The Damned and Dirty – BluesMoose café

Concertverslag The Damned and Dirty – BluesMoose café, Groesbeek, 20 april

Tekst en foto’s: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)Meer foto’s

Sommige bands zijn als goede wijn: die laat je even rusten voordat je er (weer) van kunt genieten. Zo ook met het duo van The Damned and Dirty. Het was inmiddels een tijd geleden dat ik Kevin de Harde (zang/bluesharp) en Micha Sprenger (gitaar, bas, backing vocals) voor het laatst op de planken had gezien, mede omdat ze zelden in het Oosten van het land te vinden zijn. Woensdag 20 april was de band in Groesbeek bij Nijmegen voor opnames van BluesMoose. Dichtbij mijn woonplaats dus een mooie gelegenheid het duo weer eens in volle glorie live te aanschouwen.

The Damned and Dirty bracht in november 2015 hun meest recente wapenfeit Hoodoo Down uit. Het duo heeft inmiddels meerdere awards voor Best Dutch Blues Album gekregen en ook vierde plaat Hoodoo Down is weer genomineerd voor die award. Hoewel ze tegenwoordig in meerdere bezettingen optreden, staan ze vanavond als duo op het podium. Het is niet hun eerste optreden in BluesMoose. In 2013 bijvoorbeeld waren De Harde en Sprenger al met hun vorige band BluesMotel hier in Groesbeek te vinden, waarbij ze destijds ook een aantal nummers deden als The Damned and Dirty.

The Damned and Dirty – BluesMoose café

Het concept van BluesMoose is voor bluesliefhebbers ongetwijfeld bekend. Eén keer per maand worden in Café Bar De Comm in Groesbeek video- en geluidsopnames gemaakt van een optreden van een bluesband/bluesmuzikant. Die opnames, alsmede een interview met de muzikant(en), komen op het YouTube-kanaal van BluesMoose en worden gebruikt voor de uitzending van BluesMoose-radio. Drijvende krachten achter BluesMoose zijn Rob van Elst en Gerrie Janssen.

Ietwat verlaat, met dank aan een file, begint het tweetal tegen kwart over acht met hun set. Micha Sprenger is strak in het pak en Kevin de Harde iets minder. I Ain’t Sleeping Alone van tweede album Rolling Into Town is de opener, een opgewekte countryblues. Het politiek getinte Turmoil en het kalme Bad Day (met een scherp jankende Kevin de Harde op bluesharp), beide van Hoodoo Down, complementeren het  eerste brokje muziek van de avond. Voor Mr. Highway Man, afkomstig van hun debuutplaat, switched Micha Sprenger naar elektrisch gitaar voor een stevig potje slide. Een explosievere versie dan op de plaat staat met een vuig stuk gitaarspel. Dat Sprenger –  zoals hij zei in een interview –  niet zo goed is op slide kan bij dezen de bluesprullenbak in. Voor Hoodoo Down blijft de elektrisch gitaar en slide in handen van Micha. Een straffe uitvoering van beide muzikanten met vinnig en dreigend harpspel van Kevin.

The Damned and Dirty – BluesMoose café

Helaas is het vanavond niet zo druk bij de opnames. Maar dat weerhoudt het aanwezige publiek er niet van om hard Yeah! Te roepen bij het nummer Tell You About The Blues, die fijne pastiche op blues. Ook  bij When The Devil’s Got Your Name, dat op het eind van de eerste set een paar keer de mist ingaat en daarom twee keer voor de pauze wordt gespeeld, is er volop interactie met de aanwezigen. Na de pauze een paar nummers van hun debuutplaat. Een fijne uitvoering van The Boom Boom Club en een dartele versie van Soliloquy met een boosaardig huilende De Harde op bluesharp, een nummer dat ze bij mijn weten niet vaak hebben gedaan. Grappig genoeg is nummer 17 op de setlist: het nummer Seventeen van het album Rolling Into Town. De prachtige slowblues Ain’t Gonna Let You Down is een hoogtepunt van vanavond. Prachtig hoe Micha Sprenger subtiel de muzikale bodem legt waar Kevin de Harde zijn vileine en grimmige harpspel op neer kan leggen.

Tegen de traditie van BluesMoose café in – doorgaans zijn de opnamens strikt om 22 uur afgelopen – speelt het duo tot iets voor half 11 door. Het laatste nummer is een nieuwe poging van de song When The Devil’s Got Your Name. Na twee halfgelukte versies is het bij de derde poging wel raak. Ook die song staat compleet op de band en daarmee is dit optreden afgelopen. Helaas geen The Porch Light vanavond, voor mij het beste nummer van Hoodoo Down, maar met een setlist van 26 schitterende nummers is er weinig reden tot klagen. Wel op de setlist, maar wegens tijdgebrek niet gespeeld: I Ain’t Coming Home, de single met op de andere kant Bye Bye To Ya die nu bij de perser ligt en in september officieel gepresenteerd wordt in Paradiso. Iets om naar uit te kijken. En wellicht hebben we een paar maanden daarna weer een nieuw album van het duo. Gezien hun werktempo zou me dat niet verbazen.

The Damned and Dirty – BluesMoose café

Setlist
1. I Ain’t Sleeping Alone
2. Turmoil
3. Bad Day
4. Mr. Highway Man
5. Hoodoo Down
6. Country Shizzle
7. My Baby’ll Make It Right
8. Tell You About The Blues
9. Dementia
10. Out Of Sight
11. Communist Guitar
12. Turn On Loose
13. Got Me A Good Heart
14. When The Devil’s Got Your Name (2x)
—————————————————-
15. The Boom Boom Club
16. Soliloquy
17. Seventeen
18. Sell Your Soul
19. Ain’t Gonna Let You Down
20. The Meanest Woman
21. Looked You Up In The Phonebook
22. Girl Wants A Pink Car
23. Sending You My Letter
24. Rolling Into Town
25. 12 Gauge Shotgun
26. When The Devil’s Got Your Name

Website:  www.thedamnedanddirty.com

The Damned and Dirty - The devil got your name - Live in bluesmoose cafe

Ook op Blues Magazine ...