diff

DIFF : Interview met Diff Rouw

Tekst: Jeroen Bakker

Waar iedereen angstvallig alle activiteiten op vrijdag de 13e vermijdt, besluiten de rootsrockers van DIFF om op deze dag hun, in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum uit te brengen. Van een officieel release-feestje is volgens zanger Diff Rouw echter nog geen sprake en van bijgeloof evenmin. “Dat zal simpelweg één week later zijn wanneer we in het gloednieuwe poppodium Neushoorn spelen”. Het is geen toeval dat dit in de creatieve hotspot van Leeuwarden zal gebeuren. Het is namelijk de thuishaven van deze ‘local heroes’.
‘Count Your Losses’ bevat uitsluitend zelfgeschreven materiaal, al zal er voor diegenen die de eerste ep’s in bezit hebben ook bekend werk te horen zijn. Tijdens de optredens zullen eveneens eigen composities gespeeld worden. Rouw voegt er echter snel aan toe: “In één van onze nummers hebben we slechts tien seconden van Bruce Springsteen’s ‘Mary Don’t You Weep’ gebruikt, een geweldige track die in 2006 tijdens de tour van Springsteen met The Seeger Sessions Band tot de hoogtepunten van de avond behoorde”.

The Boss blijkt een grote inspiratiebron te zijn en dan vooral de folk-kant zoals die met bovengenoemde band zo prachtig tot uiting kwam. Daarnaast zijn er blues- maar ook veel andere rootsverwante elementen in de muziek gestopt waarin altijd weer de gitaren een voorname rol spelen.
“Via mijn ouders ben ik met die muziek opgegroeid en ben ik het gaan waarderen. Vervolgens heb ik het een tijdje links laten liggen en heb ik het weer opgepakt om het zelf te gaan spelen. Later heb ik daarbij allerlei jongens om mij heen heb gezocht die ook dezelfde ambitie als ik hadden. Het mooie is dat het op een bepaald moment gaat samensmelten en er een ‘melting pot’ ontstaat van stijlen die heel goed bij elkaar passen. Nog later ontstond hier muziek uit die ergens op ging lijken. Er was geen sprake van een vooropgezet plan”, klinkt het haast verontschuldigend.
“We hebben nooit met het idee gespeeld om dit eens piekfijn na te bootsen. We hebben echt geprobeerd om met onze eigen ideeën een eigen geluid te creëren”.

De mannen van DIFF zijn geen ‘groentjes’ in de muziek. “Onze band bestaat uit muzikanten die al langer muziek maken. Ik maak al vijftien jaar muziek en vanaf mijn veertiende, of iets eerder zelfs, sta ik al op het podium”. Aan podiumervaring is er dan ook geen gebrek. DIFF is al op veel interessante festivals te zien geweest maar ook de kleine clubs of grote zalen zijn op de tourkalender terug te vinden. Zo werd al eens vijf avonden achter elkaar geopend voor het optreden dat de heren van De Dijk gaven in de Heineken Music Hall. Het bleek een eye-opener te zijn voor DIFF. “We hadden toen plotseling het besef dat dit wel eens iets kon gaan worden. Nu drie jaar later, en heel veel optredens in voornamelijk de Friese provincie maar ook ver daarbuiten, heeft niemand buiten deze band andere muzikale projecten lopen. Alles draait nu om DIFF”.
Naast muziek maken blijkt er ook acteertalent in de band te schuilen. Het klinkt volgens Rouw spannender dan hoe het in werkelijkheid is verlopen. “Voor een serie op Omrop Fryslân werd gevraagd of er een titelsong kon worden geschreven en of wij die dan ook in de serie wilde uitvoeren. Meer was het niet maar zoiets is toch leuk natuurlijk”.
Voor DIFF is het, in tegenstelling tot veel andere bands, geen sex & drugs maar bier & worst waar het tijdens de huidige tour om draait. Deze serie optredens onder de naam Bier & Worst Tour, voorafgaand aan de release-tour met betrekking tot ‘Count Your Losses’, speelt zich hoofdzakelijk af in kroegen en staat in het teken van eigen bier en worst dat speciaal voor de band is gebrouwen en geproduceerd. Het is een een tripel geworden vernoemd naar de Friese volksheld Grutte Pier. Daarnaast wordt de overheerlijke Olde Willem Droge Worst geserveerd. Gekozen is duidelijk voor kwaliteit: “Het bier is onderscheiden met de ‘Silver Award’ voor de beste tripel ter wereld. Daar zijn wij heel erg trots op. We proberen kwaliteit, ambacht uit te stralen en vooral ook sfeer te creëren tijdens de optredens. Met name de interactie met publiek vinden wij belangrijk”. Het thema ‘drank’ is bovendien een regelmatig terugkerend onderwerp in de teksten van Rouw. Zo vinden we op het album titels als het uitbundige ‘Whiskey’ maar ook het ingetogen ‘Battle With The Booze’. Achter alle vrolijkheid blijkt wel degelijk ellende, tragiek en rottigheid te zitten. “Ik zeg eigenlijk nooit waar de teksten precies over gaan. Ik heb geen zin om het boek te vertellen. Ik wil er niet alles over kwijt. Laat het graag over aan de denkvrijheid van de mensen. Ik wil de teksten zelf schrijven omdat ik ze moet vertolken. Daarom moet ik er ook achter kunnen staan”.
De oplettende luisteraar zal twee kanten ontdekken in de muziek van DIFF. De term ‘country noir’ is al eens gevallen maar achter de zwaardere thema’s schuilen wel degelijk optimisme en hoop. Wat de toekomst betreft is Rouw eveneens hoopvol gestemd:
“Wij hopen heel graag Noorderslag mee te kunnen pakken en in het nieuwe jaar zoveel mogelijk optredens te kunnen doen. We willen groeien, progressie boeken en uiteindelijk zelf onze zalen proberen uit te verkopen”.

DIFF is te zien op de volgende podia:

Nov 15 – Café de Beiaard – Hoorn
Nov 16 – De Brasserie – Emmen
Nov 20 – Neushoorn – Leeuwarden
Nov 27 – Simplon – Groningen

Website: www.difftheband.com

DIFF - Count Your Losses


Ook op Blues Magazine ...