ian siegal band
Ian Siegal Band

Eerste namen voor 23e Culemborg Blues

Buiten valt er natte sneeuw en hagel. De zomer lijkt nog ver weg, maar voor het bestuur van Culemborg Blues is dat anders. De eerste bands de 23e editie zijn inmiddels vastgelegd: Ian Siegal (UK), Travellin’Brothers (ES), Bertus Borgers & The Young Retro’s en de Leif de Leeuw Band.

Ian Siegal Band(UK)
Volgens muzieksite Oor.nl “een meesterlijk slide-gitarist, maar het is vooral zijn ongelofelijke zangstrot waarin Howlin’ Wolf en Otis Redding tot leven komen”. Een ander schreef “ Sweat, passion, humour, balls-to-the-wind slide-guitar and a soul-infused voice big enough to fell trees! “ Wat moet je daar nog aan toevoegen?

Ian is opgenomen in de Britisch Blues Hall of Fame, won 7 keer de British Blues Award, 2 keer de European Blues Award en sleepte een nominatie voor de USA Blues Music Awards binnen. Hij is ook de enige niet Amerikaan die te zien is in de veelgeprezen film “Take Me To The River “ over de invloed van de Memphis muziek scene.

Vooral bekend als een bluesman, maar dat is maar een klein deel van zijn palet. Zijn liefde voor de beginjaren van Rock ‘N’ Rollers als Little Richard en Elvis, blues titanen als Muddy Waters en Howlin’ Wolf, de experimenteerdrift van Tom Waits. Je hoort het terug is zijn krachtige stem en ziet het in zijn magnetische podiumpresentatie. Na 6 jaar komt Ian weer terug naar Culemborg Blues.

Travellin’ Brothers (ES)
De Travellin’ Brothers zijn geen echte broers, maar door de jaren heen is er een ijzeren band ontstaan, verbonden door de passie voor de blues. Honderden optredens en 7 cd’s hebben ervoor gezorgd dat de “broers” elkaar blindelings aanvoelen en dat is op het podium hoorbaar en zichtbaar.

Vorig jaar won de band overtuigend de European Blues Challenge in Brussel en wisten ze de finale van de internationale Blues Challenge in Memphis te bereiken.

De muziek is geïnspireerd op de swing en klassiek Jazz van de jaren ‘30 en ‘40 en de blues van de Mississippi delta. Denk aan bijvoorbeeld Minnie the Moocher van Cab Calloway, James Brown of de eerste Blues Brothers film. Het swingt, het rockt, het heeft blues, jazz en soul. De band heeft een energie waardoor je simpelweg niet stil kunt blijven zitten of staan.

Bertus Borgers & The Young Retro’s
De Brabantse muzikant Bertus Borgers (1947) uit Veldhoven begon als vijftienjarig nozempje te spelen bij de plaatselijke Evergreens, in de tijd dat de Beatles nog moesten doorbreken. Hij staat vandaag de dag nog steeds op het podium en bouwde in al die jaren een unieke carrière op in de rockmuziek van de Lage Landen aan de Noordzee.

Als zanger/saxofonist was hij achtereenvolgens frontman in Dirty Underwear, Mr. Albert Show, Sweet d’Buster, Groove Express, The Nightcats en de Foyer Rock Band. Daarnaast bleef hij met zijn tenorsax een graag geziene gast bij grote acts zoals Golden Earring, Herman Brood en Raymond van het Groenewoud en is hij ook vandaag de dag nog regelmatig te zien bij nieuwe alternatieve bands zoals Orgel Vreten.

In 2015 kiest Bertus de krenten uit zijn repertoire, waarbij hij begeleid wordt door The Young Retro’s, zoals de naam al aangeeft een handvol jonge snaken die een hedendaagse interpretatie geven van het oeuvre van de oude meester.

Leif de Leeuw Band
“Wat goed is komt snel en is overweldigend”. Deze uitspraak is als geen ander van toepassing op gitarist Leif de Leeuw en zijn band. Hij won tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award (2009 en 2013). Inmiddels behoren de gitarist en zijn band tot de top van de Nederlandse blues-scène. De winst, eind 2014, van de prestigieuze Dutch Blues Challenge en de European Blues Award in 2015 onderschrijven dat. En ook de eerste onderscheiding van 2016 is binnen: Leif is uitgeroepen tot beste Blues(rock)gitarist van de Benelux in de poll van het toonaangevende gitaarblad “de Gitarist”

Het spel van Leif en de sound van z’n band zijn diepgeworteld in de Mississippi delta; blues en bluesrock zijn ontegenzeggelijk een belangrijke basis en inspiratiebron van de vier bandleden. Maar het gaat veel verder gaat dan dat. Funk, soul, roots en zelfs fusion, er zijn geen muzikale grenzen

Nu is er een volledig nieuw album, ‘Leelah’. Britt is geraakt en geïnspireerd door het in december 2014 zelf verkozen levenseinde van de jonge Amerikaanse transgender Leelah Alcorn. Een 17 jarige tiener voor wie het beuken van de puriteinse golven en tegen de stroom in te moeten zwemmen ondraaglijk werd.

Britt heeft aangrijpende en indringende teksten weten te schrijven welke de band in hechte samenwerking heeft omlijst met prachtige en meeslepende muziek. En daar waar woorden te kort schieten spreekt de muziek. Het eerste volwassen album van deze jonge talentvolle muzikanten is een feit!  

Dutch Blues Challenge.
In oktober, tijdens The Dutch Blues Challenge in Nieuw Vennep, werden er al twee Nederlandse bands bekend gemaakt voor Culemborg Blues 2016: Big Bo en The Bluetails.

Culemborg Blues vindt plaats in het centrum van Culemborg op zaterdag 27 augustus 2016. De toegang is gratis. Meer informatie op www.culemborgblues.nl


Ook op Blues Magazine ...