king king 1

King King
Muziekodroom, Hasselt
14 Februari 2013

Tekst en Video’s: Walter van Heuckelom i.s.m. Rootstime.be
Foto’s: Linda de Winter

Ondanks dat Racing Genk Europees moest spelen en dat het weer slecht was ( ijzel en sneeuw op de baan) was de kleine zaal op deze Valentijnsdag veel te klein voor de Schotse superformatie King King die de Muziekodroom in Hasselt hadden uitgekozen om hun nieuwe cd in België te komen voorstellen. Bijna had het optreden nog niet kunnen doorgaan omdat de jongens onderweg naar Hasselt een panne hadden aan hun camionette. Gelukkig raakten ze nog op tijd in de Muziekodroom. Stipt om 21h00 begonnen de jongens vol enthousiasme aan hun eerste set. Dat het geluid erg luid zou zijn in deze kleine zaal was te verwachten, maar de meesten hadden hun voorzorgen genomen en hun oordopjes bij. Alan Nimmo startte al dadelijk met een nummer uit de dat splinternieuwe album “Standing In The Shadows” . Een nummer dat niets nieuws bracht, maar alleen maar bevestigde wat iedereen al wist na hun debuutalbum “Take My Hand” en hun geweldig optreden op het Bluesfestival in Peer 2011.

12 King King Muziekodroom Hasselt 14 februari 2013- More than i can take

Dadelijk dat stomende ritme in “More Than I Can Take” en wat klonk de Ludwig drums van één der beste drummers Wayne Proctor weer geweldig mooi. Door die subkick op zijn basdrum heeft deze een zeer diepe en warme klank. In “Wait On Time” hoorden we voor de eerste keer wat toetsenman Daniel Bingham allemaal uit zijn keyboards kon halen. Het was nog maar het tweede optreden van Daniël met King King maar dat was niet te merken. Het was alsof hij al jaren met Alan, Wayne en Lindsay op het podium stond. Alan had het geweldig naar zijn zin en stond regelmatig grapjes te maken tussen de songs door. Het waren niet allemaal nieuwe songs. Er werd een heel sterke versie gespeeld van “Don’t You Get The Feeling” waar Alan al een eerste maal zijn “Gibson Les Paul” bespeelde als een echte gitaarheld. Op het nieuwe album staan ook 2 covers. Gisteren werd er ééntje van gespeeld. Het was een cover van iemand die in Schotland zoveel bekender is dan hier, namelijk “Frankie Miller“. King King’s versie van “Jealousy” moet zeker niet onderdoen voor het origineel. Vervolgens kwam het funky “Good Time Charlie“. En weer kreeg Daniel Bingham de eer om zich in de kijker te spelen, wat hij ook met verve deed. Het leverde hem een daverend applaus op. Na de toetsen nam de gitaar van Alan het solo werk over. Prima song.

DSC_0223-1 (Custom)

Het prachtige “Long History Of Love” is een parel van een slowblues dat ook op het nieuwe album te vinden is. Al is het nummer niet onbekend want tijdens hun optredens in het najaar van 2012 speelden de jongens van King King dit nummer al als voorsmaakje op de nieuwe cd. Een nummer waar je echt kippenvel van krijgt. Een song waar je nooit genoeg van kan hebben. Subtiel gitaarspel, mooi toetsenklanken ertussen. Dit zalige nummer is één van mijn favoriete King King songs. Het laatste nummer van de eerste set begon met alleen de drums van Wayne en handgeklap.Na een tijdje viel de band in om met veel energie “All Your Life” te brengen. Een funky uptempo nummer met een aanstekelijk refrein. De eerste set viel duidelijk in de smaak van het het publiek want onder daverend applaus verdwenen de Schotse helden in hun kilt van het podium.

