Lurrie Bell 2014

Concertverslag: Lurrie Bell – De Gouden Leeuw, Dongen, 20 april 2014

Tekst : Ton Kok. Foto’s: Bert Lek. Meer foto’s Bert

De Amerikaanse zanger/gitarist Lurrie Bell toert momenteel door Europa met de Dave Specter Blues Band. Op de agenda staat echter maar één optreden in Nederland. Gelukkig waren de mensen van Blues Promotion Dongen attent genoeg om de man uit Chicago te strikken voor een optreden op zondag 20 april 2014 in de Gouden Leeuw in het Brabantse Dongen.

Nu weet ik dat er op deze eerste paasdag van alles te doen is op blues-gebied en met dit soort dagen familieverplichtingen ook een rol spelen en hoewel de Gouden Leeuw goed gevuld was,  het me toch wel een beetje verbaast dat de tent niet helemaal afgeladen was.

Rond half tien is het aan de Dave Chavez Band om het spits af te bijten. Veel nummers van hun debuut cd “Sharp Like A Knife” komen voorbij, aangevuld met wat traditionals als “I Smell Trouble” en “Every Day I Have The Blues”. Drie kwartier staat de groep ter beschikking, maar de band had zelf een uur in gedachten en omdat de Amerikanen er nog niet zijn maakt niemand daar een punt van, zeker het publiek niet. Dave Chavez (gitaar/zang), Slim Robin van Roon (harmonica), Eric Lippman (bas) en Darryl Ciggaar (drums) zijn momenteel goed bezig en wie ze nog niet kent moet ze maar eens snel live gaan beluisteren. Zeker de moeite waard.

Lurrie Bell 2014-toetsen

Daarna is het de beurt aan de Dave Specter en zijn band met natuurlijk Specter zelf op gitaar, John Kattke (Buddy Guy Band) op toetsen en zang, Harlan Terson op bas en Mike Schlick achter het drumstel. De groep begint met een paar instrumentale nummers, waaronder het fraaie “The Stinger”, van de nieuwe cd “Message In Blue”.  Veel eigen werk, maar ook songs van Freddie King en T-Bone Walker komen langs, tot de man of the evening Lurrie Bell wordt aangekondigd.

Bell heeft zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten gekend. Laatste keer dat ik hem zag had hij een muziekstandaard met daarop de teksten naast zich en zat hij het hele concert op een kruk. Dit keer staat hij weer de hele show en heeft geen geheugensteuntje nodig op zich de teksten te herinneren. Goed bij stem, scherp en krachtig op gitaar en met sterke begeleiders om zich heen laat hij horen waarom de Chicago blues, mits door de juiste mensen gespeeld, nog steeds niets aan kracht heeft ingeboet. Naast de nodige standards als “Honey Bee” en “Five Long Years”, horen we ook zelfgeschreven juweeltjes als “Wine Head Woman”. In Little Walter’s “Everything’s Gonna Be Alright” nemen Bell en Brother John Kattke gezamenlijk de vocalen voor hun rekening. Tien voor één is het tijd om te stoppen en is er nog net ruimte voor “Messin’ With The Kid” als toegift.
Met de juiste mensen om zich heen is Lurrie Bell prima in staat om het publiek te tracteren op Chicago vuurwerk.

Lurrie Bell 2014 - toetsen

Peter Nooten en Blues Promotion Dongen hebben het blueshart op de juiste plaats en weten elke keer weer een mooi programma neer te zetten. Zo is er  op zondag 4 mei a.s. niemand minder dan Coco Montoya te gast in de Gouden Leeuw. Be there!


Ook op Blues Magazine ...