OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dagboek Ralph de Jongh IBC Memphis TN 2015

“Het begint met het pakken en wegen van alle spullen. Speciaal een weegschaal, tape plastic folie en grote koffer voor gekocht om 4 gitaren een gitaarrek, voldoende cd’s en een pedalboard mee te kunnen nemen. Opstappen in Schiphol op maandagochtend reizend met goede vrienden Max Joosten en Moon Anderson, waardoor de vlucht alleen al, met overstap in Atlanta, een genot is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Memphis een taxi genomen naar het Peabody Hotel waar ook Harry Muskee verbleef en waar hij over zong op zijn plaat Cats Lost. Bij aankomst nog even gezwommen en daarna te bedde.

Dinsdagochtend begonnen met een wandeling langs de Mississippi naar Beale Street, via het standbeeld van Elvis Presley, de auto van Jerry Lee Lewis, naar onze rondleiding in de Gibson gitaren fabriek. Prachtig om te zien hoe die gemaakt worden. Daarna allerlei nieuwe mensen leren kennen die me meteen al aan een paar radio optredens bij oa. Giant 96 helpen. Ook veel mensen die me nog herkennen uit 2011.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gezellig bijgekletst met oa Onno en Marcel van de Dutch Blues Foundation die altijd paraat staan met raad en daad. Ook gezellig bijgekletst met Leif en zijn band. Daarna lekker eten, wandelen, gitaren in orde maken, achter paar radio zenders aanmailen en dutje doen. Dan nog een keer wandelen door de stad en slapen. Het is 7 uur tijdsverschil met Nederland dus we hebben een kleine jetlag.

Woensdagochtend begonnen met een wandeling naar The Arcade waar alles in dezelfde stijl is gebleven als toen Elvis er nog zijn favoriete grilled peanut butter and banana sandwich at en daarna langs bij Lorraine Motel waar Dr ML King is vermoord. Erg indrukwekkend.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De zon blijft maar schijnen. Het zit erg mee deze week. Langs Ditty Tv om optreden te regelen. Even inschrijven in New Daisy Theatre en mijn pas ophalen, cd’s afleveren. Daarna met taxi naar Crowne Plaza voor een live optreden op www.giant96.com bij gastvrouw Penny Lane. Een erg leuke uitzending wordt dat waarbij het publiek waaronder Blind Mississippi Morris volop zit te genieten. Erg mooi begin van mijn optredens in Memphis. Kijk hier:

http://youtu.be/sPVAdZm2zuA

Dan naar de breefing in New Daisy Theatre, even eten en dan meteen door naar Orpheum Theatre waar ik zo moet spelen in de quarter finals. Wat een leuke plek!! Zenuwen kloppen in m’n keel, droge mond etc. Als het moment komt snel opbouwen. Versterker heeft geen reverb….goed dat ik mijn pedalboard bij heb. Begin met Last Goodbye van mijn nieuwe plaat, dan Snatch It Back van Junior Wells op wahwah, daarna Bluestransfusion van mijn nieuwe gelijknamige dvd, dan Roll Your Hips op slide van dezelfde dvd, dan Boogie van mijn album Brainmood met de link naar 9/11, en afsluiten met Preaching Blues waar ik de klompen hun werk lekker laat doen. Een zenuwachtige maar geslaagde eerste avond.

orpheum

Videoverslag eerste optreden Orpheum :

http://youtu.be/R-9OFlf_ZbU

Nu lekker naar bed, na het maken van dit verslag, mailen, agenda en site bijwerken. Morgen ontbijten met jongens van DBF, daarna om 11 uur aanwezig zijn voor mijn uur optreden in Rum Boogie. Dan neemt Leif De Leeuw het van me over en ga ik me voorbereiden op de tweede quarter final in Orpheum Theatre met een nieuwe jury. Dag erna in de ochtend eerst eens uitzending doen bij Music On The Couch en weet ik ondertussen of ik de Semi Finals mag doen en waar deze vrijdag.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

RumBoogie

* UPDATE *

Vrijdagochtend, de dag van de halve finale, mijn eerste dagboekdeel afgemaakt en opgestuurd naar Blues Magazine. Daarna meteen door naar een interview bij Music On The Couch Live Radio. Van daaruit toch nog het optreden geregeld bij Ditty TV in een prachtige studio op Maine Street, waar Leif De Leeuw ook net heeft opgenomen. Dit is terug te zien op www.dittytv.com . Daarna weer even lunchen bij de Arcade vlakbij Lorraine Motel waar Dr. King werd vermoord. Het lijkt wel of er wat spanning van me is afgevallen nu ik vannacht heb gehoord dat ik iig de halve finale weer heb gehaald.

IMG_2356

‘s Avonds zal ik mijn finalewens niet waar kunnen maken in Club 152. Het is op zich een prima optreden, maar ik ben er niet tevreden over. Ik blijf met het gevoel zitten dat ik niet op en top heb gepresteerd. En ja hoor…. De andere dag hoor ik dat ik het niet heb gehaald. Ik ga toch even kijken naar de finale in het Orpheum, maar mijn gedachten zijn er niet bij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pas de andere dag trek ik een beetje bij als ik rond mag kijken in Graceland. De plek waar Elvis Presley vanaf 1958 tot aan zijn dood in 1977 woonde in Memphis. Inclusief zijn auto’s, pakken, gouden platencollecties en zijn vliegtuigen. Het huis ziet er nog steeds hetzelfde uit van binnen en van buiten als in 1977.

De andere dag een hele leuke ontmoeting met Reuben Fairfax, de oude bassist van Albert King en Al Green. Hij vertelt dat er vroeger nog een bluesclub in het Peabody Hotel was en dat hij sinds Albert King dood is gegaan, is gestopt met spelen, omdat de hele scene van vroeger met Etta James, Bo Diddley ea (in andere steden van de USA) ook niet meer was. Tegenwoordig werkt hij in zijn studio. Alsnog een mooi afscheid van een legendarische muziekstad waar nu weinig meer van over is.

IMG_2362

Nu weer op naar Holland, op naar de presentatie van mijn nieuwe plaat ‘Sun Coming Up’ met nieuwe band op 19 maart in The North Sea Jazz Club Amsterdam en 21 maart in VANSLAG Borger. De DVD ‘Bluestransfusions’ met foto’s van Folkert Hielema op de cover is inmiddels via mijn webshop of dejonghralph@yahoo.com te krijgen.

Lees hier het recente interview met Ralph door Paul Scholman

Bluestransfusions Ralph de Jongh