Na 35 edities leek het er op dat het voortaan stil zou blijven langs de Deusterstraat in Peer. Corona hakte stevig in op vzw Break-Away, de oude organisatie achter het Blues Peer festival. Het einde van een brok muziekgeschiedenis leek in zicht. Een team van lokale muziekliefhebbers en enkele gevestigde waarden uit de Limburgse festivalwereld neemt nu het festival opnieuw op sleeptouw. Zij gaan met een nieuwe organisatie resoluut voor een doorstart van het festival in 2022. Maar dat zal alleen maar kunnen bij een geslaagde crowdfundingactie: We are Blues Peer!

Blues Peer

De Blues Buddies

De boodschap is duidelijk: de nieuwe organisatoren gaan resoluut voor een doorstart van Blues Peer in 2022. Er schuilt volgens hen immers een enorm potentieel in een vernieuwd bluesfestival in Peer. Maar om de nieuwe fundamenten te leggen, is er een startkapitaal nodig. Alleen daarmee kan Blues Peer opnieuw worden opgebouwd, te beginnen met de editie van 2022. Dat zal alleen kunnen met de steun van elke Blues Peer Buddy.

Vanaf 26 mei loopt daarom de crowdfundingactie ‘We are Blues Peer’.

‘We moeten de kaap van 60.000 euro ronden om de eerste cruciale opstartkosten voor een editie in 2022 af te dekken. Dat is geen klein bier, dus we hopen op de steun van alle sympathisanten van het festival. Als we samen de krachten bundelen, geloven we daar ook in! Want vele kleintjes… De eerste reacties op ons initiatief waren de afgelopen weken alleszins hartverwarmend. Wij duimen dat zich dat ook in deze crowdfundingactie vertaalt’,aldus Perenaar en mede-initiatiefnemer Tim Schreurs.

Levenslange festivaltickets

‘Wie nu het festival steunt, wordt automatisch een Blues Peer Buddy voor het leven. De Buddies worden onze en elkaars dikste vrienden. Ze worden op de festivalweide vereeuwigd, en kunnen steeds samen genieten van een aantal privileges, voordelen, kortingen en leuke acties’, aldus mede-initiatiefnemer Kristof Schurmans (o.a. Rock Herk).

‘De crowdfundingcampagne biedt bovendien enkele buitenkansjes. Zo ontvang je voor een steunbedrag van 75 euro meteen een combi-festivalticket voor de editie van 2022 in ruil. En een aantal gelukkigen kunnen zelfs een levenslang ticket bemachtigen wanneer ze nu eenmalig 150 euro doneren. Maar elke gift is welkom, uiteraard. Blues Peer needs you!’, aldus Peerse muzikant en mede-initiatiefnemer Jan Bas

De taal van de rhythm ‘n blues

De nieuwe ploeg richt straks in de eerste plaats de blik vooruit. Jan Bas: ‘We weten wat anders en beter kan en moet in 2022. Hoe wij de toekomst zien? Muziek is en blijft de de kern van het festival. We gaan 100% inzetten op kwalitatieve artiesten waarbij de taal van de rhythm ’n blues voelbaar is. En de hele beleving rond de muziek, moet passen binnen die typische Peerse sfeer en gezelligheid, in een fris jasje. We willen terug gaan bouwen aan opnieuw minstens 35 jaar festival voor en door nieuwe generatie Perenaren en muziekliefhebbers.’

Generatieoverschrijdend festival

Nu stilaan alle bluestitanen hun gitaren omgespen in het hiernamaals, dient een koerswijziging zich op. ‘The blues’ zit nu eenmaal in het DNA, dus de nog levende blueslegendes staan nog steeds hoog op het verlanglijstje. Maar een kruisbestuiving tussen de oude meesters en de nieuwe garde is nodig. Schurmans: ‘We gaan voor een generatieoverschrijdend festival, zowel voor als op het podium. Het ultieme doel blijft om de mensen straks samen te brengen en te verbinden rond steengoede bluesmuziek’.

Monumentenzorg

‘Wij zien dit natuurlijk ook als een stukje monumentenzorg,’ aldus de nieuwe organisatoren. Tim Schreurs: ‘Als jong menneke kwamen we al naar het festival. Blues Peer heeft onze muzikale smaak grotendeels gevormd. In feite zijn wij schatplichtig aan het festival. Toen in januari bleek dat de oude festivalorganisatie de boeken neerlegde, heeft ons dat enorm geraakt’.

Jan Bas: ‘We zijn met het nieuwe team alvast keihard aan het werken aan de toekomst van Blues Peer. Allereerst om van deze crowdfundingcampagne een eerste succes te maken. We zullen alle steun kunnen gebruiken om er in de zomer ‘22 weer te staan. Blues Peer needs you!

Steun het festival via www.bluespeer.be en www.wearebluespeer.be.


Ook op Blues Magazine ...