Programma Culemborg Blues 2016 Compleet

De organisatie van Culemborg Blues heeft ook de laatste namen bekend gemaakt voor de 23e editie van het festival. Op zaterdag 27 augustus spelen op de Five Stars Stage: Kids In The Blues, Southern Avenue (USA), The Blues Overdrive (DK), The TWO (CH), Little Steve & The Big Beat, en Meena Cryle & the Chris Fillmoreband (AT). Nieuwe namen voor het hoofdpodium zijn: The Lachy Doley Group (AU), Ruben Hoeke Band en Phil Bee’s Freedom.

Lachy Doley

De meeste kilometers om in Culemborg te komen spelen maakt dit jaar de Lachy Doley Group uit Australië. Liefhebbers van het Hammond orgel mogen dit optreden niet missen. Frontman Lachy Doley wordt “Down Under” de “Jimi Hendrix van de Hammond” genoemd. Meeslepend, virtuoos uitdagend, gedreven en dan weer opzwepend, Doley laat zijn orgel smeken, kreunen en lachen. Orgelblues van de bovenste plank.

Southern Avenue

De 2e plaats, wat gereisde kilometers betreft, is voor Southern Avenue uit de USA. In thuisstad Memphis worden ze gezien als de toekomst van de Memphis Blues. Aan de ene kant de wortels diep verankerd in de Blues, aan de andere kant uitstapjes naar de Soul, Gospel en de Rock. De zusjes Jackson worden onder andere begeleid door de bekroonde gitarist Ori Naftaly

Blues Overdrive

Heel wat minder kilometers worden er afgelegd door het Deense The Blues Overdrive. Deze band bedient zich van diverse stijlen. Een mengeling van Chicago blues met hypnotische Delta grooves, maar ook psychedelische rock, swampblues, bluesrock en soms zelfs wat funk en soul. Een band met een gedegen ( live ) reputatie in Scandinavië, klaar om de rest van Europa te veroveren.

Voor de Ruben Hoeke Band zou je het een thuiswedstrijd kunnen noemen. Met een repertoire vol Soul, vette Rock, Pop, zompige Boogie en stampende Rhythm and Blues trekt hij langs de Nederlandse zalen. Een recensent omschreef de RHB als “een formidabele formatie met een unieke sound” en “het optreden vlamde als een F-16 met zijn naverbranders op maximaal”. Oordoppen mee dus!

Terug in het programma is het project “Kids in The Blues”, waarin kinderen de gelegenheid krijgen podiumervaring op te doen. Zij openen het programma op de Five Stars Stage ( voorheen de Fiberstage). Ook op dit podium het Zwitserse duo The TWO. Ze wonnen in 2014 de Zwitserse Blues Challenge en brachten in 2015 de cd “Sweet, Dirty, Blues” uit. Een titel die de lading uitstekend dekt.

Meena Fillmore

Afsluiter op de Five Stars Stage is Meena Cryle & The Chis Fillmore Band. Meena en Chis vormen een team zoals je dat niet vaak ziet in de huidige muziekindustrie. Rock’n’Roll, Blues, Soul, en Gospel worden naar behoeven gecombineerd. Het resultaat is een frisse eigen vorm van blues die ze met een ongewone passie op het podium brengen. Hoewel Meena niet graag in een hokje geplaatst wil worden dringt de vergelijking met Dana Fuchs of Beth Hart zich op.

Eerder maakte de organisatie van Culemborg Blues al bekend dat Bertus Borgers & The Young Retro’s, Leif de Leeuw Band, Travellin’ Brothers (ES) en Ian Siegal Band (UK) optreden op het hoofdpodium, en Big Bo en the Bluetails op een van de kleinere podia. Daar spelen ook La Bomba, Busted Feet, Scrappy Tapes (BE), Jeremy & The Groovebreakers, en HooDoo Monks & The Black Mambo Boogie.

Culemborg Blues vindt plaats op zaterdag 27 augustus in het centrum van Culemborg. Vanaf 12.00 uur is de bluesmarkt open en vanaf 14.00 uur begint het muzikale programma op het hoofdpodium. Dit podium staat op de Markt aan de voet van het oude stadhuis. De Five Stars Stage staat op de Varkensmarkt en overige podia zijn te vinden in de Kattenstraat en Tollenstraat. Tevens zijn er drie horeca gelegenheden waar bands binnen spelen; café De Mart, Brasserie Het Kasteeltje en Grand Café De Horlogerie. Uitgebreidere informatie en het tijdschema op de website: www.culemborgblues.nl.