Black Bottle Riot

Concertverslag: Releaseparty Black Bottle Riot – III: Indigo Blues, 19 september 2015, Paraplufabriek Nijmegen

Tekst en foto’s: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)
Meer foto’s: http://flic.kr/s/aHskkhjwKC

Van sommige concerten moet je langer dan een paar dagen bijkomen voordat je de woorden rustig op papier kunt zetten. Dat was zeker het geval bij het concert van Black Bottle Riot. Eindelijk uitgetrild van de zeer energieke gig is mijn hartslag nu voldoende gedaald om een review aan de computer toe te vertrouwen.

De Nijmeegse band gaf ruim een week geleden de releaseparty van hun derde cd III: Indigo Blues in de Paraplufabrieken in Nijmegen. Een toepasselijke plek, want daar begon het jaren geleden allemaal.
Inmiddels is de band drie albums verder, waarvan Indigo Blues de meest recente worp is. Een optreden van Black Bottle Riot (BBR) is altijd een straf en sterk feestje, waarbij de band na afloop net zo bezweet is als het publiek. De releaseparty vormde daarop geen uitzondering.

Voordat BBR de nummers van hun nieuwste album over het publiek kon uitstorten, was het de eer aan de Eindhovense band Black-Bone. Hardrock ’n roll in een hoog (en hard) tempo en volume. Evenals de band waar ze als support-act voor fungeren, heeft Black-Bone net een nieuwe plaat uit: Blessing in Disguise. De set bestaat dan ook volledig uit nummers van die release. Enemy is een sterke opener van de gig met een pakkende riff. Tweede song van de set – Believe – volgt hetzelfde strakke pad op een eveneens hard en striemend ritme. Nothing But History, de laatste song, rammelt net als de vorige nummers lekker uit de boxen. Misschien niet de muziekkeuze van de gemiddelde Blues Magazinelezer, maar ik kon erg van genieten van Black-Bones krachtige optreden.

Black-Bone

Na een ombouw stapt Black Bottle Riot het kleine podium op. De derde plaat Indigo Blues is beschouwender en minder in straight your face rock ’n roll en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe de viermansformatie de plaat live brengt. Ik had me geen zorgen hoeven maken. De stevige opener Cast Aside – track 2 van de nieuwe plaat – stoomt ouderwets rollend uit de versterkers en ook High Tide – 5e nummer op Indigo Blues – is pittig in de live-uitvoering, mede door de tempowisselingen in het nummer. Het enige dat ontbreekt in vergelijking met de plaat zijn de achtergrondzangeressen, maar dat maakt het geheel er eigenlijk alleen maar meer basic van op een goede manier.

Black Bottle Riot

Black Bottle Riot

Met Bright Light City, Doin’ Fine en Soul in Exile grijpt de band terug naar de eerste twee albums. Nog steeds erg lekkere nummers live, hoe vaak ik ze inmiddels ook heb gehoord. Daarna volgt een blok met de meer ingetogen nummers van Black Bottle Riots derde plaat. Time And Time Again – onheilspellende opener van de plaat – klinkt sinister en ijzingwekkend. Crown Me A Sinner is ingetogen, maar minder ingetogen, soberder en beschouwender dan One With The Dust. Op de plaat al een song die ruim 9 minuten duurt, maar live helemaal een explosie van uitersten. Kippenvel.

Black Bottle Riot

Het is even op adem komen met een kalme uitvoering van Around The Sun en de soul van Heart Of Stone waarna het vol gas is met Backseat Boogie en Knock Yourself Out, twee van mijn favoriete tracks van Soul in Exile, hun tweede plaat. Laatste nummer voor de toegift is Exit Spoiler, op plaat én live een knaller die het publiek en band – toch al druipend van het zweet door de energie – met nog meer zweetdruppels op het gezicht achterlaat. Uitsmijter is een licht ontvlambare versie van Final Hymn van Indigo Blues en de rock in your face song Stay Hungry. Topoptreden!

Tourdata Black Bottle Riot
25/10 Teatro La Nube, Bilbao (ESP)
26/10 Le Bukowski, Donostia (ESP)
27/10 Rocksound, Barcelona (ESP)
28/10 Pub Eccos, Zaragoza (ESP)
29/10 Sala Ego Live, Madrid (ESP)
30/10 Café Culturel Auriense, Ourense (ESP)
31/10 Centro Niemeyer, Avilés (ESP)
06/11 Wilhelmina, Eindhoven
07/11 De Witte Bal, Assen
20/11 De Zwarte Ruiter, Den Haag
21/11 De Noot, Hoogland
04/12 Café Rocks, Enschede
19/12 De Hip, Deventer
27/12 Doornroosje, Nijmegen Last show of the release tour. w/ The Naked Sweat Drips

Black Bottle Riot

Black Bottle Riot

Websites
www.black-bone.nl
www.blackbottleriot.com
www.facebook.com/blackbottleriot


Ook op Blues Magazine ...