The Bacon Brothers
Cultuurpodium de Boerderij, Zoetermeer
14 januari 2011

Tekst: Hananja Verduyn

Veel mensen zijn getuige geweest van acteurs die een film carriére te combineren met een muzikale carriére – sommige met succes, een aantal niet zo veel. Met The Bacon Brothers, blijkt acteur Kevin Bacon een van de uitzonderingen te zijn. Kevin, samen met oudere broer, Michael, die een professioneel muzikant is sinds de late jaren 1960, hebben samen een band sinds 1996 en hebben afgelopen jaar hun 6e album gerealiseerd.

Afgelopen zomer zouden The Bacon Brothers in Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer optreden. Dit kon niet doorgaan door filmopnames van Kevin Bacon. Nu stonden ze dan toch weer op het programma.
Na wat geluisterd te hebben op o.a Youtube, had ik een goede reden om afgelopen vrijdag naar de Boerderij te gaan om deze band in levende lijve te zien en vooral te horen.
Nieuwsgierig naar hoe Kevin Bacon, die bij mij toch echt alleen maar bekend is van het witte doek, zou zijn als zanger/muzikant, keek ik uit naar dit concert.
Het was niet druk qua aantal bezoekers, maar de bezoekers die er waren had ik nog niet eerder gezien tijdens een concert in locaties als de Boerderij. SBS6 én de locale televise, TV West waren aanwezig.
Het was duidelijk dat we hier met andere regels te maken hadden dan normaal. Het leek erop dat de hele Boerderij crew aanwezig was, er mocht niet direct de zaal ingelopen worden, en niemand mocht backstage.

Als voorprogramma konden we naar de de bekende zanger Cy Curnin luisteren. Cy is de lead vocalist van de new wave groep The Fixx. Deze groep had in de jaren ’80 een hit met ‘One Thing Leads to Another’ en was in die periode ongelooflijk populair in Amerika. Ook bracht Cy Curnin drie soloalbums uit, de laatste, Solar Minimum, in 2009. Het was een akoestisch en zeer zuiver optreden van deze man, en het was een plezier om naar hem te luisteren. Hij had helaas nog geen 30 minuten om ons te plezieren met zijn mooie optreden.

Na een half uur pauze kwam de band op waar de bezoekers (veel vrouwen) voor gekomen waren. Al heel snel bleek dat beiden, Kevin en Michael, over zowel vocale als instrumentale talenten beschikken. Evenals het schrijftalent is niet iets om over het hoofd gezien te worden. Een aantal nummers werden door Michael ingeleid als zijnde dat het een persoonlijk verhaal was wat ze hadden meegemaakt met elkaar maar vooral met wat vrienden hadden meegemaakt.
Er werden 18 nummers gespeeld, 8 van het laatste album “New Years Day”, en beiden gebruikten verschillende instrumenten zoals de Cello, gitaar (akoestisch en elektrisch), percussie en harmonica.
Er werd een cover van George Harrison gespeeld (If I Needed Someone) en als toegift een nummer van de Rolling Stones
Met een mengeling van Soul, Rock, Blues, Country en Folk gaf dit concert de vele lagen van hun muziek stijl weer.
Het was een swingend sfeervol concert, waarbij ik vond dat de songs, de melodie en de samenzang klopten. Een niet onaangename afwisseling van de stevige blues, en ik heb dan ook enthousiast de (beyond) CD van deze talentvolle Bacon Brothers aangeschaft om later nog eens na te genieten.


Line-Up:
Michael Bacon – vocals, gitaar, Cello
Kevin Bacon – vocals, gitaar, percussie, harmonica
Ira Seagal – gitaar
Frank Vilardi – Drums
Paul Guzzone – Backing vocals, bass (12 string)
Joe Mennonna – Keyboard

Play List:
1. Tell Me What I Have To Do
2. Wild Life
3. Hasn’t Got A Heart
4. Bunch of Words
5. Architeuthis
6. Strung Out
7. If I Needed Someone
8. New England Girls
9. Woodstock
10. Shade
11. Bitterman
12. I’d Write a Song
13. Only a Good Woman
14. Go My Way
15. Almost Got Rich
16. New Years Day
17. Peace Dance

Encore:

18. This Could Be The Last Time

Website artiest : www.baconbros.com[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ook op Blues Magazine ...