Zaterdag 25 augustus 2012 komen Flavium, Ralph de Jongh en Leif de Leeuw naar Culemborg. Dat heeft de organisatie deze week bekend gemaakt. Met deze in de blueswereld grote namen begint de 19e editie van het grootste openlucht bluesfestival van Nederland steeds meer vorm te krijgen. Eerder werd bekend dat Ben Poole (UK), de Jon Amor Blues Group (UK), Bradley’s Circus, King King (met Alan Nimmo van The Nimmo Brothers) (SCO), Dani Wilde (UK) en de Robbert Fossen Band naar het Culemborgse bluesfestival zullen komen.

Flavium behoort tot de meest toonaangevende bluesbands van Nederland. Al jaren is de band actief op blues- en festivalpodia in ons land en onder andere Duitsland, België, Engeland en Ierland. Bluesklassiekers ‘Nightlife’ en ‘Nobody Knows You When You’re Down and Out’ bezorgden de band noteringen in de hitlijsten. Wie denkt dat blues vrij statisch is komt bedrogen uit want deze band swingt als geen ander. Spetterende solo’s, oorstrelende blue(s) notes, zeer fanatieke treinblues, het komt allemaal langs tijdens een optreden en werd vastgelegd op meer dan tien lp’s en cd’s. Medio 2010 heeft Flavium zich versterkt met de trefzekere Ramon Rambeaux op drums. Flavium brengt een eerbetoon aan BB King en speelt derhalve alleen nummers van de grote meester.

The BluesCruise feat. Oberg & Ralph de Jongh

Rasperformer Ralph de Jongh startte zijn carrière als soloartiest als vertolker van de Nederblues. Improviserend op het podium met alleen een gitaar speelde hij Oerblues die vanuit zijn tenen kwam. Hij werd ontdekt Harry Muskee en deed een tijd lang de support van Cuby & the Blizzards. Ook Bennie Jolink van Normaal nam deze Baarnse muzikant onder zijn vleugels en liet hem zijn support doen. Net als soulzanger Waylon, waarbij De Jongh een tour lang zijn voorprogramma mocht zijn. Al deze grote artiesten zagen hetzelfde: Ralph de Jongh op het podium is een sensatie. Het grote publiek begint Ralph de Jongh te ontdekken. Ralph de Jongh kan met verve vergeleken worden met grootheden als Herman Brood of Arno Hintjens. En een karakteristiek geluid vergelijkbaar met een jonge Mick Jagger. Hoe groot zijn ster gaat rijzen zal de toekomst leren. Normaliter speelt Ralph de Jongh met zijn band Crazy Horse, maar speciaal voor Culemborg Blues gaat Ralph de Jongh terug naar zijn eigen roots en speelt hij solo.

LEIF DE LEEUW BAND

Leif de Leeuw is pas 17 jaar. Maar hij wordt nu al dé nieuwste bluessensatie van Nederland genoemd. Beïnvloed door gitaristen als Joe Bonamassa, Jeff Beck, Joe Walsh, David Gilmour, Paul Kossof en vele anderen, heeft hij al een breed vocabulaire opgebouwd. In 2009 nam Leif deel aan de Nederlandse gitaarkampioenschappen tot en met 21 jaar: de SENA Dutch Guitar Awards. Sinds september 2011 studeert Leif aan het conservatorium van Amsterdam, in het Junior Jazz College. Verder bestaat de band uit drummer Niels Duindam, bassist Eibe Gerhartl en zangeres Britt Jansen. Op dit moment brengt de Leif de Leeuw band een prachtige mix van blues/rock covers en een aantal eigen nummers. De band werkt hard aan het schrijven van meer eigen materiaal. Inmiddels hebben ze al in het voorprogramma gestaan van Jan Akkerman en Andy Timmons.

culemborg bluesCulemborg Blues wordt ieder jaar op de 4e zaterdag van augustus georganiseerd. In het centrum van Culemborg, met aan de voet van het oude stadhuis het hoofdpodium, vindt dit jaar alweer de 19e editie van het bluesfestival plaats. Binnenkort worden de laatste namen bekend gemaakt voor het festival van dit jaar.

www.culemborgblues.nl

Lees ook :