20150403-DSC00763

Matt Schofield
met support: John F. Klaver en Axe Hessel
P60, Amstelveen
3 April 2015

Tekst: Jaap Jansen, foto’s Paul Scholman

Verrast worden door de support act, dat gebeurt eigenlijk nooit. John F. Klaver en Axe Hessel kregen het voor elkaar. Twee mannen en twee gitaren moesten het doen. En het mooie was: ze deden het ook! In een set van (maar) vijf nummers gaan ze behoorlijk los. Een heerlijke akoestische set. Mooi om te zien is dat John en Axe er enorm veel plezier in hebben. Ook bij het publiek sloeg het goed aan, want er was weinig rumoer in de zaal tijdens de nummers, vaak is dat helaas niet het geval en zeker niet bij een voorprogramma.

20150403-DSC00648

In deze setting had John nog nooit opgetreden in een grotere zaal, en er zijn ook niet echt plannen om hier een vervolg aan te geven. Thuis speelt hij veel akoestisch, maar dat is toch anders dan in een goed gevulde P60. John Klaver was specifiek gevraagd om deze keer akoestisch te komen. Zonder band dus. Dat doet hij normaal gesproken nooit. Axe: ” Zelf ben ik sessiemuzikant en speel verschillende stijlen. Vaak echt als begeleider in een geheel/productie/studio. Daarnaast geef ik les op dezelfde muziekschool als John (Pier K in de Haarlemmermeer). Zodoende hebben John en ik elkaar leren kennen als collega’s. Van het vele babbelen over gitaren, amps en effecten in onze pauzes is het langzaam ook naar het samen spelen gegroeid.”

“Aangezien wij al eerder eens een paar van zijn nummers akoestisch gejamd hebben, leek het John leuk om dit optreden met mij samen te doen. Zelf ben ik ook echt comfortabel in een begeleidende rol, wat hem goed de ruimte geeft voor zijn solo’s. Ik speel eigenlijk veel meer in popproducties, maar ik moet zeggen dat het spelen met John ontzettend leuk was. Dus ik hoop dat dit verhaal nog een staartje krijgt. Wellicht leuk om te weten dat Matt & band nog tot een uur of 3 zijn blijven hangen in P60. Dus naar hun zin hebben ze het wel gehad ! ” aldus Axe.

Setlist:
1. You Make Me Feel So Alive
2. Dynamite
3. Cannonball Run
4. Wrong Over Right
5. Dust

Website John F.Klaver

Het voordeel van een akoestisch optreden is dat er niet veel opgeruimd hoeft te worden, dus na een lekkere korte pauze was het de beurt aan het Matt Schofield Trio. Zoals Matt tussen de nummers door verteld dat het eigenlijk terug is naar het begin van zijn loopbaan als muzikant. In de originele bezetting met Jonny Henderson op toetsen en met Evan Jenkins op drums. Met deze twee muzikanten nam hij bijvoorbeeld ook ‘Live From The Archive’ op. Een CD die werd opgenomen in de Bosuil in Weert. Een heel goed live album uit 2007.

20150403-DSC00659

20150403-DSC00695

De muziek is lastig te omschrijven; het ene nummer is pure blues, het andere nummer is meer funky en ook jazz invloeden maken deel uit van het bandgeluid. Dit leidt tot een afwisselende set die geen moment verveeld. Het is te zien dat deze heren al jarenlang samen gespeeld hebben, zonder dat het routineus aandoet. Soepel werken ze zich door het optreden zonder veel opsmuk.

Vandaag trakteerden Matt en zijn trio ons op een dwarsdoorsnede uit zijn werk. Van zijn eerste album ‘Ear To The Ground’, tot het laatste ‘Far as I Can See’. Zo passeerden onder andere Siftin’Thru Ashes, Wrapped Up In Love en Far As I Can See de revue. De kracht van het Trio is een som van de leden, het soepele gitaarspel van Matt, het virtuoze toetsenwerk van Jonny en de strakke begeleiding van drummer Andrew. Opvallend is de afwezigheid van een basgitarist, maar echt missen doe je hem niet. Het geluid van de band is al vol genoeg zonder bassist. Tijdens het optreden krijgen alle leden de ruimte om hun kunnen te tonen in solo’s, die zeker hebben bijgedragen aan een zeer geslaagd concert.

Ook het publiek heeft dit optreden zeer gewaardeerd, getuige de roep om uiteindelijk twee toegiften. Na bijna twee uur heerlijke muziek was de muzikale koek op. Met het plezier dat de band uitstraalde en het enthousiaste publiek kunnen we terugkijken op een geslaagde avond. Wat ook zeker heeft bijgedragen aan het slagen van de avond is de vriendelijkheid van de mensen van P 60, waarvoor heel erg bedankt!

Matt Schofield Trio:
Matt Schofield- vocals, gitaar
Jonny Henderson- toetsen
Evan Jenkins- drums

Website Matt Schofield

20150403-DSC00650


Ook op Blues Magazine ...