De Dutch Blues Awards worden jaarlijks door de Dutch Blues Foundation uitgereikt aan personen of organisaties die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de blues. Er worden Awards uitgereikt in de categorieën Dutch Blues Band, Dutch Blues Artist, Dutch Blues CD, Dutch Hall of Fame en Keeping the Blues Alive. De Dutch Blues Foundation zet zich sinds 2009 in voor de promotie van bluesmuziek en bluesmusici. De stichting wil talentvolle muzikanten een podium bieden, zorgdragen voor erkenning van bluesmusici en bijdragen aan de bekendheid van de blues in Nederland.

Dutch Blues Awards

Keeping The Blues Alive Award 2016 voor The Shack

Sinds de oprichting van de Dutch Blues Foundation wordt elk jaar een persoon of organisatie beloond, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de bluesmuziek in de afgelopen jaren. Voor 2016 gaat de Keeping the Blues Alive Award naar The Shack in Oude Meer.

Bluesliefhebbers en uitbaters Berry en Rian Kok van The Shack in Oude Meer bieden al jaren lang een podium voor blues artiesten uit binnen- en buitenland. Sinds 1987 organiseren ze bluesavonden. Eerst in hun eigen Blues-Rock Café Simple in de Kwakel en jaren later onder de naam Bikes ’n Blues in Het Galjoen in Amstelveen.

In 2011 maakten ze, samen met Hans Grossouw, The Shack in Oude Meer tot één van de mooiste en sfeervolste Juke Joints van Nederland.

De trouwe aanhang van de Blues ’n Bikes avonden volgden het enthousiaste en gastvrije echtpaar naar The Shack en ook nieuw publiek wist al snel deze bijzondere locatie te vinden.
The Shack is alleen geopend als er een band speelt. De lat wordt hoog gelegd als het om kwaliteit gaat. Toch doen ze alles in eigen beheer en zonder sponsorgelden. De entreeprijs is laag en de consumptieprijzen zijn zeer schappelijk. Het is een geliefde plek voor bluesliefhebbers en artiesten willen er graag optreden.

Op zondag 19 februari 2017 zijn de mensen van The Shack verrast met de mededeling dat zij de Keeping the Blues Alive Award ontvangen. Binnenkort wordt bekend gemaakt, wanneer de officiële uitreiking plaatsvindt.

De Keeping the Blues Alive Award werd eerder uitgereikt aan Nico Bravenboer, Rien en Marion Wisse, de organisatie van Moulin Blues, Bert Lek, het bestuur van de Rotterdamse Bluessociëteit L’Esprit en Cultureel Café De Amer.

Michael de Jong in de Dutch Blues Hall of Fame

Sinds de oprichting van de Dutch Blues Foundation worden jaarlijks mensen, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de blues in Nederland, opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame.
Dit jaar is het de beurt aan Michael de Jong.

Michael de Jong werd in Frankrijk geboren uit een Franse moeder en een Nederlandse vader. Al op vijfjarige leeftijd verhuisde de familie naar de Verenigde Staten. Op zijn dertiende leerde hij zichzelf gitaar spelen na Johnny Cash aan het werk gezien te hebben. In Amerika belandde hij via Detroit en New Orleans uiteindelijk aan de westkust en speelde daar met mensen als Jerry Garcia, Paul Butterfield, Albert Collins, John Lee Hooker, Maria Muldaur, Country Joe McDonald, Charlie Musselwhite en Albert King. Uiteindelijk werd hij tot diens dood begeleider van niemand minder dan Jimmy Reed, onder wiens invloed hij zich ook aan het schrijven van songs waagde. In 1981 nam hij zijn eerste album op: “All Night Long”.

Begin jaren tachtig keerde hij terug naar Europa en kwam via Parijs, Londen, Bremen en Kopenhagen aan het eind van de jaren tachtig uiteindelijk in Amsterdam terecht. In 1993 kwam zijn eerste Europese cd uit, die werd gevolgd door een imposante reeks geluidsdragers, die stuk voor stuk hoge kwaliteit bieden.
De zanger/gitarist/songwriter heeft een ongekende diepgang in zijn werk en weet in zijn eentje het publiek ademloos aan het luisteren te krijgen.
Doordat zijn gezondheid de laatste jaren wat minder is, is Michael momenteel bezig met een afscheidstoernée, maar zal ongetwijfeld, zolang zijn gestel het toelaat, incidenteel nog zijn fraaie songs op het podium laten horen. Nog steeds vloeien er met grote regelmaat nieuwe songs uit zijn pen.

Tijdens zijn optreden in De Pluk in Geldermalsen op 18 februari 2017 werd door de Dutch Blues Foundation aan deze unieke artiest bekend gemaakt dat hij aan het rijtje Harry ‘Cuby’ Muskee, Oscar Benton, Rob Hoeke, Barrelhouse, Martin van Olderen, Livin’ Blues, Flavium, Eelco Gelling en Jaap Hindriks zal worden toegevoegd.

Op 16 juni wordt Michael de Jong officieel toegelaten in de Dutch Blues Hall of Fame. Dit vindt plaats tijdens zijn laatste optreden in Calypso Theater (Wijk bij Duurstede).

De Award voor Dutch Blues Drummer 2016 gaat naar Eduard Nijenhuis

Eduard Nijenhuis zal dit jaar de Dutch Blues Award 2016 ontvangen in de categorie Dutch Blues Drummer. In 2015 en 2016 werd hij door de Awardcommissie genomineerd en in 2016 kreeg hij van het publiek de meeste stemmen.

Sinds 2008 vormt hij met bassist Jan Markus The Dynaflow, een ijzersterke ritmesectie, die al jaren als basis fungeert voor de Fossen & Struijk Band, maar ook andere binnen- en buitenlandse artiesten hebben in de loop der jaren van deze ritmetandem gebruik gemaakt. Zijn uitstekende techniek, professionaliteit en altijd zichtbare enthousiasme zorgden ervoor dat de commissie weer niet om hem heen kon. Afgelopen jaar begeleidde hij ondermeer James ‘Super Chikan’ Johnson en de heren vormden een combinatie, die het begrip spelplezier een nieuwe dimensie gaven.

De Award zal op een nog nader bekend te maken tijdstip aan Eduard worden overhandigd.

Meer informatie: www.dutchbluesfoundation.nl/bluesgrafie


Ook op Blues Magazine ...