Wishbone Ash
Cultuurpodium de Boerderij, Zoetermeer
16 Januari 2013

Wishbone-Ash-2

Tekst: Hananja Verduyn / foto’s: Richard Drukker

Geen blues vanavond maar we duiken in de rock muziek van de Britse rockband Wishbone Ash. De band is vooral bekend geworden in de jaren ’70 als de pioniers van het gebruik van de twinlead-gitaar.
In 1970 verscheen het titelloze debuutalbum van Wishbone Ash, en het laatste album dateert alweer van november 2011, genaamd “Elegant Stealth”, waarbij artiesten als Ozzie Osbourne en de Pat McManus Band vertegenwoordigd zijn.
De band heeft veel geworsteld met verschillende bandsamenstellingen.
Vier decennia na het ontstaan van de band is Andy Powell de enige overgebleven originele lid van de band.

Na vele jaren voor een publiek van 10.000 mensen te hebben gespeeld,  speelt Wishbone Ash het liefst voor een kleiner publiek, zoals hier in de Boerderij, dit ivm “het contact met het publiek, en het een grotere uitdaging is om voor een kleiner publiek te spelen”.

Wishbone-Ash-17

Er werd afgetrapt met een stevige gitaar solo van het nummer “The King Will Come”. Bij het nummer “Underground” viel me op dat de band de gitaar ook op een symfonische manier gebruikten.
De stem van de zanger is die van een heel ander level dan ik gewend ben. De zangers/zangeressen van de blues, waar ik dus meestal te vinden ben, brengen een heel ander gevoel in hun stem, die vaak vele lagen van emotie hebben, dan wat ik nu hoorde.
Dit klonk mijn inziens wat smoothie en easy. De muziek en het spel van de band kon mij ook niet zo boeien, maar dat heeft te maken met persoonlijke smaak, en doet niets af aan de kwaliteit van een band.
Gaandeweg werd het wel wat interessanter en kwamen de gitaarsolo’s steeds beter uit de verf. De band op zich speelde lekker strak, en de drummer die de band vergezeld vanaf 2007 hield de vaart erin.
Nummers vanuit hun gehele euvre kwamen voorbij, en het publiek was dolenthousiast.
Er werd dan ook dringend geroepen om een encore waar natuurlijk gehoor aan werd gegeven.

Wishbone-Ash-8

Na afloop nam de band nog de tijd om bij de merchandise een babbeltje te maken en handtekeningen uit te delen aan de grote schare fans die met zo’n 250 “man” naar de Boerderij waren gekomen.

Gezien de reactie van het publiek, dat hoofdzakelijk bestond uit mannen van een zekere leeftijd, heeft de band vanavond gedaan wat er van ze verwacht werd: nummers spelen die goede herinneringen oproepen uit een andere era.

Wishbone-Ash-11

Wishbone-Ash-14

Website: http://wishboneash.com/


Ook op Blues Magazine ...