IMG_2720-1280x1024

Samantha Fish & Laurence Jones
Cafe-Restaurant Hofsteenge, Grolloo
1 november 2015

Ingestuurd verslag door Rudy Brinkman. Fotocredits: 2015 © Rudy & Lisa Brinkman
Zie hier alle foto’s.

Afgelopen zondag speelde de Amerikaanse zangeres & gitariste Samantha Fish, met Laurence Jones (UK) als support act, in onze eigen Nederlandse blues-hoofdstad: Grolloo.

Het was al weer even geleden dat ik Samantha Fish ‘ontdekte’ op youtube. Op zoek naar video’s over cigarbox-gitaren kwam ik een video tegen waarop zij op zo’n CGB speelde. En ik bleef van video naar video doorklikken! Wat een muzikant(e)! Fish speelt blues maar niet op de ‘afgezaagde’ manier. Ze schuwt zelfs hardrock-klassiekers niet in haar sets en ook covert ze regelmatig een nummer van de Rolling Stones. Haar eigen werk is origineel en hoewel natuurlijk wel gelinkt en vaak goed passend binnen het blues-genre gaat ze ook regelmatig buiten het geijkte pad. Verfrissend, nieuw en toch niet vervreemdend klinkend. Technisch is het allemaal dik in orde. Ze speelt alles alsof al 50 jaar speelt, trefzeker en overtuigend maar toch niet op routineuze manier. Daarnaast heeft ze een uitstraling op het podium die er ook mag zijn.

Ik had niet verwacht Fish ooit een keer live te kunnen zien. Toen ik getipt werd dat ze in Grolloo kwam, heb ik dan ook meteen gereserveerd om samen met de jongste dochter te gaan kijken en luisteren! De video’s die ik de afgelopen jaren op Youtube had gezien hadden wel voor een hooggespannen verwachting gezorgd! Na lang er naar uitkijken was het zondag 1 november zover.

IMG_2511-1280x1024

IMG_2534 (1280x853)

Laurence Jones

In het voorprogramma van ca. 45 minuten speelt de jonge Engelse gitarist Laurence Jones. Een overtuigende gitarist en zanger met veel energie en uitstraling én ook nog eens een superaardige kerel zo blijkt in de pauze. Dochter loopt ‘m tegen het lijf tijdens de set van Fish op de hal en hij neemt rustig tijd voor een praatje en foto’s.

In zijn set (zie ook de video) speelt hij een lang uitgesponnen versie van Bob Dylan’s All Along the Watchtower. Da’s zo’n nummer waar je vreselijk mee mis kan gaan want hoe vaak is dat wel niet gecoverd? Hij geeft er een originele invulling aan, beetje afgeleid van de Hendrix’ versie maar geen kopie er van. Tijdens de set van Fish doet hij vervolgens in de laatste nummers van haar en de toegift ook weer mee. Een goeie combi!

IMG_2562-1280x1024

Samantha Fish

De set van Fish begint rond half vijf en een uurtje later is deze afgelopen. Er volgen nog twee toegiften. Fish heeft het duidelijk naar de zin, veel interactie met de zaal ook. De overige bandleden, vooral drummer Go Go Ray, hebben ook veel zaalcontact.

Tijdens de set speelt ze vooral veel nieuw werk van haar laatste album ‘Wild Heart’ (zie ook onderstaande video). Na een set van een aantal ‘elektrische’ nummers pakte ze de akoestische gitaar om een aantal rustiger, akoestische nummers te brengen. Daarna barst de versterkte muziek weer los. Samen met Laurence Jones doet ze overtuigend nog een aantal nummers – een schitterende combi die aan elkaar gewaagd is en elkaar ook goed aanvult.

Na een toegift van twee nummers is het dan toch tijd om te stoppen helaas. Waarna Samantha hoogstpersoonlijk in de hal plaatsneemt om CD’s te signeren en … tijd voor foto’s te nemen. En uiteraard laten dochter en ik die kans ook niet voorbijgaan.

IMG_2660 (1280x1024)

Onderstaande een video. Mijn set met alle foto’s van mij én door mijn dochter genomen staan op Google.

Bezetting

Bezetting deze avond was als volgt:
Laurence Jones – Guitars, vocals
Roger Inniss – Bass, backing vocals
Go Go Ray – Drums

Samantha Fish – Guitars, vocals
Roger Inniss – Bass, backing vocals
Go Go Ray –  Drums
Plus Laurence Jones op gitaar/backings op een aantal nummers.

Organisatie en zaal

Tot slot nog een compliment aan de organisatie! Wat een prachtige locatie voor een concert als dit. Prima akoestiek, goed uitversterkt en alles goed in orde bij Café-Restaurant Hofsteenge!

Het concert van Samantha Fish was een evenement dat wat mij betreft in de herhaling kan! Hopelijk wordt ze volgend jaar bij het bluesfestival door organisator Johan Derksen (ja, van Voetbal International) wederom uitgenodigd!

Samantha Fish & Laurence Jones Grolloo The Netherlands

Ook op Blues Magazine ...