ryan

Ryan McGarvey Acoustic Concert
Variete Freigeist, Viersen
31 Mei 2013

Tekst, foto’s en video’s: Walter van Heuckelom, ism Rootstime.be
Voor meer foto’s, zie fotoalbum Walter

Wie Ryan McGarvey een beetje volgt weet dat er elke tour wel een akoestisch concert gespeeld wordt. De andere jaren was steeds Café De Comm in Groesbeek, de thuishaven van Bluesmoose de locatie voor dit speciale optreden. Nu had men gekozen voor Variete Freigeist in Viersen, een dorp in Duitsland kort bij de grens met Nederland en België. Het podium was heel sober ingericht met een staanlamp en wat gedempt licht om de intiemere sfeer wat te benadrukken. De zaal was zo goed als uitverkocht toen de omroeper de band kwam aankondigen. Daar gebeurde misschien de enigste fout van gans de avond. In al zijn enthousiasme kondigde de man Ray McGarvey aan in plaats van Ryan en dat werd dadelijk door de aanwezige fans gecorrigeerd.

00001 Ryan McGarvey Variete Freigeist Viersen 31 mei 2013- Four Graces

00001 Ryan McGarvey Variete Freigeist Viersen 31 mei 2013- Four Graces

00003 Ryan McGarvey Variete Freigeist Viersen 31 mei 2013- Downright insane

00003 Ryan McGarvey Variete Freigeist Viersen 31 mei 2013- Downright insane

Ryan McGarvey begon in zijn eentje aan het concert. Deze jonge Amerikaan uit Albuquerque liet dadelijk opmerken dat hij supersnelle vingers had toen hij met veel bravoure “Four Graces” bracht, waar hij al dadelijk een daverend applaus voor kreeg. Het is het enige akoestische nummer van McGarvey dat op cd staat. Al zijn er veel geruchten dat daar wel eens verandering kan in komen dankzij de zeer positieve reacties die Ryan al kreeg na dit soort concerten, en ook veel fans blijven hem bestoken met een vraag naar een dergelijk album. Ik heb de indruk dat Ryan daar ook niet weigerachtig tegenover staat.

Na “Four Graces” komen de twee kompanen Ryan vergezellen op het podium. Justin McLauchlin met een akoestische bas en Logan Miles Nix met een Cajun en een hihat. Daar zouden de jongens het gehele optreden moeten mee doen. Dadelijk kwamen er de bekende nummers uit de twee albums “Forward In Reverse” en “Redefined”. Dat Ryan McGarvey over een zeer goede stem beschikt komt in dit soort concerten nog beter tot uiting. Met “The One That Got Away”, “All The Little Things” en “Downright Insane” hadden de drie jongens dadelijk de aandacht van het aanwezige publiek. Het was stil in de zaal en er werd aandachtig en geboeid geluisterd naar deze prachtige versies.

justin

Dat Ryan McGarvey een fabuleus gitarist is die geen pedalen of andere toebehoren nodig heeft om toch supersnel en juist gitaar te spelen liet hij horen op het vliegensvlugge “Texas Special”. Je zag verschillende mensen naar elkaar kijken met een blik van wat kan deze jongeman allemaal. De ganse zaal werd crazy en dat vertaalde zich in een daverend applaus. Een heel mooie versie van “Starry Night” was het volgende nummer. Er werd ook een heel ingetogen nieuw nummer gebracht dat akoestisch geweldig klonk, hopelijk komt dit nummer op dat akoestisch album als dat er ooit komt. Afsluiten deed Ryan McGarvey de eerste set met “Blue Eyed Angel Blues” nog zo’n kanjer van een nummer. Er was genoeg stof om over te praten, zodat de pauze vlug om was.

