Matt Andersen

Matt Andersen
De Amer, Amen
18 oktober 2014.

Tekst en foto’s : Herman Keverling Buisman
Meer foto’s zie facebookalbum Herman

Voor mij was het de eerste keer van dit nieuwe seizoen in Cultuur Cafe de Amer in het gehuchtje Amen nabij Grolloo. Per 1 oktober dit jaar is dit unieke en schitterende Cafe in handen gekomen van de Stichting de Amer, die het programma op de vertrouwde manier voortzet.

En gelijk met de neus in de muzikale boter vallen: de Grote Vriendelijke Reus: Matt Andersen. Deze vriendelijke gigant uit Canada deed hier vanavond zijn laatste concert in Europa. Bij aankomst bij de boerderij ontwaardde ik ook Johan Derksen, die hem blijkbaar had vergezeld tijdens de tour door Nederland. En die zulke leuke bluesplannen voor 2016 heeft in Grolloo. Dit belooft een fijne avond te worden getuige de twee gebroken snaren op de grond, overblijfselen van de middagsessie.

Matt Andersen Amer

Klokslag acht uur deed Matt onder luid applaus zijn intrede, zwaar bukkend uit de voormalige koeiestal, want de man is zo’n twee meter lang en twee meter in omvang. Hij komt graag naar Amen heeft hij herhaaldelijk op deze avond gezegd. Na de middageditie was die avond zijn tweede concert in de Amer en beiden waren uitverkocht. Net een nieuwe CD “Weightless” uitgebracht en daar werden uiteraard wat songs van gespeeld.

Wat direct opvalt is zijn STEM, die dan weer heel zacht en ingehouden en het volgende moment stevig is met lange uithalen. Deze man heeft een longinhoud van heb-ik-jou-daar: hoge, lange tonen tot op een halve meter van de microfoon tot heel laag vlak bij dat apparaat. En dan zijn gitaarkunsten: die waren uitstekend: met gemak kreeg hij de fijnste tonen uit zijn instrument.

Matt Andersen Aaldrik

In de tweede set werden twee songs op zijn eigen verzoek door Aaldrik uit het publiek begeleid op mondharmonica. Drie setjes werden er gepeeld met in de tweede pauze de gelegenheid om de welbekende en zeer beroemde gehaktbal te nuttigen. Vlak voor de pauze werd door de kok onder luid gelach gewaarschuwd : “The Balls are ready!”. Daar werd heel geestig op gereageerd en na de pauze bracht hij de Meatballsong ten gehore, die hij in de pauze had geschreven.

Er werd zelfs voorgesteld om daar een complete CD van te maken. Hilariteit alom. In de toegift werd Me and Bobby McGee van Janis Joplin op een schitterende manier gebracht.
Echt een prima afsluiter van een fijne avond. Volgend jaar weer!

Matt Andersen2

10502263_730475770371712_4895019535334105283_n


Ook op Blues Magazine ...