The Hoax, De Boerderij, Zoetermeer

The Hoax
Support The Dynamite Blues Band
Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer en Poppodium Iduna, Drachten
27 en 28 Juni 2015

Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s Ans van Heck.
Voor alle foto’s zie Ans van Heck Photography

Terwijl Blues Magazine collega Ans van Heck het concert van The Hoax bezoekt in de Boerderij in Zoetermeer, besluit ik om hun optreden een dag later in Iduna te Drachten bij te wonen. Tenslotte ben ik nog nooit in het mooie en gezellige Iduna geweest en daarbij spreekt een zondagmiddag gig mij wel aan: het begint vaak rond 15.30 uur, tot een uurtje of 18.30 uur en daarna is er genoeg tijd voor een drankje en een hapje om daarna lekker thuis met de koffie weer op de bank te zitten. Nou ja, meestal…

Dat denken blijkbaar meer mensen: het knusse Iduna is gewoon al lekker gevuld bij aanvang van het voorprogramma The Dynamite Blues Band. De vier heren, waarvan drie voormalige Big Blind-leden, uit omgeving Den Haag hebben er zin in: een explosieve set vol ruige, gruizige blues, met nummers van hun album ‘Shakedown & Boogie’, wordt over het publiek heen gestort. Het strakke en virtuoze gitaarwerk van JJ van Duijn geeft de juiste voorzetten aan de ‘energieke’ zanger/bluesharpist Wesley van Werkhoven, die ze vakkundig inkopt en afmaakt. De set valt nergens stil en vol energie en power stoomt de DBB voort. Minpuntje is dat het geluid best wel hard staat afgesteld. Dat is jammer en niet echt nodig. Ritme-tandem Renzo van Leeuwen op bas en trommelaar Niels Duindam gaan er vol voor, de groove van deze heren is fantastisch. Wesley kletst ons tussen de nummers door de oren van het hoofd maar dat schijnt hij thuis ook te doen. De lol spat er vanaf bij deze band, dat is aan alles te merken en het geeft de geweldige sfeer feilloos aan. De set is helaas kort maar bereikt een hoogtepunt als Jesse, Jon en Hugh het podium opkomen en een nummertje meespelen, zie video hieronder! Overigens is de relatie tussen deze twee bands bijzonder, zo heeft gitarist JJ meegespeeld op het ‘Big City Blues’ album van The Hoax. Niet alleen op het podium dus hele blije mensen, ook in de zaal begint het te kolken, wát een vet optreden krijgen we hier voorgeschoteld!

Dynamite Blues Band with a little help from The Hoax

Goed opgewarmd begint The Hoax dan net na vieren aan hun set. Sinds augustus 2013 toeren Jesse Davey, Robin Davey, Mark Barrett, Hugh Coltman en Jon Amor weer door de UK, Nederland en België. Sinds hun (laatste) hereniging hebben ze alweer twee albums uitgebracht, waarvan een, ‘Big City Blues’, met behulp van hun vele fans van over de hele wereld.

Toch is dit voor een aantal mensen in het publiek de eerste kennismaking met het vijftal. Eerst nog een tikkeltje afwachtend staat het publiek hier te wachten op wat er komen gaat en Hugh verzoekt ze dan ook om een paar stappen naar voren te zetten. Dan, vanaf de eerste tonen, gaat er een golf van opwinding door Iduna. Vandaag lijft de band weer een aantal nieuwe fans in, dat is zeker. De set bestaat uit ‘oud’ en nieuw werk, met uiteraard Feeding Time en Long Way Home tot en met het vette Hipslicker, Two Steps Back, Give Me A Drink, Let It Shine en het prachtige How Blue Can You Get.

The Hoax, De Boerderij, Zoetermeer

The Hoax, De Boerderij, Zoetermeer

Het geluid is in ieder geval nu stukken beter, stilstaan is er vandaag weer niet bij want deze band rockt en grooved zoals gewoonlijk de sokken uit je schoenen. Het is een-en-al adrenaline-rush. Naar mijn idee zijn de heren vandaag, en wellicht de afgelopen dagen ook al, werkelijk in bloedvorm. Mark en Robin stuwen het tempo, terwijl Jon de slagpartijen op zijn welbekende ‘smooth’ manier voor zijn rekening neemt, afgewisseld met enkele vlijmscherpe solo’s. Jesse, die er overigens tegenwoordig behoorlijk bohemien uitziet met hoed, lange haren en dito baard, tovert zoals altijd ook menig sublieme solo uit zijn gitaar. Hugh is geweldig op dreef, stuitert als een bal heen en weer over het podium en raakt menigeen met zijn indringende, intense stemgeluid.

The Hoax, De Boerderij, Zoetermeer

Dat de heren niet alleen met zichzelf bezig zijn blijkt wel weer uit het feit dat Hugh iedereen aanzet een Happy Birthday te zingen voor Nina, Hoaxfan van het eerste uur. De temperatuur is flink gestegen in Iduna en deze fijne middag gaat gewoon toch weer te snel. Na ruim anderhalf uur is het voorbij, na afloop wordt de merchandise-stand gelukkig goed bezocht en de mannen blijven maar signeren. Nog een drankje, een babbel en daarna keert het publiek tevreden huiswaarts. Een bijzondere middag in Iduna.

Aankomend weekend, zaterdag 4 juli, is The Hoax nog te zien tijdens het Hookrock Festival in Diepenbeek, België. Voorlopig zal dat het laatste optreden zijn, van dit jaar sowieso. Grijp je kans en ga ze nog zien!

The Hoax, De Boerderij, Zoetermeer

Noot :
Hugh Coltman zal dit jaar een optreden verzorgen in de North Sea Jazz Club, Amsterdam !
Well Hung Heart, de band van Robin Davey, is vanaf 1 juli as. in Nederland voor een korte toer.
The Boom Band, met Jon Amor, zal in november weer te zien zijn tijdens Flirting With The Blues festival in Amersfoort.

The Hoax, De Boerderij, Zoetermeer

The Hoax, De Boerderij, Zoetermeer

The Hoax, De Boerderij, Zoetermeer

Website The Hoax
Website The Dynamite Blues Band


Ook op Blues Magazine ...