00010 Ryan McGarvey Variete Freigeist Viersen 31 mei 2013

00010 Ryan McGarvey Variete Freigeist Viersen 31 mei 2013

Ook set twee begon Ryan alleen. Dit keer dadelijk een nieuw nummer dat volgens mijn bescheiden mening “Baby, I Want Your Love” als titel had. Een uptempo nummer dat ook elektrisch heel knap moet klinken. Dat Ryan al verschillende nieuwe nummers klaar heeft bleek ook uit het tweede nummer dat hij alleen bracht. Een ingetogen slowblues song die hij met heel veel emotie zong.De sound werd weer heel wat voller toen Justin en Logan terug het podium opkwamen om Ryan te vervoegen. Met wat aanpassingen kan een krachtig nummer zoals “Watch Yourself” ook akoestisch heel opwindend zijn. Justin plukte gretig op de geleende basgitaar. Ook Logan had het duidelijk naar zijn zin. Het was echt een plezier om deze jongeman de cajun zien te bespelen. Terwijl hij met de handen op de cajun zat te kloppen en met de ene schoenloze voet de hihat, streelde die andere schoenloze voet met zoveel liefde zijn instrument van die avond. Laat me ook zeggen dat die Boom Box Cajun van Pearle een heel mooie klank heeft.

Het keigoede album “Redefined” wat promoten mocht natuurlijk ook. Een heel krachtige versie van “My Sweet Angel” en voor mij misschien het beste nummer op het album “Never Seem To Learn “. Mooie uptempo song met dat leuk altijd terugkerend gitaarrifje. Ook “Joyride” mocht natuurlijk niet ontbreken met het meeslepend refreintje. Ook hier weer knap vingerwerk van Ryan. Dat McGarvey een goede band heeft met zijn publiek laat hij ook dikwijls merken. Nu ook weer dankt hij de aanwezigen meermaals en hij zegt letterlijk dat het publiek zelf er steeds een speciale show van maakt voor hem. Spijtig genoeg is ook het einde van dit concert stilaan in het zicht. De laatste song is de slowblues “So Close To Heaven”. Hij maakt er wel een heel mooie en lange versie van zeven minuten van.

00013 Ryan McGarvey Variete Freigeist Viersen 31 mei 2013 So close to heaven

00013 Ryan McGarvey Variete Freigeist Viersen 31 mei 2013 So close to heaven

Het aanwezige publiek is echt onder de indruk en blijft roepen en applaudisseren voor een toegift. Ze krijgen dan ook een toegift met een nummer dat altijd op Ryan’s repertoire staat. Elektrisch is “Mystic Dream” één van de meest opdwepende songs die ik ken. Ook akoestisch boet het niets aan kracht in. Hier valt nog eens duidelijk op wat een geweldige basgitarist Justin is en dat Logan een jongen is met enorme capaciteiten die met bijna elk percussie-instrument kan spelen en niet alleen een zeer begaafd drummer is. Liefst achttien minuten duurt deze geweldige song en nog hebben de aanwezigen er niet genoeg van.

logan

Het moet Ryan, Justin en Logan zeker deugd gedaan hebben dat dit akoestisch concert zoveel succes heeft, want ze komen nog een keer terug om de bluesrock klassieker “Hey Joe” te brengen. En ook dit topnummer van Jimi Hendrix is akoestisch top en straalt bergen energie uit. Naar het einde toe versnelt de band nog een beetje wat de temperatuur bij de aanwezigen nog wat laat stijgen. Wat kan muziek toch prachtig zijn. Ik denk niet dat iemand ontevreden de zaal verlaten heeft. De Ryan McGarvey band is van heel grote klasse en vroeg of laat breken deze jongens door tot de top. Wie deze jongens deze tour nog aan het werk wil zien moet wel vlug zijn want ze zijn nog 10 dagen in Duitsland. En als je graag bij de opnames van de live cd wil zijn kan je vrijdag 7 Juni as. terecht in Dortmund in de Blue Notez Club.

http://ryanmcgarvey.com/


Ook op Blues Magazine ...