The Brew
12 februari 2011
Bluescafé Apeldoorn

Tekst : William Lindner / Foto’s: Peter Vroon

(*zie ook het Foto verslag van Marco van The BREW in de Bosuil van 11 februari In De Bosuil, Weert)
https://bluesmagazine.nl/fotoalbum-cee-cee-james-the-brew-11-februari-2011-bosuil-weert

Power rock van de bovenste plank in een tjokvol Bluescafe Apeldoorn

Werden we de avond er voor in het Bluescafe door Jan Kerseboom nog getrakteerd op een flinke portie heerlijke Nederblues van Barrelhouse (zie het concertverslag).
De avond erna was het  ‘de’ avond voor de liefhebbers van pure powerrock van de bovenste plank met het Engelse trio: The Brew.

The Brew

In een bomvol Bluescafé werd een energieke show afgegeven waar de vonken van afvlogen.
Ik was nogal angstig dat in de locatie Bluescafe het geluid niet te harden zou zijn. Want tja, power rock…
Gerrit Harmsen had mij gewaarschuwd voor de zekerheid oordopjes mee te nemen. Maar gelukkig had de soundman van het Bluescafé, Hans Huberts, het geluid perfect onder controle. Petje af voor Hans. Oordopjes niet nodig. Gewoon genieten dus…
The Brew is een band die zowel in Nederlandse als het Duitse club- en festivalcircuit geen onbekende is. Op YouTube zijn diverse opnamen van dit trio te zien. Onder meer fraaie opnamen die gemaakt zijn door het Duitse WDR Rockpalast. Maar je moet ze gewoon echt LIVE zien. Die kans gekregen dus .

Jeetje wat een een power rock. Al gelijk bij de aftrap met onder meer  “Every Gig Has A Neighbour ‘ verder  ‘KAM’  etc van hun album “Million Dead Stars’  was het Full Speed door dit trio. Bestaande uit,  de twintigjarige gitarist Jason Barwick, drummer Kurt Smith en Tim Smith – de vader van Kurt – die de bass bespeelt en zingt. Bijna alle nrs van hun verschenen albums “Million Dead Stars” en “The Joker” passeerden de revue. Een dol enthousiast publiek was hun deel.

The Brew

Met een letterlijk in het oog springende  twintigjarige gitarist Jason Barwick …. Ik dacht .. Springt die nou om boven het publiek uit te komen of..? Neen het is de onuitputtelijke energie die dat joch heeft zowel in zijn act als in zijn gitaar spel. Om dit joch gaat het in feite allemaal. Hij is zonder meer de front man. Maar misschien maakt in het vervolg het gebruik van zo’n kleine trampoline op het podium het voor hem wat gemakkelijker?
(Weet nog dat Bruce Springsteen band lid Nils Lofgren dit ooit gebruikte tijdens zijn optredens..)  In ieder geval een spetterende show van dit Trio .
Met voor mij de climax bij een perfecte drum solo/intro van Kurt Smith, Tijdens zijn drum solo’s werd zeer duidelijk waar hij zijn bijnaam:  “The Bruce Lee of the Drum Kit” te danken heeft. Met zijn handen knalde hij op de drums met een soort karate slagen ! Want een show!*

*Zie de bijgaande Video-Impressie van het optreden in Bluescafe & de Bosuil

The Brew

Energieke bluesrock stond vermeld in de nieuwsbrief van Bluescafe  en..: “The Brew probeert zo dicht mogelijk bij de sound van bands als The Who en Led Zeppelin in de buurt te blijven maar voegt hier nog wat Wolfmother, Kula Shaker, en onvervalste blues aan toe.

Vergelijkingen met Hendrix en Page lees je ook wel eens. Nah Jah dat nou ook weer niet. Maar komt er wel heel dichtbij… Tuurlijk wel weer de act bij een prima Jimi Hendrix uitvoering van Jason Barwick waar bij hij zijn gitaar naar zijn mond en boven zijn hoofd bespeelde. Zijn manier van springen..
In de 70 tiger jaren zag ik ooit de Rockband ‘Grand Funk Rail Road’. Een band waarbij de drummer bijv. een act had waarbij hij (ogenschijnlijk) met zijn (voor)hoofd de drums  op een bepaald moment bespeelde enz.. Show elementen die ik best kon waarderen.

Op mijn vraag aan Tim Smith – de vader van Kurt –  vlak voor het optreden ,wat nou leuker is een optreden in een kleine club  zoals het bluescafe of een groot festival. Antwoordde hij..” Het is best wat aanpassen maar het is gewoon ROCK & ROLL” man!

En dat was het: een prima Rock avond met heeel veel Power gespeeld door deze Show band The Brew. Power rock van de bovenste plank in een tjokvol Bluescafe Apeldoorn.

Website artiest: www.the-brew.net


Ook op Blues Magazine ...