Physical Graffiti “50 Years of Led Zeppelin by Physical Graffiti”
De Boerderij – Zoetermeer
5 januari 2018

Al meer dan 15 jaar brengt het, naar het 6e album vernoemde, Physical Graffiti met alle eer en respect een ode aan Led Zeppelin. In 2018 is het 50 jaar geleden dat we voor het eerst van Led Zeppelin’s hardrock doordrenkt met blues en folk konden genieten. Het is geen geheim dat Led Zeppelin van enorme invloed is geweest op heel veel bands en nog steeds is. Toen in 1980 drummer John Bonham overleed was het gedaan met de band. Gitarist Jimmy Page en zanger Robert Plant hebben later samen nog wel een album opgenomen en hiervoor getoerd, maar op een paar eenmalige concerten op speciale gelegenheden na is het nooit tot een echte reunie met bassist John Paul Jones en John’s zoon Jason Bonham op drums gekomen.
Tegenwoordig worden de liefhebbers van classic bands bediend door cover-en tribute bands. Veel daarvan kunnen dit beter voor zichzelf en het publiek niet doen, enkele zijn leuk en je hebt Physical Graffiti. Een betere Led Zeppelin tribute band zul je in Europa niet vinden aangezien ik daarbuiten geen vergelijk heb.

Was Led Zeppelin een kwartet, is Physical Graffiti een kwintet. In afwijking hebben ze in de persoon van Remco van Zandvoort een toetsenist op het podium waardoor ze nog dieper in het DNA van Led Zeppelin kunnen duiken en bij songs als No Quarter is het zelfs noodzaak om een toetsenist te hebben.

Tekst en foto’s: Dirk van den Heuvel / Video’s: Edwin Birkhoff
(Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

In een zeer goed gevulde Boerderij wordt geopend met Communication Breakdown. Zanger Andrew Elt (o.a 7 Miles to Pittsburgh en ex Sleeze Beez) laat gelijk horen dat hij een krachtige, melodieuze en flexibele stem heeft die geen probleem heeft met de hoge Robert Plant uithalen. Hij kruipt in de huid van deze legendarische zanger en zet hem gelijk vocaal en visueel geweldig neer.

Hierna krijgen we met Ramble On en Black Dog gelijk nog twee bekende en pittige hardrockers voor de kiezen. Na deze krachtige opening is het tijd voor de blues met When the Levee Breaks en zien we hoe goed gitarist Daniel Verberk zich heeft verdiept in Jimmy Page. Hij gebruikt dezelfde versterkers en effecten als gitaargod Page maar lijkt ook zijn ziel aan de duivel te hebben verkocht om maar geen verschil over te laten.

De set bestaat uiteraard voornamelijk uit het bekendere werk en een enkel minder bekend juweeltje, maar dat is ook wat de bezoekers het liefst willen horen. Ze willen de nostalgische trip door de Zeppelin erfenis beleven en zich even in de zeventiger jaren wanen. Vanavond zijn we in De Boerderij daarvoor op het juiste adres. De band is top en het publiek zingt wanneer het kan alles mee.

De ritmesectie bestaande uit bassist Dave Harrold en drummer Jan Gabriel zet de grooves van John Paul Jones en John Bonham heerlijk neer en samen met toetsenist Remco van Zandvoort leggen ze een fundering waarop Andrew Elt en Daniel Verberk als Robert Plant en Jimmy Page zich kunnen uitleven net zoals dat vroeger ook was. Zo krijgen we de strijkstok gitaarsolo in Dazed and Confused en wordt de beroemde dubbele gitaar bij Stairway to Heaven van stal gehaald.

Een avond Physical Graffiti is het genot om muzikanten te zien die naar perfectie streven en daar akelig dicht in de buurt komen. Je ziet dat prachtig bij drummer Jan Gabriel die helemaal opgaat in zijn drumsolo bij Moby Dick.

Doe je ogen dicht dan waan je je in de jaren zeventig toen Zeppelin zijn hoogtijdagen beleefde. Het is dan ook niet vreemd dat Physical Graffiti in heel Europa volle zalen trekt.

De set wordt na ruim twee uur afgesloten met Heartbreaker maar ze worden gelijk teruggeroepen voor een toegift die wordt geopend met Rock and Roll en gevolgd door en dat is eigenlijk opvallend door het eerste en enige nummer deze avond van het ‘Physical Graffiti’ album het prachtige en machtige Kashmir.

Het concert wordt uiteindelijk afgesloten met klapper Whole Lotta Love. We hebben twee en een half uur genoten van Led Zeppelin en Physical Graffiti. Je hebt van die avonden waarop alles klopt en dit was er zo eentje.

Als je de “50 Years of Led Zeppelin by Physical Graffiti” nog in Nederland wilt zien, dan kun je terecht in de volgende zalen:
12/01 Nieuwe Nor, Heerlen
13/01 Effenaar, Eindhoven
19/01 Gigant, Apeldoorn
20/01 Vorstin, Hilversum
26/01 Mezz, Breda
27/01 Underground, Lelystad
02/02 Willem Twee, Den Bosch
09/02 Apollo, Emmen
10/02 Neushoorn, Leeuwarden
16/02 Q-Factory, Amsterdam
17/02 Beest, Goes

Setlist:
– Communication Breakdown (album: Led Zeppelin I)
– Ramble On (album: Led Zeppelin II)
– Black Dog (album: Led Zeppelin IV)
– When the Levee Breaks (album: Led Zeppelin IV)
– Dazed and Confused (album: Led Zeppelin I)
– No Quarter (album: Houses of the Holy)
– Good Times Bad Times (album: Led Zeppelin I)
– Misty Mountain Hop (album: Led Zeppelin IV)
– How Many More Times (album: Led Zeppelin I)
– Since I’ve Been Loving You (album: Led Zeppelin III)
– Moby Dick (album: Led Zeppelin II)
– Stairway to Heaven (album: Led Zeppelin IV)
– Immigrant Song (album: Led Zeppelin III)
– Heartbreaker (album: Led Zeppelin II)

Toegift:
– Rock and Roll (album: Led Zeppelin IV)
– Kashmir (album: Physical Graffiti)
– Whole Lotta Love (album: Led Zeppelin II)

Physical Graffiti bestaat uit:
Andrew Elt – Zang
Daniel Verberk – Elektrische en Akoestische Gitaren
Dave Harrold – Bas
Jan Gabriel – Drums
Remco van Zandvoort – Toetsen


Ook op Blues Magazine ...