DSC_3945

Meena Cryle & The Chris Fillmore Band
Spirit Of 66, Verviers
19 september 2016

Verslag, foto’s en filmpjes : Walter Vanheuckelom, i.s.m. ConcertMonkey
Album alle foto’s.

Meena Cryle & The Chris Fillmore Band waren dit festival seizoen te gast op het Blues Peer Festival en op Swing Wespelaar. Over deze concerten kreeg de band talrijke lovende recensies en ook het publiek reageerde laaiend enthousiast op de muziek van deze Oostenrijkse band. Maandagavond waren Meena Cryle, Chris Fillmore, Kris Jefferson en Bernard Egger te gast in de Spirit Of 66 te Verviers. We waren benieuwd of deze band ook in een club kon brengen, wat ze eerder deze zomer op de festivals lieten horen. Met de swingende shuffle ‘You Can Have My Husband’ begon het viertal rond half negen aan het concert. Vanaf het eerste moment viel de erg sterke stem van Meena Cryle op en halfweg het nummer mocht het publiek voor de eerste keer kennismaken met de klasse van gitaarvirtuoos Chris Fillmore. In de stevige bluesrocker ‘Ti Na Nee Na Nu’ deed Chris dit nog eens over met een vlijmscherpe solo op zijn witte Fender Stratocaster. Bassist Kris Jefferson volgde zijn voorbeeld en begon solo aan de bassnaren van zijn Fender bas te plukken en wie Kris ooit aan het werk zag weet tot welke exploten deze basgitarist in staat is.

DSC_3871

DSC_3779

De Sam Cooke cover ‘A Change Is Gonna Come’ zorgde voor het eerste rustpunt. De erg mooie versie van Chris en Meena van dit slowblues nummer zorgde tevens voor het eerste kippenvel moment in de Spirit Of 66. De batterijen waren weer opgeladen om er wat steviger tegenaan te gaan en dat deden ze ook met de strakke rocker ‘Bright Lights’, waarin drummer Bernard Egger en bassist Kris Jefferson voor de uistekende groove zorgden.

DSC_3973

Meena vertelde dat ze vroeger van haar vader ’s zondags steeds naar de kerk moest, maar ze vond dat niet erg, want ze hield van de rust daar, de muziek en het orgel. Het was tevens de aanzet voor de bluesgospel ‘Lord Have Mercy’, dat op Meena’s tweede album ‘Feel Me’ te vinden is. Chris Fillmore was weergaloos op zijn Gibson en Meena zong het nummer met heel veel overtuiging en kracht. Heel intens was de liefdesballade ‘This Song Is For You’. In de uptempo cover ‘Big Rat’ van Big Mama Thornton werden de blazers erg knap vervangen door de gitaar van Fillmore. Ook de shuffle ‘Early In The Morning’ nodigde uit om te bewegen. Aan deze shuffle werd nog een stukje van ‘Bye Bye Baby Goodbye’ aan vast gebreid.

Meena Cryle & The Chris Fillmore Band Spirit Of 66 Verviers 19 september 2016 A Change Is Gonna

Meena vertelde dat er een live album op komst was en dat de volgende slowblues daar zeker zal op te vinden zal zijn. Met een lange uitstekende gitaar riff begon Chris aan ‘It Makes Me Scream’, dat je kan beluisteren op bijgevoegd filmpje. Het was muisstil in de Spirit Of 66 gedurende dit beklijvend mooie nummer van meer dan tien minuten, waarin Chris zijn naam als gitaarvirtuoos alle eer aandeed. Minutenlang liet hij ons genieten van zijn gevarieerd vingerwerk op de Fender Stratocaster. Daarna was het tijd voor het stevigere werk met ‘Enough Is Enough’. Het contrast met zijn voorganger kon bijna niet groter zijn en de band liet op deze manier aan het publiek horen dat ze elkaar goed aanvoelen en meerdere genres aankunnen. Deze ‘Enough Is Enough’ van het meest recente album van Meena Cryle & The Chris Fillmore Band was voor mij één van de hoogtepunten van dit uitstekende concert.

DSC_3936

Meena stelde enthousiast haar band voor en daarna volgde de Etta James cover ‘Rather Go Blind’. Deze herkenbare cover mocht op veel applaus rekenen. De shuffle ‘Sweet Loving Mama’ was een nummer waar iedereen vrolijk van werd en Caribische en Spaanse invloeden vonden we terug in ‘If You Had A Diamond’. In het tragere ‘Since I Met You Baby’ haalde Fillmore minutenlang weergaloos uit op de Fender en wist zo de muziekliefhebbers te imponeren. Voor het laatste nummer ‘Take This Pressure Off Of Me’ nam Chris zijn dobro en de bottleneck. Nadat eerst Chris met knap slide werk al applaus had gekregen, was het tijd voor drummer Bernard Egger om zijn optreden te bekronen met een pittige drumsolo.

DSC_3950

Natuurlijk kon ster bassist Kris Jefferson niet achter blijven en hij begon, aangemoedigd door het publiek, gedreven met knap plukwerk op zijn bassnaren. Eens de solo’s voorbij hoorden we opnieuw het steeds weerkerend gitaar riffje van Chris. The Chris Fillmore Band is een sterke band, maar vocaal is de kleine zangeres met haar volle krachtige stem de blikvanger. Er kwamen nog een paar toegiften en voor degenen die niet wisten waarom de foto van Elvis Presley op het podium stond, legde Meena het gedetailleerd uit. Elvis is de grote inspiratie van Chris Fillmore, dus mocht een song van The King niet ontbreken. Er werd gekozen voor de rocker ‘CC Rider’. Het viertal nam met het toepasselijke ‘My Performance Is Over’ op een heel mooie wijze afscheid van het publiek in Verviers. Prima Concert.

Meena Cryle & The Chris Fillmore Band Spirit Of 66 Verviers 19 september 2016 It Makes Me Scream

Alle foto’s op volgende link: https://www.flickr.com/photos/walter_vanheuckelom/albums/72157672920997010

DSC_3739

DSC_4016

DSC_3678

DSC_3888


Ook op Blues Magazine ...