DSC02665b

Livin’ Blues Xperience
Vintage Brothers
Azotod, De Meern
2 oktober 2015

Tekst en foto’s: Paul Scholman

In de jaren ’70, ’80 en ook wel ‘90 was Azotod een begrip in de Nederlandse muziekwereld. Na jaren van inactiviteit op bluesgebied werd het weer eens tijd om de boel wakker te schudden voor de omgeving Utrecht West en De Meern in het bijzonder. Enkele oudgedienden staken de koppen bij elkaar en vroegen zich af of de tijd rijp is om weer eens wat blues te organiseren? Zij kwamen tot de conclusie dat dat zeer zeker mogelijk moest zijn. In Utrecht stad zijn er een paar gelegenheden waar blues wordt georganiseerd, maar heel veel op fietsafstand is er immers niet in de omgeving op dat gebied voor een betaalbare prijs. Dus waarom niet de goede naam van weleer, Azotod, oppoetsen, en er dan meteen een werknaam aanvast koppelen: Bluezotod.

Inmiddels lijkt er een stevig fundament te staan onder dit genootschap en is men zo ver dat een eerste evenement geprogrammeerd kan worden door deze club bluesambassadeurs. Mond op mond reclame, social media, de lokale kranten werden ingeschakeld om promotie te maken om de tent weer ouderwets vol te krijgen. Het leek hen goed om eerst eens een stel oudgedienden op de planken te hebben staan die het klappen van de zweep kennen en een prima avondje blues kunnen voorschotelen.

Livin’ Blues Xperience en de Vintage Brothers (uit Utrecht) wordt de eer gegund om de aftrap te doen van wat hopelijk verder zijn weg kan vinden in de overigens best wel volle blueskalender. Vooraf hebben zo’n 250 mensen een kaartje gekocht en tijdens de avond nog een aantal, dus de zaal is ouderwets vol. De bezoekers van Bluezotod worden sfeervol bij de ingang verwelkomd door twee ‘levende legendes ‘The Blues Brothers’. Onder de bezielende leiding van Cees Verweij, een van de initiatiefnemers van dit evenement, worden de bezoekers naar de ingang gelokt met zijn gitaar en ‘old school’ bluesnummers, waar een mooie banner is opgehangen met de activiteit van de dag.

Deze is vanaf de verkeerslichten bij de snelweg te zien, zodra men het pand in beeld krijgt. Ondergetekende wordt aangeklampt door een bezoeker die vertelt dat hij uit Rotterdam komt en op A12 bij de afrit reed en hij over één minuut al op de plaats van bestemming zou zijn. “Dat is niet goed” was zijn reactie. Het klopt dus wel. Het pand ligt naast de A12 met prima parkeermogelijkheden.

Iedere bezoeker krijgt een kralenketting naar gebruik in New Orleans in de pop- bluesscene, wat prima ontvangen wordt door de gasten. Veel gebruikte kleuren zijn paars en groen en goud. Het is de gewoonte om kralen naar elkaar toe te werpen. Men vraagt er zelfs om. “Throw me something” is een veelgehoorde kreet. De kreet “Show me your tits” is dan ook vaak te horen in Bourbon street in de Franse wijk. Sommige vrouwen ontbloten tijdens Mardi Gras hun borsten in ruil voor een kralenketting. Op vele andere plaatsen in de stad is het zogenaamde “flashen” verboden. In De Meern is dat bij mijn weten ook niet gebeurd… De DJ vult die lege ruimte met bluesgeluiden…

DSC02692b

De Vintage Brothers openen in, zoals het vroeger heette de “Stille Bar”, de eerste set om 21:00 uur. De twee broers doen dat vol overtuiging. De Vintage Brothers zijn een uniek bluesduo, die sinds 2004 optreden in de kroegen, lokalen, festivals en zelfs huiskamers van en voor de bluesliefhebber. De opzet van de broers Jan(60) en Rinus(68) van Rijn, is om oude blues nummers te bewerken naar een bezetting van slechts een gitaar en de mondharp en het maken van eigen nummers. Daarbij wordt druk gestoeid met andere slag ritmes en toonsoorten, omdat beiden niet alleen willen kopiëren, maar de nummers een eigen vertaling willen geven. De solopartijen worden vanaf het begin geïmproviseerd, waarin je het jazzy karakter terugvindt van de Vintage Brothers, een traditie die zij zullen blijven vasthouden.

De Vintage Brothers zoeken actief contact met het publiek. Mede daarom is ieder optreden weer anders en levend, van slepend en emotioneel, naar energiek en drijvend. De Chicago blues met een scheut rock en jazz typeert hun stijl het beste. De heren spelen in totaal drie meeslepende sets, de opening van de avond. En vullen de leegte op tussen de twee sets van Livin’ Blues Xperience die op het hoofdpodium de aftrap mogen verrichten als hoofdact van Bluezotod.

DSC02775b

Livin’ Blues Xperience spelen een aantal bekende covers, maar ook eigen nummers. Ze spelen zo ongeveer hun hele laatste cd ‘Alive and Kickin’ uit 2014. Het publiek gaat uit zijn/haar dak en deze reünie die vooral door de muziek tot stand is gekomen smaakt naar meer. Frontman Niko zweept de zaal op, doet gek en trapt zo ongeveer de harp van Bas Kleine uit zijn mondhoek. We worden heen en weer geslingerd tussen blues, jazzrock en fusion achtige stromingen, maar wat opvalt is de energie waarmee Niko Christiansen zich nog altijd over het podium beweegt. “Een jonge hond hoor ik iemand zeggen…”

De gebroeders van Rijn spannen zich nog één keer in en gaan tot het gaatje in de stille bar als Niko Christiansen en zijn band hun laatste noten hebben laten wegsterven.

De komende maanden staan Jack Hustinx, Kees Dusink, Struijk ft. Yoni Blue en Ralph de Jongh solo als voorprogramma en met band als hoofdact op het podium.

DSC02819b

DSC02710b

DSC02703b

DSC02745b

DSC02734b

DSC02770b


Ook op Blues Magazine ...