Erwin Van Ligten band & Special Guests
The Jimi Hendrix Re-Experience 50th (+1) Anniversary Tour
Theater De Vest Alkmaar
18 September 2021

Tekst & Video’s: William Lindner/ Foto’s : Cynthiaeverd, Arnaud Kokosky Deforchaux ,René Dissel en Tjeerd Derkink.

Erwin van Ligten brengt met zijn band en special guests een prachtige muzikale ode aan gitaar icoon Jimi Hendrix.

“Ik vind het een uitdaging om de songs van Hendrix niet zomaar klakkeloos te kopiëren,. Maar de songs te eren. En in een persoonlijk mooi jasje te steken. Ik zie het ook als een persoonlijke ode aan een gitaarheld”

In 2019 sprak ik gitarist Erwin van Ligten na een optreden in het Bluescafé in Apeldoorn , inmiddels met zijn band een vaste waarde in Het Bluescafé, over zijn plan om in het jaar 2020 een ode te brengen aan de gitaarlegende Jimi Hendrix langs verschillende theaters.
Het is dan een halve eeuw geleden (18 september 1970) dat hij is overleden William. En daar moeten wij toch op een bijzondere manier bij stil staan.” Ik reageerde met owww jee de zoveelste tribute over Jimi Hendrix.”
Neen.. niet in de vorm van een gewone tribute. Met alle respect ik wil niet zijn songs als een coverband klakkeloos naspelen/ kopiëren. Maar zijn songs op een speciale wijze eren. In een persoonlijk mooi jasje. Een persoonlijke ode aan deze gitaarheld. Dat wil ik niet alleen met mijn band doen. Ik wil de optredens extra inkleuren door bij elk optreden in een theater een aantal bekende muziekvrienden als gastmuzikant uitnodigen Gastmuzikanten die alle een andere muzikale achtergrond hebben. Een theatervoorstelling over Jimi met een bijzondere muzikale omlijsting. Ik moet het concept nog verder uitwerken. Je hoort het nog wel William.”

Het was dus afwachten. Enfin wij weten het allemaal wat het jaar 2020 te weeg heeft gebracht. Zijn theater tour stond al in de steigers. Het kreeg de naam: Erwin van Ligten Band -The Jimi Hendrix Re- Experience 50th Anniversary with Special Guests’. Maar door de algehele lockdown moest het plan de ijskast in.

Maar gelukkig kan dit jaar de theatertour vanaf september alsnog plaatsvinden.In de voorbereidingen voor 2020 waren er al toezeggingen van niet de minste gastmuzikanten.
Helaas kunnen Jan Akkerman, Barry Hay, Dany Lademacher, Mathilde Santing er niet bij zijn.
Maar de lijst met de overige gastmuzikanten voor deze theater voorstellingen blijft indrukwekkend genoeg want (flamenco) gitarist Eric Vaarzon Morel, trompettist Eric Vloeimans, saxofonist Hans Dulfer, gitarist Pablo van de Poel (DeWolff) ,zanger/gitarist Jan van der Meij (The Analogues), bassist Rinus Gerritsen (Golden Earring) en David Hollestelle (Herman Brood & his Wild Romance) zijn wel van de partij.

Op 18 september,de dag dat Jimi Hendrix 51 jaar geleden overleed was de première in in Alkmaar met als gastmuzikanten (flamenco) gitarist Eric Vaarzon Morel en bassist Rinus Gerritsen van de Golden Earring.

In de volgepakte grote zaal van Theater De Vest in Alkmaar werd een bijzonder smaakvolle ode gebracht aan gitaar icoon Jimi Hendrix door Erwin van Ligten en zijn band met zijn gastmuzikanten Eric Vaarzon Morel en Rinus Gerritsen.

Erwin van Ligten Band // Fotografie: Cynthiaeverd

Op het podium verscheen Erwin van Ligten en klonken er de eerste gitaarklanken uit een piepklein gitaartje die hij bespeelde. Het bleek niet een Ukulele te zijn maar een Cuatro een snaarinstrument dat enigszins lijkt op een Ukelele. Normaal had hij de theatervoorstelling willen openen met een Ukulele. Want net als Jimi Hendrix in zijn jeugd kreeg hij van zijn vader ook zo’n kleine gitaartje vertelde hij aan het publiek. Vervolgens liet hij zijn Ukulele zien waar hij zijn eerste gitaarspel op leerde. Het is helaas niet meer te herstellen. Want mijn zoon wilde Jimi Hendrix na doen door er mee hard op de tafel te slaan. Het is een mooi aandenken aan mijn jeugd. Ik laat het in de zaal rondgaan zodat jullie hem kunnen bekijken. Kijk vooral in het gat… Ik wil het uiteraard weer terug hebben. Het is een bijzondere relikwie die ik koester, aldus Erwin van Ligten.
Een mooi begin om in de theatervoorstelling op deze wijze een link te leggen tussen van Ligten met Jimi Hendrix.

