Mike Zito by Nineke Loedeman

Mike Zito and The Wheel
NiXenMeeR, Enschede
12 november 2015

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman / Video: Art Visuals

Precies een jaar na zijn indrukwekkende optreden keert Mike Zito samen met zijn vaste band The Wheel, saxofonist Jimmy Carpenter, bassist Scot Sutherland en drummer Rob Lee terug naar de NixenMeeR in Enschede. Het is weer gezellig druk op deze donderdagavond. Er zijn mensen uit het hele land gekomen om dit concert(een van de twee in het land) van de aimabele singer-songwriter/gitarist uit Nederland, Texas mee te maken. De heren zijn bijna aan het eind van een indrukwekkende CD release tour die hen naar Engeland, Duitsland en Nederland brengt. Nu staan er nog drie optredens op het programma en dan gaan ze weer terug naar huis.

Fit en energiek bestijgen ze het podium en trappen de set sterk af met de titelsong van het nieuwe album ‘Keep Coming Back’, een album waar Mike uitermate trots op is en dat vol staat met de zielenroerselen van een man die zijn leven weer op de rit heeft en helemaal terug is. (lees recensie hier)

De trend wordt doorgezet met Don’t Break A Leg, een hele funky song van zijn voorgaande album ‘Gone To Texas’. Door de jaren heen heeft Mike vele songs geschreven, alleen of samen met anderen. Voor vanavond heeft hij een mooie compilatie opgesteld van zijn eigen songs en enkele covers.

JML_5121

Een nummer wat niet mag ontbreken is het bekroonde Pearl River, een song welke hij samen met Cyril Neville geschreven heeft. Mike’s soulvolle stem gaat door merg en been en het nummer bevat een gitaarsolo zo prachtig, melodieus en ontroerend. Het enthousiaste publiek wordt de eerste set volop getrakteerd op sterke, funky songs waarbij de input van saxofonist Jimmy Carpenter een hele grote rol speelt. Grote klasse, wat een blazer!

In de NiX heerst een erg aangename atmosfeer en de avond voltrekt zich in zwoele, haast tropische sferen. Het geheel is uitermate opzwepend en dat is niet in de laatste plaats vanwege het charisma van bandleider Mike. Na een korte pauze van hooguit 15 minuutjes staan de heren alweer te trappelen om verder te gaan met hun tweede set, dit tot groot genoegen van het publiek. Hoogtepunt is een lang uitgesponnen Subtraction Blues, die opgevolgd wordt door de mooie blues ballad Bad News Is Coming van Luther Allison.

JML_5180

Mike toont zich een geweldige gitarist en beschikt over een intense stem met een ietwat rauw randje. Hij praat op ontspannen wijze de nummers aan elkaar. Het moet gezegd: hij heeft ook wel een stel fantastische muzikanten om zich heen: op saxofoon de New Orleans ingezetene Jimmy Carpenter, die o.a. met Jimmy Thackery en Tab Benoit speelde. Zijn sax partijen zijn van een indrukwekkend niveau, het swingt en het grooved van jewelste.

Mike Zito & the Wheel (USA) Sugar Sweet @ the Nix, Enschede (NL)

Power en passie: de lange, ietwat woest ogende bassist Scot Sutherland is van een superieure klasse.. de wereldvermaarde en award-winnende bassist heeft onder andere het podium gedeeld met Pinetop Perkins, Lucky Peterson, Elvin Bishop,Tommy Castro en Samantha Fish om er maar enkele te noemen. Samen met drummer Rob Lee legt deze ‘Badass’ bassist een retestrakke fundering voor Mike en Jimmy. Ik heb zelden een meer intense en groovende manier van bas-spelen gezien dan bij deze man. (binnenkort volgt een interview met Scot op Blues Magazine)

Scot Sutherland by Nineke Loedeman

Toffe nummers horen we ook in deze set: Judgement Day en dansbare meezinger Ain’t Nothing But The Truth en als uitsmijter een lange Texas Flyer (Freddie King). Zeker twee uur later komt er helaas toch een eind aan deze geweldige avond. Een avond waarin Mike Zito laat zien dat hij de rol van bandleider volledig waar maakt. Hij kan gemakkelijk een gehele show dragen en heeft daar ook zichtbaar plezier in. Muzikaal steekt alles goed in elkaar en de interactie met het publiek en met elkaar is grandioos te noemen. Dankzij geluidsman Erik Cramer klinkt de band in de NiXenMeeR weer uitermate goed. Wederom een heuglijke avond, gevuld met Southern Blues, Rock en Soul van de bovenste plank. Een avond waar lang naar uitgekeken is, maar dan nu toch echt afgelopen is.

Na afloop is het druk bij de merchandise tafel, de cd’s vliegen weg en wordt er druk gesigneerd om vervolgens met z’n allen nog even wat na te kletsen onder het genot van een (bok)biertje. Een relaxte afsluiter van een doordeweekse avond. Gelukkig doet Mike de belofte volgend jaar weer naar onze NiXenMeeR terug te komen mochten we dat willen….De zaal is het daar eenduidig over eens: “Yes please Mike: Keep Coming Back!”

Website Mike Zito

JML_5191

JML_5208

JML_5161

JML_5022-001

JML_5132

JML_5151

JML_5242


Ook op Blues Magazine ...