THE ANSWER
+ support-act Tracer
Patronaat, Haarlem
29 Oktober 2013

Met maar liefst vier concerten in oktober en november is Nederland goed vertegenwoordigd op het drukke tourschema van The Answer. Vanaf het prille begin is het Noordierse kwartet een zeer welkome en graag geziene gast op onze concertpodia. Omdat onlangs ‘New Horizon’, het nieuwe album verscheen leek het de jonge rockers een goed plan om de tournee op het Europese vasteland af te trappen in de Haarlemse Patronaat. Bluesmagazine had het genoegen om als eerste getuige te zijn van enkele uiterst prettige liveprimeurtjes…

Tekst: Jeroen Bakker / Foto’s: Diny van Summeren

Na enkele uitstekende recensies afkomstig uit de UK, ze zouden de hoofd-act eerder deze week van het podium gespeeld hebben, trappen de drie jonge Australiërs van Tracer af in een redelijk gevulde kleine zaal. Verstandige keuze om op tijd aanwezig te zijn blijkt al snel. Te lange tijd geleden dat we zo opgewonden raakten van een portie stevige, ongecompliceerde ‘kick-ass-rock ’n roll’. Vanavond even geen zeikerige singer/songwriters maar met testosteron doorspekt beukwerk van een zeer getalenteerd trio dat met ‘El Pistolero’ al een tweede volwaardige album heeft uitgebracht. Het is niet voor niets dat producer Kevin Shirley, hij weer, zich over deze rockers ontfermd heeft. Na eerdere klussen ‘Down Under’, bijvoorbeeld de samenwerking met Cold Chisel en Silverchair, mag Tracer zich nu ook aansluiten bij het indrukwekkende rijtje artiesten dat al eens gebruik maakte van zijn productionele kwaliteiten. Een hevig ronkende bas, zwaar beukende drums, scheurende Flying-V en poepruige vocalen van frontman Michael Brown zijn aan dit publiek zeker besteed. Van het in 2011 verschenen ‘Spaces In Between’ wordt ‘Too Much’ de zaal ingeslingerd en worden we meegesleurd op een ‘Devil Ride’. Opvallend is de volwassen presentatie en het sterke materiaal waarover de band beschikt. De invloeden van AC/DC en diverse stoner-rockers zijn overduidelijk aanwezig maar deze gasten beschikken wel degelijk over een eigen smoelwerk. ‘Time flies when it’s nice’, de zaak staat goed op scherp en de geur van verbrand rubber en asfalt heeft de zaal goed opgewarmd.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Precies drie jaar na ‘Revival’ verscheen daar plotseling ‘New Horizon’, het vierde album van The Answer. Dat niet alle kaarten zijn uitverkocht is voor het enthousiaste stel geen reden om niet voluit te gaan. “We zijn simpelweg te lang weg geweest”, luidt de verklaring van bassist Mickey Waters na het optreden De stevige titeltrack van het album ‘New Horizon’ is een prima opener die weliswaar vertrouwd in de oren klinkt maar duidelijk ook voor zalen met een grotere capaciteit geschikt lijkt en dus ook voor een groot publiek. De prachtig uitgevoerde digipack met artwork van de eerder dit jaar overleden fotograaf Storm Thorgerson, bekend van zijn werk voor o.a. Pink Floyd en Led Zeppelin, heeft zo te horen iedereen al in bezit. Werd de toon een uur geleden al gezet, The Answer antwoordt overtuigend met ‘Burn You Down’, wederom een toegankelijke rocker met een hoog meezinggehalte. Na een bescheiden excuus dat het weerzien zo lang op zich liet wachten, spreekt de sympathieke en charismatische zanger Cormac Neeson zijn waardering uit naar de Nederlandse fans. Om het goed te maken klinkt het oude, vertrouwde ‘Too Far Gone’ dat al weer vier jaar oud is. Indertijd geschreven als reactie op Tony Blair’s plannen met betrekking tot ID-plicht in de UK, ligt het heel erg voor de hand om een verband te leggen met de ‘Zwarte Pieten-discussie’ momenteel in Nederland waar we eveneens ‘te ver heen’ lijken te zijn. Excuus ruimschoots aanvaard, genoeg politiek voor vandaag. Tijd om te rocken zullen we maar zeggen en hoewel de band er hard voor moet werken is het enthousiasme op het podium er niet minder om. De gretigheid na maandenlange ‘studio- gevangenschap’ is groot. The Answer blijft een overduidelijke voorkeur te hebben voor optredens en interactie met de aanhang. Uiteindelijk zullen we vijf nieuwe tracks te horen krijgen en wellicht weinig verrassend is de vermelding dat ze er al goed in zitten. Neeson gilt halverwege de set dat hij de blues heeft en stelt de belangrijke vraag of er nog whiskey-drinkers aanwezig zijn. ‘Memphis Water’ gaat er altijd in en met het meeslepende ‘Preachin’ heeft de band altijd een beresterke troef achter de hand die zelfs de meest verstokte bezoeker achterin de zaal nog even in beweging krijgt. Of het voor honderdvijftig of voor tienduizend fans is, er moet en zal bewogen worden. Het is eveneens geen verrassing dat de band hier vanavond weer in is geslaagd. Bovendien is in Het Patronaat het bewijs weer eens geleverd dat Rock ’N Roll nog lang niet dood is.

Website Artiest:
www.tracer-band.com
www.theanswer.ie

SAMSUNG DIGITAL CAMERA


Ook op Blues Magazine ...