Stevie Nimmo by Nineke Loedeman (5)-001

Stevie Nimmo Trio
NiXenMeeR, Enschede
22 januari 2016

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman / Video: Art Visuals

De feestdagen zijn weer achter de rug, het nieuwe jaar is net goed en wel begonnen en menig bluesliefhebber staat te trappelen om zich weer te laven aan goede muziek. Vanavond lijkt me dat geen probleem worden want voor de tweede maal hier staat het Stevie Nimmo Trio geboekt om het publiek te trakteren op een avond vol blues, bluesrock en americana.

De NiX stroomt in hoog tempo vol, er zijn veel nieuwe gezichten te ontwaren en dan vooral veel jonge(re) mensen. Dat laatste doet me altijd goed en is naar mijn mening hoopvol voor de toekomst van live muziek en in het bijzonder live blues muziek.

De Schotse gitarist/singer-songwriter Nimmo brengt gelukkig toch een voorraad van zijn binnenkort uit te brengen tweede album ‘Sky Won’t Fall’ mee. Het spande er even om of dat op tijd zou lukken maar de mensen bij de platenmaatschappij hebben extra hun best gedaan dat voor elkaar te krijgen. Moet ook wel natuurlijk, want toeren terwijl je je nieuwe schijf niet bij je hebt, betekent toch wat gemiste kansen. Gelukkig niet voor Stevie Nimmo en kompanen bassist Mat Beable en drummer Craig Bacon: de merchandise tafel is blauw gekleurd door een ruime hoeveelheid van de nieuwe cd van het trio, een cd waar ze uitermate trots op zijn. Vlak voor het optreden voel ik Stevie aan de tand over dit voor hem zo bijzondere album. Dat gesprek volgt binnenkort hier op Blues Magazine.

Stevie Nimmo by Nineke Loedeman (2)-001

Stevie Nimmo by Nineke Loedeman (6)-001

Deze Sky Won’t Fall Tour hebben de mannen twee dagen geleden afgetrapt bij onze oosterburen en ze hebben er onwijs veel zin in. De eerste set begint stevig met Rattlesnake Snake maar er moet toch nog heel even gezocht worden naar een optimale sound. Die wordt gelukkig al snel gevonden en we horen een mooi afwisselende set van blues, bluesrock en americana. Vooral dat laatste is een stijl die Stevie bijzonder na aan het hart ligt. De nummerkeuze van vanavond bestaat uit een uitgekiende mix van tracks van zijn beide albums en is representatief voor de sound van Stevie Nimmo. Zo horen we onder andere veel eigen werk zoals Change, Make It Up To You en sterke covers als Lonely Night In Georgia(Marc Broussard) en Good Day For The Blues (David Grissom/Storyville).

Stevie Nimmo Trio (UK) 2016, Change !! @ the Nix, Enschede (NL)

Stevie is gezegend met een imposante zangstrot waarmee hij net zo makkelijk ruige bluesrocknummers, als hele prachtige gevoelige ballades zingt. Veel indruk maakt zijn intense gitaarspel waarbij hij, ogenschijnlijk eenvoudig, de meest magnifieke solo’s uit zijn Stratocaster tovert.
Zodra de tweede set begint staat het publiek met de neuzen vooraan om maar niets te hoeven missen. Het applaus en gejoel na de nummers zegt genoeg, de sfeer is uitstekend en de mannen op het podium hebben er zichtbaar plezier in. Een gouden trio staat hier, perfect op elkaar ingespeeld, die nauwelijks onderlinge aanwijzingen meer nodig hebben maar spelen vanuit hun hart en hun gevoel.

Na afloop van dit stomende optreden laat het publiek deze muzikanten niet weggaan zonder nog een toegift en op de tonen van een spetterende Goin’ Down stroomt de dansvloer nu bommetje vol. De zweetdruppels vliegen in het rond, verhitte gezichten worden geblust met koele drankjes. Wat een feestje! Met dit optreden van het Stevie Nimmo Trio luidt de NiXenMeeR het nieuwe muziekjaar op uitstekende wijze in.

De nieuwe cd’s gaan grif van de hand, maar ook dat andere juweeltje van Stevie, ‘Wynds Of Life’ uit 2010, wordt aangeschaft. Veel handtekeningen en foto’s later zijn de heren muzikanten het erover eens: deze toer is uitstekend begonnen, het weerzien met de NiX en diens publiek is ze goed bevallen, op naar de rest van Nederland en België! Zie hieronderaan nog enkele toerdata…

Craig Bacon by Nineke Loedeman-001

Mat Beable by Nineke Loedeman-001

JML_7356

Stevie Nimmo by Nineke Loedeman-001

Stevie Nimmo by Nineke Loedeman (4)-001

[tribe_events_list tags=”Stevie Nimmo” limit=”10″]

Ook op Blues Magazine ...