tr6

The Tightropes
NiXenMeeR, Enschede
21 Juni 2014

Tekst en foto’s: Herbert Schluter

Terwijl hemelsbreed nog geen drie kilometer verderop in het stadion the Common Linnets hun zwanenzang beleefden gaf het podium van NiXenMeeR in Enschede een heel ander plaatje. Daar maakten namelijk the Tightropes hun opwachting. Eigenlijk nog maar pasgeleden, in 2011, besloten drie Groningse muziekvrienden om samen te gaan werken aangezien ze een paar gezamenlijke gitaarhelden bewonderden. Eén daarvan is Stevie Ray Vaughan; aan zijn liedje ‘Walking the tightrope’ is hun naam dan ook ontleed. Als je dat hoort denk je misschien aan weer de zoveelste slaapverwekkende uitvoering van ‘Pride ’n Joy’ maar niets is minder waar!

Al meteen vanaf de eerste akkoorden davert de muziek door de zaal en laat je bloed sneller stromen. De verantwoordelijken voor dit festijn? Alan Luring op drums, Daniël Cats op bas en zang en frontman Marco Boers met zijn toch wel opvallende krullenbol op gitaar en zang. Het repertoire bestond deze avond uit een mooie afwisseling tussen covers en eigen werk. Dat eigen werk kun je ook beluisteren op hun meest recente EP ‘3D Music’ en uiteraard mocht dit titelnummer niet ontbreken op de setlist. Om maar even een paar highlights te noemen: het stevig rockende ‘Babies’, ‘Key to the highway’ en ‘Texas Flood’ van de hierboven al genoemde SRV. Ook hieraan weten deze mannen, hoe uitgemolken het liedje ook mag zijn, toch een compleet eigen, rockende draai te geven en op zo’n moment is het bepaald geen straf om naar zo’n klassieker te luisteren!

tr11

Over old-skool gesproken: na een lekker uptempo ‘Getting Old’, eveneens van die EP, komen we via ‘Confusion’ bij ‘Redhouse’, een liedje dat Marco tegelijk ingetogen maar toch ook met power weet te spelen. ‘There’s a red house over yonder, that’s where my baby stays…’ Kippenvelmomentje…

Hun bio zegt: of we nu voor 10 of voor 1000 mensen spelen, we geven altijd 100%. Dat klopt! Deze mannen houden niet van half werk en ze weten wat het is om goeie muziek te maken. Het afsluitende nummer ‘Kicks’ is daar een perfect voorbeeld van. Tijdens een drum en bas solo komt langzaam de gitaar van Marco weer aanvullen waarna het tempo omhoog gaat, sneller en sneller onder de beukende drums van Alan zodat dit optreden tot een geweldige apotheose komt!

As we speak zijn de heren bezig met het opnemen en mixen van hun nieuwe album; ik ben nou al erg benieuwd wat dit gaat opleveren. Maar dat het leuk wordt staat nou al als een paal boven water! Wordt vervolgd…

www.thetightropes.nl
www.nixenmeer.nl

tr8

tr3


Ook op Blues Magazine ...