Foto Concertverslag: Muddy What? Bluesroute Helmond

Muddy What? – Bluesroute Helmond 28 oktober 2022
Tekst: Jos Verhagen
Foto’s: Marcel van Gerwen

(Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Doordat ik te vroeg in Helmond was een kleine stukje Bluesroute meegepikt van, whats in the name, the Muddy Waters tribute band met Robbert Fossen en Peter Struijk. Een heerlijke band om de avond mee te beginnen en die in 2019 een erg goed Muddy Waters Tribute album afleverde.

Het blijft me een raadsel waarom er zo weinig Duitse bluesbands in Nederland te bewonderen zijn. Aan het ontbreken aan aandacht voor de Duitse blues in Bluesmagazine kan het niet liggen. Bluesmagazine verslaggever Andre Wittebroek brengt met grote regelmaat recensies, concertverslagen en interviews van Duitse blues rock bands. Muddy what? de Duitse blues band uit München stond al sinds hun debuut album Gone grom Mississppi, link, op mijn wish list. Het optreden bij Bluesroute Helmond was pas hun tweede optreden in Nederland vertelde gitariste Ina Spang me na afloop.

Foto Concertverslag: Muddy What? Bluesroute Helmond

Deze Ina Spang vormt samen met haar broer Fabian het hart van Muddy What?, drummer Micha Lang completeert het gezelschap. Muddy what? is een bijzonder trio dat opereert zonder bassist. Fabian Spang verzorgt met zijn gitaar, elektrisch of Dobro, de basis. Ina Spang is de lead gitariste en de koningin van het wah wah pedaal. De geluiden die zij daarmee uit haar gitaar tovert werken bezwerend op je in. Daarnaast beheerst ze de mandoline als geen ander. De blues die zij maken beweegt zich tussen klassieke bluesrock en rootblues. Waarbij de stem en manier van zingen van Fabian ook veel bijdraagt aan de sound die zij creëren.

Foto Concertverslag: Muddy What? Bluesroute Helmond

Muddy What? opende de avond met de titeltrack van hun debuutalbum Gone to Mississippi, een heerlijk nummer dat weerspiegelt wat Muddy what! is. Doorstotend via het uptempo Your life is broken, laat in de slow blues Blues for you Ina haar magisch gitaarspel voor het eerst echt goed horen, wereldse uitvoering. Dan wordt de gitaar gewisseld voor de mandoline, de andere specialiteit van Ina Spang. Of het nu pingelend is of een blues rif alles tovert zij uit dit kleine instrument. Het ontlokte een enkele bezoeker “dit is geen blues”, maar de roots blues die Muddy What? hier neerlegde was van hoge kwaliteit. Na dit mooie roots gedeelte was het tijd om weer eens flink in de blues bus te blazen beginnend met het funky, Down by the river blue en If Six where nine, nog een vlammende toegift en onder luid applaus verliet Muddy what? het podium. Het maakte mijn verwachting volledig waar, topband.

Foto Concertverslag: Muddy What? Bluesroute Helmond

Setlist:
Gone from mississippi
Your life is broken
Blues for you
Can’t tell a lie
Baby stop crying
Nine pound hammer
Down by the river
New pony
Love in vain
Blue trailer blues
Spider legs
All your trouble
Dead cigars
If six were nine
Cloud of smoke


Ook op Blues Magazine ...