KING OF THE WORLD
“CAN’T GO HOME”-tour
support: BAS PAARDEKOOPER & THE BLEW CRUE
Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer
29 Maart 2013

King Of The World

Bas Paardekooper And The Blew Crue

Tekst: Jeroen Bakker / Foto’s: Marco van Rooijen
Voor meer foto’s, zie fotoalbum King Of The World

De eerste optredens werden vorig jaar al gedaan maar in Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer vond vrijdagavond de aftrap plaats voor de “Can’t Go Home”-tour van King Of The World. Zowel het opnemen van het album als het bij elkaar komen van deze bandleden bleken allesbehalve eenvoudig te zijn. Drummer Fokke de Jong dient met een zekere regelmaat plaats te nemen achter de drumkit van Normaal, toetsenist Govert van der Kolm is één van de meest gevraagde toetsenisten van het westelijk halfrond en bassist/zanger Ruud Weber had nog even daarvoor de toegiften met Snowy White tot een goed einde gebracht.
Voor Erwin Java bleek het misschien nog het meest eenvoudig om zich te vrij te maken voor een serie optredens. Eén dag voor de uitreiking van het eerste exemplaar aan de band door Johan Derksen in het Tros Muziekcafé op Radio 2, konden de liefhebbers al kennismaken met de live-uitvoering van ‘Can’t Go Home’.

Bas Paardekooper And The Blew Crue

De vroege bezoekers worden al zeer prettig verwelkomd door de vertrouwde bluesklanken van Bas Paardekooper & The Blew Crue die met ‘Broken Heart for Sale’ eigenlijk ook nog een zeer vers produkt in de schappen heeft liggen. Hoewel de band de avond mag openen kunnen we nog nauwelijks spreken van een ‘voorprogramma’. Beter is het om te spreken van een ‘double bill’ want het muzikaal gebodene is zoals gewoonlijk weer beresterk en van een dusdanig hoog niveau dat op eigen kracht een even zo grote menigte op de been gebracht moet kunnen worden. Stevige bluesrock wordt afgewisseld met subtiele slowblues waarin alle ruimte is voor de gitaarcapriolen van Paardekooper die zich ook als zanger enorm goed heeft ontwikkeld. Ondanks kleine problemen met het geluid mag het optreden als zeer geslaagd worden beschouwd en is De Boerderij van binnen in ieder geval al prima opgewarmd.

King Of The World

Problemen met het geluid had King Of The World ook toen het enige maanden geleden een studio in dook om dertien nummers op te nemen. Een storing op het elektriciteitsnet deed zich voor op het moment dat de instrumenten waren aangesloten en de banden gestart zouden worden. Een noodaggregaat bood uitkomst en het resultaat is een prachtig album geworden dat vanavond al live in première gaat. Alsof de ambities en doelstelling van de band onderstreept moeten worden opent het met ‘Only In It For The Money’. Iets wat later op de avond overigens ontkracht zou worden door het van Johnny Guitar Watson geleende ‘Broke and Lonely’. Het is vrijdagavond en hoewel het rookverbod nog altijd een onderwerp van discussie blijft, gaat ‘Let’s Go Get Stoned’ er goed in bij de bluesliefhebbers. Ooit geschreven door het schrijversduo Ashford & Simpson maar opgenomen door Ray Charles in ’66, kort nadat hij voor de zoveelste keer een poging ondernam om van de heroïne af te komen. Wij houden het slechts bij een paar pilsjes.

King Of The World

Met ‘She’s a Burglar’ hebben we alle drie vertolkingen van andermans werk dat op het album te vinden is, genoemd. Het van Freddie King bekende nummer uit 1974, en afkomstig van misschien wel één van de allermooiste bluesalbums ooit, wordt door King of the World in een iets meer uptempo-uitvoering gebracht waarin de swingende orgelpartij van Van der Kolm een voorname rol heeft gekregen. Mooi is ook de soepele solo die Erwin Java er doorheen speelt. ‘Burglar’ blijkt een juist gekozen nummer te zijn en een goed voorbeeld van iets dat heel goed bij de band past. In het zelfgeschreven ‘Number One’ wordt nog eens verwezen naar Freddie King, niet voor niets één van de grote Kings naar wie de band vernoemd is. De vocalen van Ruud Weber komen goed naar voren in de mix. Het is opvallend met welk een groot gemak het hem afgaat. Ondersteund door stuwend slagwerk van Fokke de Jong worden de heupjes soepel losgegooid en gaan de voetjes van de vloer in ‘Evil Thing’ waarin er lekker op los wordt ‘geshuffeld’. Van der Kolm springt van enthousiasme maar eens op zijn orgel terwijl de solo doorloopt. Het blijkt zoals verwacht een uitstekend live-nummer te zijn.

King Of The World

Vormde het bijna negen-minuten-durende slotstuk ‘Can’t Go Home (For ‘Q’)’, speciaal gecomponeerd ter nagedachtenis aan Harry Muskee, op het album een hoogtepunt, live blijkt het nog even een graadje intenser aan te komen. Java laat zijn gitaar ‘janken’ op een wijze die zelfs zijn ‘blues-brother’ niet onberoerd zou hebben gelaten. In deze fenomenale slowblues toont de 56-jarige gitarist, in al zijn bescheidenheid aan nog altijd tot de absolute blues-top te behoren. ‘Woman Across The River’, eveneens van Freddie King afkomstig, zagen we hier al eens eerder door Weber gezongen worden maar dan met Snowy White naast zich. Alweer een prima keuze om juist deze te vertolken.

Na een paar toegiften laat de band het langdurige applaus dankbaar over zich heen komen. De kop is er af en het lijkt van beide kanten goed te zijn bevallen. Hoewel het succesvolle ‘Cats Lost’ helaas niet een vervolg kreeg met ‘Dogs Found’, mag Java met deze geweldige formatie nog eens stevig in zijn handen knijpen.We gaan met het festivalseizoen in aantocht nog vaak genieten van King of the World.

King Of The World

King Of The World

King Of The World

King Of The World

Voor meer foto’s, zie fotoalbum King Of The World

KING OF THE WORLD “Can’t Go Home”-tour
05 apr Zwolle – Hedon
06 apr Zeyen – Zaal Hingstman
14 apr Amen – De Amer
26 apr Enschede – Atak
27 apr Groningen – R&B Night (Oosterpoort)
17 mei Amstelveen – P60
19 mei Raalte – Ribs & Blues Festival
31 mei Drachten – Iduna

Website: www.kingoftheworld.eu

Bas Paardekooper And The Blew Crue


Ook op Blues Magazine ...