down by the river 2016

The Wood Brothers en Meschiya Lake & The Little Big Horns zijn de eerste headliners voor de tweede editie van het roots- en americanafestival Down By The River in Poppodium Grenswerk te Venlo. Het festival vindt plaats op eerste pinksterdag, zondag 15 mei. Het festival breidt dit jaar uit naar tien acts verdeeld over vier podia.

The Wood Brothers is een soulvol folkrocktrio uit Nashville dat hun laatste album opnamen in Nashville, in de studio van The Black Keys. Zangeres Meschiya Lake uit New Orleans laat met haar Little Big Horns de ragtimejazz en vooroorlogse blues herleven. Andere namen zijn Rob Heron and the Tea Pad Orchestra uit Newcastle, Tiny legs Tim uit België en de het Leidse bluesgrass kwartet The Cannonball Johnsons.

Down By The River is vernoemd naar een nummer van Neil Young. Het festival vindt pal aan de Maas plaats, de rivier die al eeuwen door Venlo stroomt. Down By The River richt zich op frisse en vernieuwende americana en rootsmuziek. Vorig jaar vond de eerste editie plaats, met vijf bands verdeeld over een klein en een groot podium in de zaal van Poppodium Grenswerk. Dit jaar wordt wordt het festival uitgebreid naar vier podia. Ook verdubbelt het aantal acts. Over twee weken volgt een volgende aankondiging met nieuwe namen. Tickets zijn te koop via de website van Poppodium Grenswerk, in het eetcafé en bij Sounds Venlo.

De eerste vijf namen op een rij:

Wood Brothers photo by Alysse Gafkjen (113)
The Wood Brothers // photo by Alysse Gafkjen

The Wood Brothers (USA)

Hun zesde album is hun meest rock-georienteerde album, opgenomen in de studio van The Black Keys in downtown Nashville. En met reden. Voor het eerst wonen alle leden van dit souvulle folkrock trio in de hoofdstand van de countrymuziek. Het is tevens hun beste album tot nu toe.

Meschiya Lake & The Little Big Horns (USA)

Afkomstig uit New Orleans, zangeres Meschiya Lake neemt je mee naar het Louisiana van voor de oorlog. Ragtimejazz, blues, dixieland, ze speelt het allemaal. Maar zij en haar fantastische band The Little Big Horns brengen het met zoveel charisma en flair dat het zo fris klinkt als een verse kom gumbo. Dat bewees ze al eerder op vele Nederlandse podia.

Rob Heron and the Tea Pad Orchestra (UK)

Rob Heron and the Tea Pad Orchestra is een van de ijverigste bands uit het Engels roots-circuit. The songs worden geschreven door Rob Heron, groot country liefhebber en full-time dandy-cowboy. Afkomstig uit Newcastle, spelen ze hun eigen versie van western swing, blues, gypsy jazz en country, ofwel ‘North Eastern Swing’ zoals ze het zelf hebben genoemd.

Tiny Legs Tim (BE)

Zijn naam doet anders vermoeden, maar Tiny Legs Tim is er eentje om rekening mee te houden. In zijn nummers mijmert deze bluesy singer/songwriter uit Gent over de grote stad, terwijl zijn hart nog steeds hunkert naar het platteland. Tim gaf een fantastisch optreden op het Boogie Brew & BBQ festival in september en we zijn blij dat hij weer terugkomt naar Venlo.

The Cannonball Johnsons (NL)

Deze voormalige straatmuzikanten stoppen hun invloeden niet onder stoelen of banken: Crosby, Stills, Nash & Young, The Allman Brothers Band & Hackensaw Boys, de band die vorig jaar het Down By The River Festival afsloot. Deze mannen spelen een mix van folk music, southern rock en bluegrass die perfect past binnen het festival.

roots- en americanafestival
Down By The River
eerste pinksterdag, zondag 15 mei 2016
Poppodium Grenswerk, Venlo

Voor meer informatie bezoekt u www.grenswerk/agenda/down-by-the-river-2