14 King King Muziekodroom Hasselt 14 februari 2013 – Don’t you get the feeling

16 King King Muziekodroom Hasselt 14 februari 2013- Long history of love

Set 2 werd op dezelfde manier begonnen als de eerste. Stevig en strakke ritmesectie in een stomend ritme. Zo was iedereen weer dadelijk bij de les. Lindsay Coulson stevig plukkend aan de snaren van zijn Musicman String Ray basgitaar en nieuwkomer Daniel Bingham weer als een echte meester op de toetsen. De volgende song “What Am I Supposed To Do” werd speciaal geschreven voor en opgedragen aan Alan’s broer Stevie Nimmo. Zijn kompaan en bloedbroeder bij “The Nimmo Brothers“. Het werd een echt eerbetoon van Alan aan zijn broer. Zo intens gezongen en zo een gevoelvol gitaarspel. Alan liet zijn Fender bijna zo goed als huilen. Als je naar de tekst luistert dan weet je dat deze broers elkaar echt graag zien. “What I supposed To Do” kan je ook op het nieuwe album beluisteren. Met het bluesy “Six In The Morning” uit King King’s eerste EP werden alle remmen nog eens volledig losgegooid. Knap werk hier weer van Wayne Proctor en Lindsay Coulson. En ook Daniel Bingham kon ons weer bekoren met zijn toetsenspel. Echt swingen ging het in de boogie woogie “Gravy Train“. En als een echte meester liet Alan tijdens zijn gitaarsolo het tempo heel wat zakken om te eindigen in een echte explosie.

DSC_0273 (Custom)

Een song die altijd op de setlist staat is: Eric Clapton’s slowblues song “Old Love“. Deze versie is minstens even knap als deze van slowhand Eric. Iets trager en meer ingetogen en breekbaar. Bijna 15 minuten puur genot op deze Valentijnsavond. Tussen minuut 5 en minuut 10 hoort men alleen Alan en zijn Fender met subtiel, gevoelig en knap gitaarwerk. Steeds het geluid beetje bij beetje verzachten zodat op een bepaald moment alleen de twee eerste rijen nog een beetje geluid horen. En oh wat was het muisstil in de zaal. Om daarna beetje bij beetje terug wat volume te geven, om daarna volledig los te barsten. Geweldige momenten zijn dat zowel voor de band als voor het publiek. Spijtig genoeg bleek dit ook het laatste nummer van de avond te zijn. Maar het publiek was nog niet voldaan, er werd duidelijk om meer geroepen en geklapt. Alan Nimmo en zijn vrienden konden de smeekbede om meer, niet weerstaan en gaven graag nog een toegift. “Mr Highway Man” uit het voorgaande album “Take My Hand” was het perfecte nummer om deze sublieme avond af te sluiten. Zoiets noemen ze komen, zien en overwinnen. King King heeft weer heel wat fans bij na deze avond in de muziekodroom. Ook voor Danny Guilliams en zijn ploeg moet dit succesvolle optreden deugd doen. Het is dankzij de inzet van zo’n mensen dat we dergelijke mooie optredens te zien en te horen krijgen.

18 King King Muziekodroom Hasselt 14 februari 2013- What am i supposed to do

19 King King Muziekodroom Hasselt 14 februari 2013- Six in the morning

20 King King Muziekodroom Hasselt 14 februari 2013 – Old love

The band:
Alan Nimmo : Gitaar en zang
Lindsay Coulson : Basgitaar
Wayne Proctor : Drums
Daniel Bingham : Keyboards

Setlist:
101. More Than I Can Take
102. Wait on time
103. Don’t You Get The feeling
104. Jealousy
105. Good Time Charlie
106. Long History Of Love
107. All Your Life
201. One More Time Around
202. What Am I Supposed To Do
203. Six In The Morning
204. Broken Heal
205. Cravy Train
206. Old Love
207. Mr Highway Man

Wie King King nog wil gaan bekijken en beluisteren kijkt het best op volgende webpagina http://www.kingkingblues.com/gigs.html . Spijtig genoeg zijn er dadelijk geen optredens meer in de buurt. Wel zijn ze op 30 April te gast in DeCasino in Sint-Niklaas en op 1 juni op het Zoetermeers Bluesfestival in Zoetermeer in Nederland.


Ook op Blues Magazine ...