The Teskey Brothers

The Teskey Brothers

Concertverslag: The Teskey Brothers – Stevenskerk, Nijmegen 17 juli 2019

De Stevenskerk organiseert al jaren tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten en Vierdaagse bijzondere en intieme concerten onder het kopje StevenskerkLive. Deze vijftigste editie van de Vierdaagsefeesten stonden onder meer Lucky Fonz III en Josh Ritter in de oudste kerk van Nijmegen en op 17 juli traden The Teskey Brothers op in een uitverkocht godshuis. Een spoiler alert? Smeulende soul in een zengende Stevenskerk.

Tekst: Patrick StruijkerBoudier (http://twitter.com/p_okee), i.s.m. 3voor12 Gelderland. Foto’s: Marco van Rooijen. Alle foto’s van de avond zijn te zien in het album The Teskey Brothers.(Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Soul: ‘the spiritual or immaterial part of a human being or the emotional or intellectual energy or intensity’. En spiritueel en emotioneel geladen is het concert van de bluesrock/soulband The Teskey Brothers zeker deze woensdagavond. Toepasselijk misschien om een band die zijn inspiratie haalt uit soul – het kind van gospel – op deze locatie te horen optreden. En soul, hartverscheurende soul, is wat het publiek vandaag hoort. Krap vijf kwartier doorleefde emotie, gegoten in meeslepende muziek.

The Teskey Brothers

The Teskey Brothers

The Teskey Brothers komen uit Melbourne en bestaan vanavond uit de broers Josh Teskey (zang/gitaar/bluesharp) en Sam Teskey (gitaar) en Brendon Love (bas), Liam Gough (drums) en twee blazers. De band brak door met hun debuut ‘Half Mile Harvest’ (2017), maar is al ruim 11 jaar bezig. Opvolger ‘Run Home Slow’ komt begin augustus uit. Hun eerste optreden was op een muziekfestival in Melbourne een flink aantal jaren terug en, zoals frontman Josh Teskey het zegt bij de aanblik van een uitverkochte Stevenskerk, “We’ve come a long way.”

Want bommetje vol is het deze woensdag in de Stevenskerk. Zo vol zelfs dat er tientallen bezoekers moeten staan wegens gebrek aan stoelen. Wellicht had de organisatie deze enorme belangstelling ook niet verwacht. De band in ieder geval niet. ‘Wow, we thought we’ll be playing in a little chapel but this is so big” zegt Josh Teskey voor aanvang, om af te sluiten met “We let the church do the work.” Nou nou, dat is wel erg bescheiden. Want als er iemand werkt deze avond en volop de interactie met het publiek aangaat dan is het wel deze band.

The Teskey Brothers

The Teskey Brothers

Voorbeelden? Dat Josh Teskey halverwege ´I Get Up´ het publiek inloopt en onversterkt zingt om op zijn knieën te eindigen. Opener ‘Honeymoon’ dat begint met een huiveringwekkende slide en toewerkt naar een climax met een hoofdrol voor de blazers. ‘Louisa’ waarbij Josh een schitterende solo op bluesharp speelt. En het afsluitende nummer van het nieuwe album ‘Hold Me‘ dat vrijwel a capella gezongen wordt te midden van het publiek en waarbij de hele zaal meeklapt en zingt.

The Teskey Brothers

The Teskey Brothers

Het geluid in de kerk is in het verleden wel eens problematisch gebleken tijdens optredens: niet elke band of muzikant kan omgaan met de galm en echo die rondzingt na elke nootaanslag. Niet The Teskey Brothers vanavond. Hoewel de blazers af en toe te schel klinken, bouwt de band voldoende rustmomenten in om de muziek te laten ademen. Op hun debuutplaat grossieren The Teskey Brothers in stevige bluesrock en doorleefde soul en dat is ook wat we hier te horen krijgen. Met een soulstrot waarop Otis Redding en Wilson Pickett jaloers op zouden zijn geweest en bandmembers die muzikaal swingen als een dolle, legt de band een verschroeiende set met zengende blues en soul neer. En het publiek? Dat vreet het. Swingende soul in een zwetende Stevenskerk.

The Teskey Brothers

The Teskey Brothers speelden woensdagavond in de Stevenskerk een fenomenale set met nummers van hun huidige plaat en nieuwe album. Het is geen wonder dat de band aanslaat met hun muziek bij het publiek, want dit is rauw, emotie en – durf ik het te zeggen? – authentiek. The Teskey Brothers: Teveel klasse. Te goed. Voor wie ze live wilt zien in Nederland heeft alleen nog kans bij Tuckerville 2019 in Enschede op 7 september of bij Into the Great Wide Open op Vlieland eind augustus. Hun concert in Utrecht op 6 september is al stijf uitverkocht. Hopelijk komen ze snel terug voor een uitgebreide tournee door Europa én Nederland.

Setlist
Honeymoon
Crying Shame
Say You’ll Do
I Get Up
Rain
Pain and Misery
So Caught Up
Man of the Universe
Paint My Heart
Louisa
Right for Me
Hold Me

The Teskey Brothers

The Teskey Brothers

The Teskey Brothers

The Teskey Brothers

The Teskey Brothers

The Teskey Brothers


Ook op Blues Magazine ...