Documentaire ‘Talkin’ Blues’ over Harry ‘Cuby’ Muskee door Jan Douwe Kroeske op 26 september op NPO 2 extra

‘Talkin’ Blues’ is een nieuwe documentaire over Harry Muskee, de legendarische frontman van de Drentse bluesband Cuby and the Blizzards (C+B). Deze is op NPO 2 extra te zien op 26 september. Een niet toevallig gekozen datum, het is de tiende sterfdag van ‘Cuby’, tevens de aanleiding voor ‘Talkin Blues’. De uitzending begint om 20.40 u, een promo van de documentaire is reeds online te zien. Op vrijdag 24 september vindt een première voor genodigden plaats in De Nieuwe Kolk in Assen.

Voor het maken van de documentaire is door de initiatiefnemers een beroep gedaan op televisiemaker Jan Douwe Kroeske, die in het verleden vaker opnames heeft gemaakt met Muskee. “Van hen kreeg ik de vraag of ik een film wilde maken over de nalatenschap van Harry Muskee. Een moeilijke vraag, want wat ís nou de nalatenschap van Harry Muskee? Maar het hield me wel bezig, als muziekliefhebber én als tv-maker. Dus ik besloot gewoon maar op zoek te gaan en die film te willen maken.”

Harry Muskee (credit: Rudy Leukfeldt)

Kroeske – bekend van onder andere 2 Meter Sessies – steekt hiervoor zijn licht op bij nauw betrokkenen van Muskee, zoals diens oude vriend en blueskenner Johan Derksen, weduwe Douwina Oosterhof en Golden Earring-zanger en goede vriend Barry Hay. Ook spreekt Kroeske af met hedendaagse muzikanten uit heel Nederland, zoals DeWolff, om over de blues te praten en te luisteren naar hun interpretatie van een nummer uit het repertoire van Muskee.

“We zijn – net als Muskee in zijn zoektocht naar kennis over de oorspronkelijke makers – dieper de blues in gegaan. En dan kom je onvermijdelijk uit bij het slavernijverleden en raciale ongelijkheden, thematiek die anno 2021 actueler dan ooit lijkt, dat bleek ook uit de gesprekken die ik voor de docu met jonge muzikanten heb gevoerd.”

Het idee voor het maken van de nieuwe documentaire is ontstaan bij festivalorganisator Johan Kleine (TakeRoot, Groeten uit Grolloo 2011) en Wim Entzinger (Stichting Erfgoed Harry Muskee). In samenspraak met de provincie Drenthe, die de documentaire mede mogelijk maakt, is vervolgens contact gelegd met Jan Douwe Kroeske. In 2006 produceerde Kroeske al het tijdsdocument ‘C+B 40 jaar The Blues’, een documentairebox met mooie en stoere verhalen, met Muskee als hoofdverteller, met zompige feiten van tijdgenoten, vermengd met oude en nieuwe opnames. De documentaire werd uitgezonden door de VPRO (2006) en NTR (2011).

Op 11 juni 2011 stond Muskee voor de laatste keer op het podium, op het eigen festival Groeten uit Grolloo waar hij zijn zeventigste verjaardag vierde. In de nieuwe documentaire wordt de draad opgepakt bij dat optreden, met de blik naar voren. De interviews worden afgenomen op locaties in Muskees geliefde Drenthe en op Curaçao, de plek waar hij regelmatig verbleef. Naast de gesprekken met betrokkenen en de opnames met de artiesten, bevat de documentaire historisch en nooit eerder uitgezonden materiaal van Cuby and the Blizzards en Harry Muskee, alsmede nieuwe filmische sfeerscenes uit Drenthe.


Ook op Blues Magazine ...