Concertverslag: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats – Rotown, Rotterdam 5 Oktober 2015

IMG_7582

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats
Rotown, Rotterdam
5 oktober 2015

Tekst en video’s: William Lindner / Foto’s: Audrey Vrolijk

In augustus riep mijn vrouw plotseling vanuit de huiskamer: “.. moet je eens komen luisteren en kijken! Zij keek naar The Tonight Show van Jimmy Fallon en zag een optreden van de band Nathaniel Rateliff & The Night Sweats. Kende de groep nog niet.. maar dit klonk best lekker.

Wat doe je dan .. verder surfen over de digitale snelweg: Youtube, Spotify, website enz. En zie daar er stonden een tweetal concerten gepland in Nederland tijdens zijn Europese Toer. Een concert in Rotterdam (Rotown) en een concert in Amsterdam: Paradiso (Noord). Beide concerten waren in korte tijd stijf uitverkocht.

In feite was het optreden bij Jimmy Fallon waar hun debuut album werd gepresenteerd de grote doorbraak. En dat heeft de Amerikaanse band geen windeieren gelegd Zo volgden vervolgens optredens in ander grote Amerikaanse TV shows zoals Conan TV.

Het debuutalbum verkocht in de eerste week na Het TV optreden bij Jimmy Fallon al ruim 20.000 exemplaren. Kleine concerten werden omgezet naar groter zalen enz enz. Deze maand was de Europese tour door Engeland, Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Ierland om het debuut album te presenteren. Ook hier weer tv-optredens zoals in Engeland bij BBC Two – Later… with Jools Holland.

IMG_7570

IMG_7681

Het Concert
Namens Blues Magazine gekozen voor het concert in Rotown in Rotterdam. Podium Rotown heeft een capaciteit van circa 250 man en het concert was zoals al eerder gememoreerd in een mum van tijd uitverkocht; dus een tjokvol Rotown. En terecht zal blijken.
Deze zevenkoppige band weet hoe je het publiek kan vermaken. Op een dynamisch aanstekelijk feestelijke wijze worden de nummers van hun debuut album over het publiek uitgestrooid.

Het begint al gelijk met het openingsnummer I Need Never Get Old. Dit nummer zet gelijk de toon voor de rest van de avond. Een heerlijk groovy R&B nummer doorspekt met de klanken van onder meer de blazers. Nathaniel’s soulvolle zang zorgt met dit liedje dat het aanwezige publiek in een ruk warm is gedraaid.

Of zoals iemand tegen mij zei: “.. Man wat mooi. Daarmee verdwijnt iedere depressie of dip…”

Ook bij de volgende nummers zoals het gospelachtig nummer Howling at Nothing en in feite alle nummers die gespeeld worden van hun gelijknamige album, wordt een aanstekelijke opzwepende mix van Soul, Gospel, R & B , Funk en Rock gepresenteerd. Een gevarieerd concert van slow ballads als Thank You en I’ve Been Failing tot de uptempo rockers als Look It Here van het album worden op een enthousiaste wijze gespeeld.

En als vervolgens hun hitgevoelige nummer S.O.B. wordt ingezet en gevraagd wordt door Nathaniel het refrein mee te zingen gebeurt dit door het enthousiaste publiek massaal.

Uiteraard wordt er nog met het zingen van het refrein van S.O.B. om een toegift gevraagd. (zie onderstaande video’s-playlist)

Met het nummer The Shape I’m In inclusief een repeat medley van S.O.B., komt er na een uur en een kwartier voor de vele aanwezigen helaas een einde aan een fraai staaltje live muziek. Op het buiten terras voor Rotown wordt door velen onder het neuriën van het refrein S.O.B enthousiast nagepraat over dit geslaagde concert.

IMG_7594

IMG_7631

De muziekstijl van Nathaniel Rateliff & The Night Sweats in een hokje plaatsen? Daar doe je deze band wellicht te kort mee…Aangekondigd bij hun diverse optredens als: klinkt als Alabama Shakes, Otis Redding, Van Morrison , Bruce Springsteen…Maar voor deze liefhebbers was het inderdaad genieten. En daar was mijn vrouw er een van…

Deze band zien we zeker weer terug in Nederland in 2016 voor meer concerten.

Websites:
http://www.nathanielrateliff.com/
https://www.rotown.nl/

Eerstvolgende optreden in Nederland:
Maandag 12 oktober: Paradiso Noord, Tolhuistuin (UITVERKOCHT) http://tolhuistuin.nl/evenement/nathaniel-rateliff-the-night-sweats/
Op woensdag 24 februari 2016 keert Nathaniel Rateliff terug naar de Grote Zaal in Paradiso, Amsterdam. Kijk voor alle info hier. De voorverkoop is op 2 oktober jl. gestart .

Video-playlist
‘I Need Never Get Old”

S.O.B

‘The Shape I’m In’ /Encore’

IMG_7709

IMG_7625

IMG_7611

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by
7 oktober 2015|Categories: Concertverslagen|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe