Daniel Norgren – “Outskirt”
Label: Superpuma Records / Cool Buzz
Formaat: CD
Datum release: oorspronkelijk uitgebracht door Superpuma Records in Zweden in 2008 en nu dus opgepikt door Cool Buzz voor een BeNeLux release in september 2009

Daniel Norgren Outskirt

Na zich jaren diep verscholen te hebben in de donkere Zweedse wouden, is de eenmans-garage-band van Daniel Norgren ontdekt en ziet het album ‘Outskirt’ het levenslicht. Groot is de verbazing als uit de bio blijkt dat dit al het tweede album betreft. ‘Kerosene Dreams’ is nl. al in 2007 uitgebracht. Zeer gepassioneerd en vol vuur met een intensiteit zoals je die maar zelden tegenkomt brengt deze Zweed alles bij elkaar wat Tom Waits, Ian Siegal en Son House zo bijzonder maakt. Cool Buzz heeft het aangedurfd om dit brok ongepolijste Swedish Dynamite onder haar hoede te nemen en zal daar zeker geen spijt van krijgen!

Daniel Norgren

‘Who’s That Knocking On My Door?’ brult Norgren getergd als een betrapte kluizenaar (zie foto) die zich realiseert dat zijn laatste dagen als anoniemeling zijn geteld in het openings- nummer ‘Who’s Knocking’. Religieuze invloeden zijn er zoals in ‘Let Me Go’, dat wordt voorzien van een scheurende harmonica en gospelkoortje, jazzy in ‘The Comedian’ maar nog niet zo doorrookt als Waits terwijl het instrumentale ‘Rattlesnake’ (is dat niet de gitaar van Marc Ribot?) zo maar op ‘Swordfishtrombones’ had kunnen staan. ‘Prettiest World’ kent een hemeltergende melancholie en de puurheid van ‘Fivestringed Crooked Red Clara’ is met die akoestische slide overweldigend. ‘Mean Old Devil Got On’ is het vervolg op ‘The Piano Has Been Drinking’ en zo kunnen we wel door gaan maar daarmee doe je deze Norgren, die wel degelijk over een eigen geluid beschikt, te kort. ‘Rope’ Is zoals de titel doet vermoeden bepaalt niet om vrolijk van te worden. Het touw hangt om zijn nek terwijl de zingende zaag klaagt als nooit tevoren. De warme klanken van de pompende contrabass kunnen het kippenvel niet voorkomen. Voor overdubs of effecten en andere randzaken ben je hier aan het verkeerde adres. Het geheel is in no-time op de band geslingerd maar klinkt fenomenaal.
In ‘No One Wants You As You Are’ doet Norgren ook al niet echt zijn best om door iedereen aardig te worden gevonden al maakt het gebruik van Hammond-orgel en trompet dit tot het wellicht meest toegankelijke nummer van de plaat. Maakt ons niet uit, wij gaan 21 November as. Norgren bewonderen op het Crossing Border Festival in Den Haag.

Ondergetekende heeft zelfs na meerdere draaibeurten geen zwakke schakel kunnen ontdekken op deze briljante schijf en beschouwt het toch al niet misselijke muziekjaar 2009 nu al als uitzonderlijk geslaagd!!
(Jeroen Bakker)

Tracks:
01. Who’s Knocking
02. Let Me Go
03. The Comedian
04. Prettiest World
05. Purse
06. Fivestringed Crooked Red Clara
07. Poor Heart’s Avenue
08. Rattlesnake
09. Mean Old Devil Got On
10. Before I Go
11. Rope
12. No One Wants You As You Are
13. Long Way Till Tomorrow
14. Saddle My Heart
15. I Could Even Grow A Moustache For You

Website Daniel Norgren : www.myspace.com/danielnorgren


Ook op Blues Magazine ...