DUKE ROBILLARD
support : Jumpin’ Joe
28 februari 2010
Cafe De Gouden Leeuw, Dongen

Duke Robillard

Tekst & Foto’s: Fons Kersbulck

Tot aan de nok toe gevuld, dat was de zaal van café De Gouden Leeuw in Dongen. Als sardines in blik opeengepakt stonden een kleine tweehonderd bluesliefhebbers te wachten op het optreden van een zwaargewicht uit de blueswereld: Duke Robillard (eigenlijk Michael John Robillard) The Duke, die op een Europese tournee is, deed op verzoek van de Stichting Blues Promotion Dongen, vanavond dus café-zaal De Gouden Leeuw aan.

Maar alvorens Robillard en zijn band het podium mochten betreden was er ook nog een voorprogramma gepland. Die eer was ten deel gevallen aan een viermansformatie uit die mooie stad achter de duinen: Jumpin’ Joe. De Haagse mannen moesten de zaal al vast warmdraaien voor het moment suprême van die avond. Het moet gezegd worden dat het spelen van het voorprogramma weliswaar een eer is maar tegelijkertijd ook een ware opdracht. Het was immers hun taak om iets moois neer te zetten terwijl eigenlijk de hele zaal in ongeduld stond te wachten op de grootheid uit de USA. Ga er maar aan staan. Maar de mannen van Jumpin’ Joe zijn daar zeer in geslaagd en speelden een absoluut geweldig voorprogramma waarop The Duke eigenlijk naadloos kon aansluiten. Met hun snelle blues en swingnummers wisten ze het publiek al enthousiast te maken. Gitarist Jan Raven speelde duidelijk een prominente rol op zijn Fender strat en liet een aantal vlijmscherpe solo’s horen.
De meeste van hun nummers swingden de pan uit maar ze ook een mooie slowblues was hen niet vreemd.

Jumpin' Joe (4)

Nadat Jumpin’ Joe ongeveer een uur op het podium had gestaan was het nu de beurt aan bigshot Duke Robillard. Robillard & band. Robillard staat al tig jaren op de planken over heel de wereld. Hij doet gemiddeld maar liefst 250 optredens per jaar. Vroeger speelde hij een prominente rol in de Fabulous Thunderbirds en in zijn eerste band: Roomful op Blues (1967).
Zijn vroegere maat uit Roomful of Blues, Doug James, was degene die hier vanavond de sax bespeelde. Hij had hiervoor twee types saxofonen meegenomen: een alto- en een bariton-sax.

Robillard wordt in Amerika als één van de blueslegendes beschreven en tussen 2001 en 2004 werd hij vier maal tot beste bluesgitarist uitgeroepen door de toonaangevende Blues Music Awards. BB King noemde hem eens één van de grootste bluesartiesten.

Het duurde vrij lang (een half uur) voordat Duke Robillard en band op het podium verschenen, onder luid gejoel van de bluesliefhebbers in de zaal. Iedereen nam positie in en Robillard scharrelde ondertussen wat rond en verbond de diverse effectpedalen met elkaar. Vervolgens nam hij de enige gitaar op die hij bij zich had, een Gibson die hij al achttien jaar overal mee naar toe sleept, zo zei hij me desgevraagd. Hij schoof vervolgens een kruk onder zich en begon te spelen.

Duke Robillard (6)

Gedurende twee uur wist hij het publiek in vervoering te brengen met de unieke wijze waarop hij vaak oude nummers bracht, soms in een modern jasje gestoken. Hij speelde de pure blues, Mississippi Blues, muziek met raakvlakken naar de funk en enkele pure jazznummers en dat op een zeer hoogstaand niveau, bijgestaan door het formidabele saxophone-werk van Doug James. De twee oude maten voelden elkaar feilloos aan. Moet nog gezegd worden dat de Duke eigenlijk al vanaf het begin van zijn carrière geïnteresseerd was in de wijze waarop je blues, swing en jazz met elkaar zou kunnen verenigen. Vanavond liet hij horen hoe je dat moest doen. Het publiek werd alsmaar enthousiaster, ondanks dat het bloedheet was in de zaal. De mannen op het podium moeten het gevoel gehad hebben te hebben opgetreden in een sauna, zeker ook al met al die spots die op hen gericht stonden.
Natuurlijk speelde The Duke na zijn laatste nummer nog een toegift. Het publiek verkeerde in euforie toen de laatste tonen wegstierven en de Duke zijn paleis, het podium, verliet. Van alle kanten werd de oude bluesman met superlatieven overladen en natuurlijk wilden meerdere mensen met hem op de foto. Ook de verkoop van gesigneerde cd’s liep erg goed. De Duke zag er moe maar voldaan en tevreden uit. Op naar een volgend optreden….

Duke Robillard (11)

>> Meer foto’s Duke Robillard @ Dongen <<

Links:
http://www.dukerobillard.com/
http://www.bluesdongen.nl/
http://www.goudenleeuwdongen.nl/


Ook op Blues Magazine ...