Concertverslag: MASON RACK BAND – NiXenMeeR, Enschede 30 Mei 2014

mrb3

Mason Rack Band
NiXenMeeR, Enschede
30 Mei 2014

Tekst en foto’s Herbert Schluter, meer foto’s op Facebook

Wat een geweld, wat een power, maar misschien ook wel daarom des te meer enthousiasme, muzikaliteit en vakmanschap! Ik heb het over the Mason Rack Band uit Australië die het NiXpodium in Enschede onveilig kwam maken. Leadsinger en gitarist Mason Rack werd vergezeld door Joel ‘Thunderfoot’ Purkess op drums en Jamie ‘Robo’ Roberts op bas. Bijzonder is dat Mason doorgaans op een Weissenborn slidegitaar speelt, hoewel hij ook regelmatig een ‘gewone’ gitaar ter hand neemt. Zo’n Weissenborn is toch wel effe een wat aparte gitaar, qua uiterlijk maar zeker ook qua klank, tenminste als je er mee overweg kunt. Nou, dat is deze man wel toe te vertrouwen!

Wat hebben we zoal gehoord? Nou, bijvoorbeeld ‘There’s a riot going on in cellblock nr. 9’ (a lovesong for everybody who’s been in prison) maar dan in een wat ruigere, rauwere versie. ‘Crawling King Snake’, een hele ouwe bluessong van Big Joe Williams (maar ook geweldig gespeeld door bijv. John Lee Hooker, Muddy Waters en the Doors) krijgt in de versie van deze mannen een indringende ondertoon, bijna griezelig. Maar het zijn niet alleen maar covers die we voorgeschoteld krijgen. We horen ook eigen werk van Mason, zoals ‘5 Things’ dat geschreven werd tijdens een 3-daags oponthoud in Canada. Vruchtbaar oponthoud, dat wel!

Maar nog afgezien van een droge opsomming van liedjes is het show-element van dit powertrio allesbepalend voor een optreden. Moeiteloos wordt er geswitched van plek, dus plotseling zien we Mason achter de drumkit, Joel op de bas en Jamie op gitaar zonder dat je merkt dat de stijl opeens verandert. Even later sleept Mason een stoel naar het midden van de zaal en gebaart naar het mooiste meisje in de zaal dat ze moet gaan zitten. Zij krijgt vervolgens de Weissenborn op schoot, hij staat achter haar en samen spelen ze een geweldige solo! Over solo’s gesproken: ik heb in de loop van de jaren wel wat moois voorbij zien (en horen!) komen, maar de drumsolo die ‘Thunderfoot’ even later uit z’n mouw schudt tart iedere beschrijving… zo snel en zo gevarieerd, ik heb echt met open mond staan kijken!

mrb7

En nog was ’t feest niet voorbij. Na een drumsolo van Mason op een leeg bierfust wordt een trommel op de vloer gezet, twee lege fusten ernaast en spelen ze met z’n drieën een drumsolo terwijl ze eromheen lopen en zelfs gaan jongleren met de stokken. Je loopt bij dat soort acties altijd het risico dat het uitloopt op een soort circusact waarbij de focus van de muziek verschuift naar het kunstje, maar daar heb ik me hier totaal niet op kunnen betrappen. Dit was muzikaal vakmanschap! Dat blijkt overigens ook wel uit de manier waarop met name Joel heel goed in de gaten houdt wat Mason precies doet. Een enkel hoofdknikje of beweging met de gitaar van Mason en de rest weet precies wat er verwacht wordt. Valt het grote publiek misschien niet zo snel op, maar als je er op gaat letten merk je nog eens extra met wat voor professionaliteit hier gespeeld werd.

De twee toegiften ‘Black Betty’ en ‘You can’t always get what you want’ werden uiteraard enthousiast meegezongen en daarmee kwam er helaas al weer te snel een einde aan een dit heerlijke optreden.

