DANA FUCHS & BAND
Support : Stefan Schill Band
Boerderij, Zoetermeer
16 september 2009

Dana Fuchs

Dana Fuchs

» KLIK HIER VOOR DE FOTO GALLERIE / DIASHOW VAN DANA FUCHS ! «

Tekst : Jeroen Bakker | Foto’s : Marco van Rooijen

De Boerderij in Zoetermeer is al goed volgelopen als de Stefan Schill Band zijn taak als opwarmer naar behoren uitvoert. Getekend als één van de jongste artiesten ooit voor het Provogue-label staat hier een sterke volwassen blues-act met een overtuigende set vol variatie in stijlen waarbij de naam Albert Collins opduikt maar ook de Southern invloeden duidelijk aanwezig zijn. Het gemak waarmee dit gepaard gaat is opvallend en het is goed om te zien dat het er met de toekomst van deze muziek in Nederland goed voor staat.
Terwijl het eerste album op de mixtafel wordt bewerkt tourt de band er lustig op los en maakt Schill ondertussen voorzichtig het publiek ‘warm’ voor ‘Don’t Say a Word’.
BluesMagazine zal hier binnenkort de nodige aandacht aan besteden.

Stefan Schill

Na een overdonderend sterk optreden op het grote Parkpopfestival van 28 juni jl. waar The Pretenders van de Haagse mat werden gespeeld wekte het weinig verbazing dat De Boerderij lekker vol liep voor Dana Fuchs en haar band. Het is half tien als het weeralarm wordt aangekondigd en Fuchs als een niet te stoppen muzikale wervelwind tekeergaat. Het toch niet misselijke Boerderij-podium is te klein en zelfs de begeleiders, waaronder de Nederlandse bassist Walter Latupeirissa, lijken niet veilig te zijn. Het rockt, vlamt, knalt, is verleidelijk en enorm opwindend. Dana is een rasperformer die de aandacht opeist tot de laatste akkoorden.

Dana Fuchs

Ze gebruikt de pauzes tussen de nummers om op adem te komen maar ook om ons het verhaal achter de song te vertellen. Zo is ‘Drive’het verhaal van de maniakale taxi-chauffeur waarmee Dana de nodige problemen beleefde met bijna fatale afloop. Het nummer kent een pakkend blues-loopje waarbij de harmonica uiteraard niet mag ontbreken. Het is haar muzikale partner uit NYC, gitarist en songwriter Jon Diamond, die het geheel vakkundig voor zijn rekening neemt. Met enkele nieuwe tracks wordt vooruitgeblikt op het aanstaande album. ‘Songbird’ is opgedragen aan haar overleden zus Donna die het lot in eigen hand nam.

Dana Fuchs

Uiteraard is ‘Almost Home’ het moment om haar waardering uit te spreken voor onze gastvrijheid en eerlijk is eerlijk, wanneer zij met die indringende blik de zaal in kijkt en bekent zich hier zo thuis te voelen is er niemand die daar dan nog aan twijfelt. De gospel is vertegenwoordigd in ‘Bible Baby’ maar heeft volgens Dana niets met religie te maken. Desalniettemin zijn al die jaren in kerkkoortjes niet voor niets gebleken. ‘I’d Rather Go Blind’ klinkt enorm ‘donker’ en beleeft, hoewel niet loepzuiver, zijn meest intense uitvoering ooit. La Fuchs kruipt over het podium, staat op en gooit voor de zoveelste maal haar blonde lokken achterover. Haar navel moet onderhand de meest gefotografeerde ooit zijn. ‘Don’t Let Me Down’, evenals ‘Helter Skelter’, van The Beatles werkt sfeerbevorderend maar met spectaculaire afsluiters als ‘Whole Lotta Love’ van Led Zeppelin wordt De Boerderij toch maar even op zijn kop gezet en komt er een einde aan een set van ruim twee en een half uur! Fuchs heeft met haar band wederom indruk gemaakt en zal zich na de Europese tour bezig houden met het afronden van haar nieuwe album.

Dana Fuchs

» KLIK HIER VOOR DE FOTO GALLERIE / DIASHOW VAN DANA FUCHS ! «

Dana Fuchs

Website Stefan Schill Band : www.stefanschill.com
Website Dana Fuchs : www.danafuchs.com | www.myspace.com/thedanafuchsband


Ook op Blues Magazine ...