Concertverslag: THE VELDMAN BROTHERS – CD Presentatie Livin’ By The Day – Hedon, Zwolle, 5 september 2014

Veldman Brothers-20

CD Presentatie The Veldman Brothers – Livin’ By The Day – Hedon, Zwolle, 5 september 2014

Tekst: Ton Kok / Foto’s: Harrie Huisman

Op 5 september jl. presenteerden The Veldman Brothers in een uitverkochte kleine zaal van poppodium Hedon in Zwolle hun nieuwste cd Livin’ By The Day. Met tweehonderd verkochte kaarten plus een volle gastenlijst mochten de heren niet klagen. Voor alle bezoekers was er plaats, hoewel een tochtje naar de bar af en toe wel een avontuurlijke onderneming was.

Veldman Brothers-81

Een stoel, een rek met semi-akoestische gitaren en een paar klompen: het was wel duidelijk wie het voorprogramma zou verzorgen. Niemand minder dan Ralph de Jongh opende het muzikale gedeelte van de avond met een set van ongeveer vijftig minuten. Het nodige eigen werk als “Blind Boy” kwam voorbij, maar ook blues klassiekers als “Worried Life Blues”, “Shake Your Moneymaker” en “Trouble No More (Someday Baby)” slingerde hij op overtuigende wijze de zaal in. Het Brabantse fenomeen is weer helemaal terug. Jammer dat een deel van het publiek het nodig vond om even bij te kletsen, maar dat schijnt er steeds meer bij te horen.

Na een korte pauze betraden dan The Veldman Brothers het podium. Wat moet je nog van deze mannen zeggen: Gerrit Veldman (gitaar/zang), Bennie Veldman (toetsen/harmonica/zang), Donald van der Goes (bas) en Marco Overkamp (drums) verkeerden in bloedvorm en op overtuigende wijze werden de elf nummers van de nieuwe cd aan het publiek gepresenteerd. Het repertoire werd aangevuld met een paar covers: “You Gotta Move”, “Boom Boom”, “I Believe I’m In Love With You” en “Let Me Love You Baby”.

Veldman Brothers-08

Na enkele nummers werd de set onderbroken voor de officiële overhandiging van het eerste exemplaar van de cd aan geluidsman Gerald Heethaar, die samen met Hans Kamperman al bijna tien jaar het podium- en zaalgeluid voor de brothers voor zijn rekening neemt. Een dik verdiend stukje waardering van deze klasbak.

Een opvallend momentje was het drumwerk in “Real Deal” met drie stokken door Marco, twee in de rechterhand en een in de linker. Ook bleven de nummers van de cd, zoals de titelsong, waarop Bennie zowel toetsen als harmonica speelt, volledig overeind. Door wat trucjes als het langer ingedrukt houden van de pedalen en het met duct tape aan elkaar plakken van twee harmonica’s kregen ook deze nummers een vlekkeloze uitvoering.

Veldman Brothers-19

Met het schitterende slotnummer van de schijf “What Do You Know” kwam er na vijf kwartier een einde aan de reguliere set.  Uiteraard kwamen ze niet weg alvorens een lange toegift gegeven te hebben en werd het publiek nog getrakteerd op “Spreadin’ Around” en het meesterwerkje van het debuutalbum, “All Those People”, dat ik ze al heel lang niet meer had horen spelen.

Het zijn roerige tijden in bluesland, diverse gerenommeerde namen geven de pijp aan Maarten en ook de Veldman Brothers ontkomen hier niet aan alle onrust: Donald en Marco slaan binnenkort nieuwe muzikale wegen in. Maar met inmiddels tien jaar op de teller gaat het de Veldman Brothers nog steeds voor de wind. Op naar de twintig jaar Blues & Roots, straight from the heart!

Veldman Brothers-18

Veldman Brothers-16

Veldman Brothers-17

8 september 2014|Categories: Concertverslagen|Tags: |5 Comments

5 Comments

 1. Arno Vros 8 september 2014 om 20:07 - Antwoorden

  Een heerlijke avond gehad in Hedon.
  Ralph de Jongh was mij niet bekend, maar die heeft een erg goede indruk achtergelaten!
  The Veldman Brothers ken ik al een tijdje.
  Regelmatig gezien en gehoord in een ierse pub in Zwolle en nu dan in Hedon!
  Het was goed druk, maar de sfeer was erg goed.
  De heren deden weer goed hun best om deze sfeer goed te houden!
  Wat een sound werd er weer neergezet.
  De liedjes al een beetje voorgeluisterd via itunes, maar live kwamen ze super over!
  Ze speelden zo overtuigend, dat ik met cd de zaal weer verliet.
  Super gespeeld…ga zo door!

 2. WilliamNL 8 september 2014 om 22:46 - Antwoorden

  Een heerlijke Jammie band en nieuw album . Tot gauw in mijn hotspot : Jan Kerseboom’s Bluescafe Apeldoorn

 3. Roel 9 september 2014 om 22:50 - Antwoorden

  Ach, niets toe te voegen. Gewoon weer heerlijk kunnen genieten. SUCCES voor jullie allemaal

 4. carla 12 september 2014 om 15:06 - Antwoorden

  geweldige band – geweldige mensen !!! helaas niet aanwezig geweest …

 5. Bendeboue Blues 19 september 2014 om 10:22 - Antwoorden

  Het is een heerlijke cd, ik draai ‘m graag

We horen graag je mening! Voeg reactie toe