Mocht je dit nou gemist hebben, dan heb ik erg goed nieuws voor je; ze komen nl. weer terug! Niet, zoals ik in de wandelgangen hoorde, eind dit jaar, maar veel eerder, namelijk 18 juni al. Dus hou die woensdag vrij in je agenda, kam je haren, poets je schoenen en je tanden en kom naar NiXenMeeR!

mrb4

mrb6

mrb2

Binnenkort volgt op Blues Magazine het interview met deze band.

Meer data voor Mason Rack Band zie onze concertagenda!

www.masonrack.com
www.nixenmeer.nl

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Interviews Concert, Tour & Festival Nieuws Recensies
Sort by
4 juni 2014|Categories: Concertverslagen|Tags: |5 Comments

5 Reacties

 1. Adjuh 5 juni 2014 om 07:18 - Antwoorden

  Een wederom prima en objectief verslag, Herbert. Ik had zelf ook de eer om hierbij aanwezig te mogen zijn. Uiteraard, smaken verschillen, maar wat mij betreft hoort dit concert absoluut in de Top optredens die ik persoonlijk heb meegemaakt op het Nixpodium. Ik sta elke keer weer versteld hoe Chris het voor elkaar krijgt om zo’n gevarieerd en goed programma te kunnen bieden. Chapeau daarvoor. De muzikanten hadden er zelf dan ook zichtbaar plezier aan, en dat straalden ze ook zeker uit naar het enthousiaste publiek. Als je dus enigzins de kans krijgt, ga ze horen en zien is dan ook zeker mijn tip. Buiten dat zijn het ook nog eens zeer aardige kerels, waar we voor aanvang gezellig buiten mee hebben staan kletsen, en waarbij Mason een ieder vroeg om de zojuist door hun aangeschafte Tourbus met een stift te tekenen aan de binnenkant met je naam of zomaar een kreet. Dashbord, deurpanelen of plafond maakte niet uit. Ik heb maar gewoon op het plafond getekend met ” Adjuh Nix ” want iets anders schoot me zo gauw niet te binnen. En dat vind ik nu dus juist het mooiste van de Nix. De interactie met de muzikanten die niet door een achterdeur opkomen en na afloop weer geruisloos verdwijnen. Na afloop ben ik dan ook zeer tevreden met een dubbel Live CD in de binnenzak weer huiswaarts gekeerd, (De DVD is nog in bestelling) en mijn buren hebben de dagen daarna ook nog aardig mee kunnen genieten. Deze avond was zijn geld dan ook dubbel en dwars waard, en de Mason Rack Band heeft er sowieso weer meerdere fans bij.

  • patrik 10 juni 2014 om 12:42 - Antwoorden

   Ik hzb deze jongens aan het werk gezien in Geldrop bij Blues open, en ze zijn dus echt geweldig. Muzikanten in hart en nieren.

 2. Eva 5 juni 2014 om 08:18 - Antwoorden

  Thanks for this great review and the pics as well. Enjoyed reading it very much.
  Seen 3 concerts so far and a few more will follow and it’s awesome that the Nix booked the band again!!!! I’ll be there for sure :-)

 3. Adjuh 5 juni 2014 om 08:36 - Antwoorden

  Eva. Zou je dan misschien de volgende keer als je weer in de Nix bent heel hard door de microfoon willen roepen ” Who the fuck is Adjuh ? ” Dan weet ik tenminste dat jij het bent en wie ik voor me heb ;-)) Have Fun in Schoppingen…

  • Eva 5 juni 2014 om 11:21 - Antwoorden

   Adjuh, I’m not so sure that I will do that ;-)
   Just look after a girl that goes bananas and having the biggest grin in her face. To make it a little easier for you I’ll wear my Mason Rack Shirt that day. Thanks for the good wishes regarding Schöppingen … it’ll be BIG fun for sure :-)

We horen graag je mening! Voeg reactie toe