DSC06705BM

Stackhouse ft. Big Pete
Cretopia Rotterdam / Toko51, Rotterdam
10 juli 2016

Tekst en foto’s: Paul Scholman

Twee weken geleden was ik in Partycentrum De Klok te Kinderdijk bij de Coaster Sessions, waar ik sprak met de gitarist van Stackhouse: Willem van Dullemen. Hij was zo gris om direct een uitnodiging te sturen voor zijn eigen bandje Stackhouse dat op 10 juli met Big Pete een leuke bluesmiddag op de rol heeft staan. ‘Bring him an offer he can’t refuse’ zal Willem toen gedacht hebben, want de tent moet vol.Nieuwsgierig gemaakt nemen we de trein naar Rotterdam CS. Cretopia blijkt ongeveer om de hoek van het CS te liggen en van de parkeertarieven daar krijg je de blues, vandaar de trein.

DSC06441BM

De toko waarin we belanden verrast mij in die mate, dat ik voor de deur nog niet echt kan ontdekken waar we naar binnen moeten. Het blijkt een soort galerie te zijn met tientallen kleurrijke moderne schilderwerken aan de muur. Allemaal in de verkoop. Mocht de muziek je niet interesseren, dan hoef je je nog niet te vervelen zou ik zeggen en huppel gezellig de expo door. De ruimte wordt, als ik het goed begrepen heb, tot het einde van het jaar eens per beschikbaar gesteld voor deze bluesactiviteit en Stackhouse is gevraagd om eens in de maand als publiekstrekker een gig te komen doen en daarbij iemand als gast mee op te laten treden. Daarna wordt bekeken of dit concept werkt en rendabel genoeg is om er mee verder te gaan.

DSC06517BM

Deze keer is dat Pieter van der Pluijm alias Big Pete. Twee smoelschuivers op één podium klinkt natuurlijk lekker, maar Stackhouse opent voor een ongeveer 30 à 40 tal toeschouwers met het intro uit het eigen repertoire: GetFever (Charles Sheffield) en Prove Me Wrong (Meijers/van Dullemen). Pieter van der Pluijm lost Machiel af en speelt o.a. She’s Dynamite, You’d Better Watch Yourself (LittleWalter), Early in theMorning, Jr. Wells / Buddy Guy en I’m Ready van Muddy. De band bestaat uit Machiel Meijers: Vocals & Harmonica, Willem van Dullemen: Guitar & Vocals, Emiel van Pelt: Guitar, Fred van Unen: Up right Bass en Bert Post: Drums.

Stackhouse ft. Big Pete, duet met Willem van Dullemen Live @ Cretopia Toko51 Rotterdam

Het eerste deel gaat voorbij voor je er erg in hebt (dat komt in mijn ogen mede door het kleurrijke schouwspel om ons heen) en tijdens die dikke drie kwartier hebben we onder afwisselende leiding van Big Pete en gastheer Machiel Meijers heerlijke authentieke blues voorbij horen komen. Emiel van Pelt doet van zich spreken, Hij heeft een aanstekelijke mimiek, maar zijn gitaarspel valt des te meer op. Heerlijk afwisselend met Willem Van Dullemen zetten ze de nummers naar hun hand. Opvallend is dat BigPete ook met een gitaar ten tonele komt en ik sprak er menigeen, die niet wisten dat hij deze ook vast kon houden en nog een linkshandige ook… Hij speelt met de plectrums van vriend Matt Schofield, dus daar kan het niet aan liggen en het moeilijk kijken zal hij ook van Schofield hebben opgestoken en doet beiden zeer verdienstelijk.
In oktober verschijnt een nieuwe cd van Stackhouse ‘Tailgatin”,  die vanaf dat moment gepromoot gaat worden tijdens een nieuwe toer, wordt er nog even geroepen. Helaas krijg ik hem nog niet mee.

DSC06718BM

Na de pauze openen Willem van Dullemen en Big Pete met Mean Red Spider van Muddy Waters en Mean Old Frisco van Arthur Crudup. Een heerlijke lazy blues, zo aan het eind van de zondagmiddag. De rest van de bandleden sluiten weer aan met de bass van Fred en Bert er overheen is het gedaan met de rust. Verder wordt Tell Me Mama van Little Walter nog gedaan. Er wordt door Stackhouse zeer afwisselend gespeeld. Eigen nummers en uiteraard wat Red Devils/Lester Butler-covers waar Big Pete groot mee is geworden samen met o.a. de al genoemde Matt Schofield. Iedereen krijgt en neemt de ruimte om zijn ding te doen. Het is een gezellige bedoening in Cretopia met heerlijke blues uit veel windstreken. Ben benieuwd wie de heren de volgende editie uitnodigen. Volkomen kleurenblind togen we huiswaarts.

DSC06668BM

DSC06755BM

DSC06726BM

Stackhouse - Tailgatin'


Ook op Blues Magazine ...