TTB by Nineke Loedeman

Tedeschi Trucks Band
Support Matt Andersen
TivoliVredenburg, Utrecht
17 november 2015

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman

Echtpaar Derek Trucks en Susan Tedeschi leidden beiden al een succesvolle band voor ze in 2010 een elfkoppige rock-, blues- en soulmachine formeerden en deze simpelweg Tedeschi Trucks Band noemden. Slide gitarist Trucks, vijftien jaar lang gitarist bij de legendarische Allman Brothers Band behoort tot de beste (slide)gitaristen aller tijden. Voeg daarbij de powervolle, ietwat rauwe stem van Susan Tedeschi aan toe en een geweldige combinatie is geboren! Voor hun eerste album ontvingen ze meteen een Grammy Award en de opvolger ‘Made Up Mind’ is zo mogelijk nog beter. Binnenkort, 29 januari 2016 komt hun derde album ‘Let Me Get By’ uit. De laatste avond van hun Europese tour staat de band vanavond hier in de grote zaal van TivoliVredenburg. Een prachtig mooie hoge zaal met zowel een sta-gedeelte, als zitplaatsen en met een hele goede akoestiek.

Het voorprogramma wordt verzorgd door de imposante Canadese singer songwriter Matt Andersen. Groot van gestalte, groot van stem. Iedere keer dat ik hem zie lijkt hij gegroeid te zijn. Matt weet stijlen als blues, country en folk moeiteloos te versmelten en laat met vooral zijn geweldige zangstrot een verpletterende indruk achter. De man heeft zelfs geen versterking nodig om tot bovenaan het balkon het publiek de sokken uit de schoenen te blazen. Slechts 30 minuten duurt zijn set, maar er wordt al veel gelachen en meegeklapt. We horen nummers als I Lost My Way, Devils Bride en Wake Up In The Morning…Voor het publiek wat hem nog niet kent is Matt in ieder geval een aangename verrassing en de sfeer zit er direct al goed in. Wat een klasbak.

Matt Andersen by Nineke Loedeman (2)

Matt Andersen by Nineke Loedeman (3)

Nauwelijks een kwartier later, tegen negenen, treedt de uit inmiddels twaalf leden bestaande Tedeschi Trucks Band aan. Naast gitarist Derek Trucks en zanger/gitariste Susan Tedeschi, die er weer kek uitziet in haar zwarte jurkje, zien we op het dubbele drumstel: Tyler Greenwell en JJ Johnson, op basgitaar Timothy Lefebvre, op keys en dwarsfluit: Kofi Burbridge, de blazerssectie Kebbi Williams op sax, Ephraim Owens op trompet en Elizabeth Lea op trombone. Dit illustere gezelschap wordt aangevuld met backing vocalisten Mike Mattison, Mark Rivers en Alecia Shakour.

De set wordt geopend met Don’t Know What It Means, een track van het nieuw uit te brengen album ‘Let Me Get By’, gevolgd door de cover The Letter, bekend van Joe Cocker. Ook afkomstig van het nieuwe album is de track I Want More, samen geschreven met Doyle Bramhall II, die overigens ook enkele nummers van ‘Let Me Get By’ mee-geproduceerd heeft. Een prachtig nummer met daarin een hele mooie dwarsfluit-solo van Kofi Burbridge.

Kofi Burbridge by Nineke Loedeman

We krijgen een afwisselende set van sterke TTB songs voorgeschoteld: Midnight In Harlem, It’s So Heavy, Do I Look Worried, Made Up Mind en Idlewind. Het publiek reageert uitbundig, zingt mee en raakt telkens weer verbijsterd door de bijna ‘buitenaardse’ slide-gitaar skills van meester-gitarist Derek Trucks. Zijn solo’s zijn messcherp maar doen toch volkomen natuurlijk aan. Dit is een man die zingt met zijn gitaar! Hij staat er rustig bij, zoals gewoonlijk iets van het publiek af en lijkt op te gaan in zijn eigen (gitaar) wereld. Lijkt, zeg ik maar hij houdt zoals het een bandleider betaamt een stevige vinger aan de pols. Echtgenote Susan staat niet alleen haar ‘mannetje’ als gitariste maar is daarnaast een bijzonder sterke vocaliste, met een stem die raakt tot op het bot. Zeker in de tweede helft van de show gaat ze meer en meer los. Susan springt, schreeuwt, stampt, balt haar vuisten en rockt dat het een lieve lust is. Wat een intensiteit straalt deze krachtige vrouw uit! De kreten uit de zaal liegen er niet om, dit is wat men wil zien, horen en vooral voelen. Is het zo warm of lijkt het zo?

Derek Trucks by Nineke Loedeman (5)

Susan Tedeschi by Nineke Loedeman (3)

Zanger en songwriter Mike Mattison neemt de leading vocals over van Susan en zingt een swingende soulvolle Don‘t Miss Me, een nummer waarbij ook de leden van de blazerssectie uitbundig laten horen en zien wat ze kunnen. En dat ze veel kunnen is wel zeker! De saxsolo van Kebbi Williams swingt van begin tot eind. Tromboniste Elisabeth Lea springt er een beetje bovenuit (dat zie je tenslotte niet zo vaak, een vrouw die de trombone bespeelt) maar ook vanwege haar vrolijke en aanstekelijke dansen tussendoor. Het nummer vloeit naadloos over in wellicht een van de allermooiste songs van deze band, Midnight In Harlem. Het kippenvel staat eenieder hoog op de armen. Er gaan golven van enthousiasme door de zaal tijdens een minutenlange drum-off tussen Tyler en JJ, die aan elkaar gewaagd lijken te zijn.

Hier op deze mooie avond staan stuk voor stuk klasse musici, dat geldt gewoon voor ieder lid van deze fantastische band. De achtergrond-vocalisten staan dan wel op de ‘achtergrond’ maar hun geluid is uitermate bepalend voor de warme en soulvolle sound.

TTB by Nineke Loedeman (8)

TTB by Nineke Loedeman (3)

TTB by Nineke Loedeman (5)

Alles klopt vanavond, de band geeft het publiek waar ze voor gekomen is: een warme, opzwepende avond gevuld met muziek van hoog niveau. Who wants more? Wij dus en na bijna twee uur spelen komt de band natuurlijk terug voor een toegift die driftig meegezongen wordt door de menigte nl. twee ‘Mad Dogs & Englishmen’ nummers: Let’s Go Get Stoned en With A Little Help From My Friends…Moe maar zeer voldaan stroomt de zaal uiteindelijk leeg, regenjassen worden hoog dichtgeknoopt, want de storm binnen mag dan misschien eindelijk zijn gaan liggen, buiten is het menens….

Website Matt Andersen
Website Tedeschi Trucks Band

Susan Tedeschi by Nineke Loedeman (2)

Derek Trucks by Nineke Loedeman (4)

TTB by Nineke Loedeman (2)

Susan Tedeschi by Nineke Loedeman

Derek Trucks by Nineke Loedeman

TTB by Nineke Loedeman (7)

Derek Trucks by Nineke Loedeman (3)

TTB by Nineke Loedeman (9)


Ook op Blues Magazine ...