Vervolgens was het tijd voor de klassiekers Hey Joe. Een nummer die Erwin op zijn geheel eigen wijze speelde met zijn uitstekende bandleden Willem Swikker op Hammond ,Lené te Voortwis op bas en contrabas en Mats Voshol op percussions.
Met verder nummers als Purple Haze, All along the watchtower, Crossroad blues & Vila junction blues, Voodoo Chile (*met in de Intro eerst een stukje van het Wilhelmus gevolgd door Intro USA Banner) ,The wind cries Mary, Foxy Lady en Stone free.

Wat een fantastische gitarist is Erwin van Ligten toch. Eerder schreef ik al na een optreden:”Wat een te gekke gitarist is dit toch. Of het nu Rock, Blues of een ingetogen ballad is, hij kan dit als geen ander spelen.” (zie https://www.bluesmagazine.nl/concertverslag-erwin-van-ligten-band-bluescafe-apeldoorn-26-januari-2019/ )
Zijn bijzondere unieke vloeiende gitaar speelstijl kwam nog eens mooi tot uiting in de bij de setlist extra toegevoegde, door Erwin van Ligten op 17 jarige leeftijd zelf gecomponeerde instrumentale nummer: Where do we go from here at Sunrise.

Bijzonder ook het gitaar samenspel bij het nummer Little Wing & Angel en de prachtig uitgevoerde ballad die ik nog nooit eerder Live gehoord had “May this be love” met (flamenco) gitarist Eric Vaarzon Morel. Soms maken artiesten iets heel moois van Flamenco en blues of jazz. Maar je moet wel van goede huize komen wil zo een ”flamenco-fusion” goed neerzetten zei iemand mij. Nou.. wat een chemie was er tussen die twee. Het was smullen. En terecht viel een ovationeel applaus hen ten deel.

Bij het nummer Red House met gastmuzikant Bassist Rinus Gerritsen van de Golden Earring vertelde Erwin Van Ligten weer een bijzondere anekdote bij de aankondiging. Deze keer ging het uitvoerig over ‘guitarporn’ zoals van Ligten treffend zei. Met andere woorden over de liefde voor gitaren van beiden. Zo speelde Erwin van Ligten onder andere op de tijdens deze coronatijd naar zijn wensen door de Nederlandse gitaarbouwer Piet Visser gebouwde prachtige ‘Erwing Zebranocaster’.

Deze keer over de Danelectro Guitar (longhorn bass) die Rinus Gerritsen bespeelt. En die Van Ligten na het zien van deze gitaar bij Gerritsen ooit ook kocht en weer doorverkocht aan Rinus. De uitvoering vervolgens van Red House was daarna ook bijzonder. Een fraai samenspel tussen Rinus Gerritsen en Erwin van Ligten met zijn bandleden de uitstekende bandleden: Willem Swikker op Hammond, Lené te Voortwis op contrabas en Mats Voshol op drums.

Erwin van Ligten & band ‘Red House’ w/ Rinus Gerritsen

 
Na het slot nummer Fire van deze bijzondere theatervoorstelling Volgde nog een fraai encore met de gastmuzikanten bassist Rinus Gerritsen flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel
met het nummer 3rd Stone gevolgd door Wild Thing (Chip Taylor) Neen hier werd niet na het eind van “Wild Thing” de gitaar in brand gestoken zoals Jimi Hendrix ooit deed. Maar met wél met een bijzonder stukje flamenco dance act door Eric Vaarzon Morel.

Conclusie: een bijzonder geslaagde première.

En… inderdaad. Zij zitten er inderdaad niet ver naast. Muziekjournalisten die eerder na het zien en horen van Erwin Van Ligten zijn gitaarspel over hem schreven .
Misschien wel de beste onbekende gitarist van het land…
En de Volkskrant :“Van Ligten kan zich moeiteloos meten met gitaristen als Ry Cooder en Jeff Beck”.

Oordeel zelf. Want je hebt nog een kans de komende maanden september t/m november om deze zeer begenadigd gitarist zelf te beoordelen.Met elke avond tijdens de theater tour een andere gastmuzikant. Zie de speellijst op zijn website: https://erwinvanligten.com/thejimihendrixre-experience/
In ieder geval merkte ik na afloop dat Erwin van Ligten er weer een aantal enthousiaste nieuwe fans bij heeft gekregen.

Erwin van Ligten Band

Erwin van Ligten – https://erwinvanligten.com/

De band:
Willem Swikker op Hammond
Lené te Voortwis op bas en contrabas
en Mats Voshol op percussions.

Gastmuzikanten:
(flamenco) gitarist Eric Vaarzon Morel – https://vaarzonmorel.com/
Bassist Rinus Gerritsen (Golden Earring)

Setlist:
1 Quatro Erwin
2 Hey Joe
3 Purple Haze
4 Little Wing & Angel
5 All along the watchtower
6 Crossroad blues & Vila junction blues
7 Where do we go from here at Sunrise (Erwin instrumental)
8 Voodoo Chile with Intro USA banner
9 The wind cries Mary
10 Red House
11 Foxy Lady
12 Stone free
13 May this be love
14 Fire
Encore: 3rd stone/Wild Thing


Ook op Blues Magazine ...