bihlman brothers

The Bihlman Brothers
NiX Podium, Enschede
19 Mei 2013

Door Herbert Schluter

Nog maar net bekomen van een topconcert van Dirty York ging de stofzuiger nog even over het podium voor de bijna legendarische Bihlman Bros. Beide broers Jabo en Scot ‘Little’ Bihlman werden op deze tour bijgestaan door bassist Charlie ‘Cornbread’ Short en ja, daar stond toch wel even een powertrio op de plankjes van ons NiX Podium, zeg!

Voor wie de broertjes nog niet kent: ze hebben in de loop van de jaren gewerkt met de groten der aarde, althans op ’t gebied van muziek, zoals BB King, the Blues Brothers, Kid Rock, Ray Charles, Ted Nugent en nog veel, heel veel meer.

Het optreden in de NiX was alweer de afsluiting van een lange tour door Europa en de nog te verkopen merchandise bestond uit welgeteld nog drie exemplaren van hun laatste album ’What U Want’. Uiteraard zijn veel songs afkomstig van dit album maar ook het wat oudere werk komt gelukkig aan bod.

Frontman Jabo speelt met een vanzelfsprekendheid die verraadt dat deze band al heel wat optredens achter de rug heeft, maar zonder dat het verveeld of routinematig overkomt. Integendeel! Ook bassist Charlie ’Cornbread’ is een imposante verschijning die met overgave staat te bassen terwijl Scot ’Little’ lekker strak wegdrumt. ’Jubilee’, overigens gezongen door Little, is het zesde en laatste nummer van de eerste set, maar dat komt vooral omdat Jabo alle nummers behoorlijk uitrekt met hele mooie en intensieve solo’s en dat is bepaald geen straf om naar te luisteren.

De tweede set begint met een cover van één van hun helden, ’Thrill is gone’ van BB King waarin Little nota bene een drumsolo weet te verwerken. Die had ik daar niet in verwacht… Het tweede nummer, ’Angels Wings’ was ook weer afkomstig van dat laatste album dat overigens in de pauze geheel uitverkocht was. Daarna volgde (voor mij persoonlijk) een hoogtepunt, nl. een cover van the Allman Brothers, in dit geval gezongen door Charlie! Wat een stem heeft die man, hij blaast je gewoon uit je schoenen! Na ’My baby’ volgt weer een cover en wel ’Couldn’t stand the weather’ van SRV wat een bezoeker bewonderend deed opmerken ’Je moet het maar durven!’. Maar eerlijk is eerlijk, SRV zelf zou zich hier niet voor geschaamd hebben. Na een wat sinister klinkend intro klinkt ’Broken Wings’ (…still kick up dust!) gevolgd door ’American Son’ dat met een ontzettend aanstekelijke power wordt gespeeld. Hier kon je niet bij blijven stilstaan, heerlijk gewoon!

Als afsluiter hoorden we nog ‘Looks like rain’ van hun eerste album, maar uiteraard moest er nog een toegift worden gespeeld. Die kwam voor Little wat onverwacht aangezien Jabo ‘Pride and Joy’ van alweer SRV inzette en te zien aan de uitdrukking op z’n gezicht had Scot wat anders verwacht… kan gebeuren, hij liet zich in ieder geval niet van z’n stuk brengen.

Hun lijfspreuk is: “The EMMY award winning Bihlman Bros. are a hard rockin’, bluesy, funky force of nature!” Na dit concert kunnen we alleen maar zeggen: klopt als ’n bus!

http://www.bihlmanbros.com/


Ook op Blues Magazine ...