DSC00652

The Nimmo Brothers
Café De Noot, Hoogland
14 September 2013

Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s: Ton Kok

Al geruime tijd staat het concert van The Nimmo Brothers in mijn balboekje. Henk Hak van Café De Noot heeft de mannen geprogrammeerd aan het begin van zijn seizoen, met een overigens indrukwekkende concert agenda. Dus op naar Hoogland, een autorit van ruim een uur, maar dat is peanuts als je een band van dit kaliber graag wilt zien. Voor het concert schuiven Ton en ik eerst aan in naastgelegen eetcafé, voor een lekker en gezellig begin van de avond….

Het inrichting van het café straalt de liefde voor muziek uit tot in iedere hoek. Een mooi ruim podium wacht op de band, die zich nog enigszins moet haasten om op tijd te beginnen. (Ook zij genoten overduidelijk van de heerlijke maaltijd nextdoor)

The Nimmo Brothers zijn beïnvloed door onder andere Stevie Ray Vaughn, B.B. King en Peter Green en bestaat uit Alan en Stevie Nimmo, beide topgitaristen en voorzien van een fantastische bluesstrot. Al ruim 17 jaar spelen de broers samen, en hebben daarnaast hun eigen succesvolle projecten. De band wordt gecompleteerd met drummer Wayne Proctor en bassist Mat Beable. Hun live-reputatie is geweldig: hun bluesy rockgeluid is energiek en doordrenkt met passie en emotie.

Lekker stevig van start gaan ze met Never Gonna Walk On Me van hun laatste album Brother To Brother. Alan en Stevie zijn uiteraard de blikvangers op het podium. Een geweldig samenspel volgt van twee bijzonder goede gitaristen, die nergens voor elkaar onderdoen. Elkaar opzwepend, soms provocerend en elkaar aanvullend, mooier kun je het niet hebben in mijn ogen. De strakke, snelle maar toch afwisselende set bevat nummers uit hun gehele repertoire, wat 6 albums omvat. Van de superstevige Still Here Strummin en Bring It On Home tot aan de wonderschone slowbluesses als If I Could See Through Your Eyes en Waitin For My Heart To Fall…Deze mannen kunnen het allemaal: ondanks hun forse en ruige uiterlijk weten ze een ultiem gevoelige sound uit hun gitaar en hun stem te halen. Klasse. En wat een fantastische ritmesectie staat daarachter, Mat Beable weet een ongelooflijke power in zijn strakke baslijnen aan te brengen, en Wayne Proctor bewijst hier vanavond maar weer eens waarom hij is uitgeroepen tot beste drummer van 2013 in Groot Brittannië. Een topteam staat hier vanavond met ongelooflijk veel plezier hun ding te doen. Want dat is overduidelijk: het plezier straalt ervan af. Mat beweegt soepel over het podium van links naar rechts, net als Alan en Stevie. En het publiek gaat er helemaal in mee, vol bewondering wordt er geluisterd, meegezongen en gedanst.

Krijgt Alan het publiek nog flink aan het meezingen op The Shape I’m In, na anderhalf uur genieten is het toch echt (bijna) voorbij. Maar de lange toegift zorgt voor nóg een hoogtepunt als Stevie en Alan achter elkaar staand, een solo weggeven op andermans gitaar. Dit is altijd een spectaculair kunstje om te zien. Het publiek is overduidelijk voldaan, en de band ook: CD’s worden grif aangeschaft, al dan niet voorzien van handtekening. Langzaam stroomt de zaal leeg, en worden dorstige kelen nog maar eens gesmeerd. Heerlijke avond hier gehad in Café De Noot.

https://www.facebook.com/NimmoBrothers
http://www.denoot.nl/

DSC00651


Ook op Blues Magazine ...