en internationaal. En wie wil er niet spelen in Memphis?

2)  Wat verwachten jullie van de Challenge?
We hebben al eens eerder meegedaan dus we weten wel ongeveer hoe het eraan toe gaat. We denken dat de meeste mensen in de bluesscene ons wel al kennen, maar als we wat nieuw publiek weten aan te spreken is dat altijd mooi meegenomen.

3)      Hoe pakken jullie de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit jullie repertoire spelen of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
Het lijkt ons voor de hand liggen dat iedereen zijn sterkste nummers zal gaan spelen. We laten zien wie The Damned and Dirty zijn, net zoals bij elk ander optreden.

4)      Hoe plaatsen jullie jezelf in de bluesscene qua stijl en ambitie?
Hoewel men ons graag een stempeltje geeft met “Delta Blues”  kijken we zelf graag breder. Het is altijd ons startpunt, maar onze albums zitten vol met uitstapjes naar verschillende stijlen. Onze ambitie is om ook buiten de bluesscene mensen aan te spreken en om gewoon mooie muziek te maken.

5)      Is er iets wat het publiek van The Damned & Dirty zou moeten weten of dat tot op heden onbekend of onderbelicht is gebleven?
Wat ons onderscheidt van veel andere bluesbands is het feit dat we geen covers spelen. Met drie albums met alleen eigen nummers en een vierde dat binnen enkele maanden uit zal komen hebben we genoeg repertoire. Onze optredens komen dan ook met een absolute keiharde covervrijgarantie.

Meer info over The Damned And The Dirty: http://www.dutchbluesfoundation.nl/myblues/5702


Ook op Blues Magazine ...