De Big Bang van de Popmuziek

De big bang van de popmuziek – Marc Stakenburg (boek)
Release datum: september 2014. Uitgever: Radio, Sound & Vision

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Recentelijk verscheen het boek De big bang van de popmuziek waarin oud-presentator bij o.a. de KRO, Radio 3FM en Radio 1 Marc Stakenburg bijzondere plekken in de Verenigde Staten bezoekt en verslag doet naar wat hij ‘de oorsprong van de populaire muziek’ noemt. In het boek nu eens niet ellenlange pagina’s met ‘droge’ feiten, maar anekdotische verhalen over de geschiedenis van de popmuziek. Het boek gaat vergezeld van afspeellijsten op Spotify en YouTube, wat het leesplezier nóg meer verhoogd.

Marc Stakenburg (1957) werkte onder andere voor de KRO en was een van de presentatoren van het Theater van het sentiment op Radio 2. Ook was hij actief op Radio 3FM bij programma’s als Leidsekade Live! Samen met Stefan Stasse won hij de Zilveren Reissmicrofoon (2001) en De Gouden RadioRing (2007) voor Theater van het sentiment.

Sinds begin jaren tachtig bezocht Stakenburg regelmatig de VS. In De big bang van de popmuziek beschrijft hij in twintig hoofdstukken essentiële plekken in het Zuiden van Amerika, waar popmuziek zijn oorsprong had. Het verhaal start in Congo Square, New Orleans waar de muziek van de zwarte slaven klonk, maar waar zwarten destijds ook werden opgehangen (waar het nummer Strange Fruit van Billie Holiday over gaat) en gaat onder meer via de blues en de befaamde Crossroads van Robert Johnson, vlakbij Dockery Farm in Cleveland naar de soul, gospel en rockabilly van Memphis (Stax, de huizen van Elvis Presley) en via de country van Hank Williams in Montgomery, Alabama naar de jazz van New Orleans. Hoofdthema in het boek is de geschiedenis van de Burgerrechtenbeweging in Amerika.

Wat het boek bijzonder leesbaar maakt, is dat Stakenburg moeiteloos zijn persoonlijke kijk afwisselt met anekdotes en (muzikale) geschiedenis. Het boek leest daarom als een geschiedenisboek en een muzikale biografie ineen. Geen ‘kale’ feiten hoe een bepaalde muziekstroming is ontstaan, maar een boeiend verhaal, juist door het te embedden in en te koppelen aan een groter verhaal: die van geschiedenis van Amerika en met name de strijd van de zwarte bevolking. Aangrijpend zijn de verhalen hoe de blues ontstond op de plantages waar slaven aan het werk waren en in de juke joints waar ze ’s avonds bijeen kwamen. Meeslepend hoe de slaven (aldanniet ‘vrij’) vluchtten richting het Noorden en met welke onderdrukking ze te maken kregen. Mooi om te lezen welke rol Stax heeft gespeeld bij het gevoel van eigenwaarde voor de zwarte bevolking.

Alle verhalen zijn doorspekt met muzikale anekdotes. Waar werd Rocket 88, beschouwd als eerste rock ’n rollplaat, bedacht? Wat is het geheim van het unieke geluid van Muscle Shoals Sound Studio, waar zoveel hits zijn opgenomen? Bestaat dat kruispunt waar Robert Johnson om middernacht een ontmoeting met de duivel had echt? Waarom werden de enkels van countrylegende Hank Williams gebroken toen hij in zijn kist werd gelegd? En hoe komt dat kogelgat in de buitenmuur van Elvis’ Graceland?

De big bang van de popmuziek is een genot om te lezen. Nergens droog of saai, maar wel meespelend en afwisselend. Een aanrader. Het boek gaat vergezeld van afspeellijsten op Spotify (https://goo.gl/gYOWA1) en YouTube (https://goo.gl/0CqBZs) met artiesten als Billie Holiday, Roy Brown, Robert Johnson, Fats Domino, Muddy Waters, Sam Cooke, Elvis Presley, Mahalia Jackson, Son House, The Staple Singers, Hank Williams, Louis Jordan, Louis Armstrong en vele anderen.Tip: afspelen terwijl je het boek leest. Dat verhoogt het leesplezier nóg meer.

De big bang van de popmuziek
Auteur: Marc Stakenburg
Prijs: € 20,00
Bindwijze: paperback / softback
Pagina’s: 209
ISBN: 978-90-9028154-4

Website: www.marcstakenburg.nl


Ook op Blues Magazine ...