Rory Block - Farewell Tour

Rory Block – Farewell Tour – De Groene Engel Oss, 8 mei 2015

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)
Foto’s: Marco van Rooijen. Meer foto’s concert Rory Block


Een geschiedenisles in de blues, zo zou je het optreden van Rory Block 8 mei in De Groene Engel in Oss kunnen omschrijven. Veel blues uit de jaren dertig en veertig van oude – en soms vergeten – meesters, hartstochtelijk bezongen, bespeeld en verteld door Block.

Een Farewell Tour? Dacht het niet. Hoewel wel zo aangekondigd – tot grote verbazing van Rory Block zelf – heeft ze nog ruimschoots de passie en het vuur om nog jaren door te gaan. Met een rauwe stem, waarschijnlijk deels door de naweeën van een flinke verkoudheid, huilt, slide, fluistert en ontroert ze zich door een set van achttien nummers deze avond in Oss.

De setting is intiem met een laag podium en publiek in een kring van stoelen om haar heen. Het komt de intensiteit van haar optreden alleen maar ten goede. De bezoekers luisteren (en kijken) ademloos naar haar krachtige en energieke manier van spelen en zingen. Tijdens het voorlaatste nummer – het volledig a capella gezongen The Last Leviathan – is zelfs de ademhaling van het publiek niet te horen, zo stil is het. Maar ook in de nummers daarvoor laat Rory Block zich niet onbetuigd.

Rory Block - Farewell Tour - De Groene Engel Oss, 8 mei 2015

Veelvuldig hanteert ze de slide, onder andere in het wilde Cross Road Blues, Death Letter Blues, If I Had Possession Over Judgment Day en Preachin’ Blues. Net zo makkelijk neemt ze gas terug met het gospelachtige Lo, I’ll Be With You Always en de folksongs The Water Is Wide en The Golden Vanity.
Block heeft de afgelopen jaren cd’s uitgebracht in de Mentor Series, tributes aan bluesmuzikanten die ze als tiener ontmoet heeft, zoals Son House, Mississippi Fred McDowell en Rev. Gary Davis. Hard Luck Child: A Tribute To Skip James is de meest recente uitgave (2014), maar vreemd genoeg speelt ze geen nummers van die release deze avond.

Het leeuwendeel van de setlist bestaat uit songs van Robert Johnson, Mississippi John Hurt en Son House, aangevuld met eigen nummers als Declare, From the Dust en het in Nederland geschreven en opgenomen Silver Wings. Dat ze een bijzonder warme band heeft met Nederland, blijkt wel uit haar opmerking dat ze een huis in Nederland zou moeten kopen zodat ze niet meer hier naar toe hoeft te vliegen: een opmerking die met gejuich en applaus ontvangen wordt. Ook op de setlist Lovin’ Whiskey: haar grootste (en enige) hit. Hoewel Block zegt het nummer na al die jaren nog steeds niet met tegenzin te spelen, vind ik de versie van vanavond te gejaagd en te snel gespeeld vergeleken met het origineel.

Rory Block - Farewell Tour

Rory Block in De Groene Engel te Oss was prachtig, intiem, temperamentvol en klasse. Het enige minpunt dat ik kan noemen is dat krap 80 minuten optreden te kort is. Want gezien de kracht en intensiteit van haar performance had er wat mij betreft nog minstens een half uur bij gekund.

Setlist
1. Cross Road Blues
2. Death Letter Blues
3. Preachin’ Blues
4. Declare
5. I Be Bound
6. Frankie and Albert
7. Me and the Devil Blues
8. Lo, I’ll Be With You Always
9. The Water Is Wide
10. From the Dust
11. The Golden Vanity
12. Canned Heat
13. Silver Wings
14. Lovin’ Whiskey
15. Gypsy Boy
16. Stones In My Passway
17. The Last Leviathan (a capella)
18. If I Had Possession Over Judgment Day

Rory Block - Farewell Tour

Meer foto’s concert Rory Block

Website: www.roryblock.com


Ook op Blues Magazine ...