Concertverslag: Kenny Wayne Shepherd – De Pul, Uden 3 November 2017

Kenny Wayne Shepherd
Support: Hoodoo Monks
De Pul, Uden
3 november 2017

Heel eerlijk gezegd stond de datum van 3 november al maanden in mijn agenda. Alleen zou ik in eerste instantie naar het Klokgebouw in Eindhoven gaan i.p.v. De Pul in Uden. In ieder geval wél voor de Amerikaanse bluesrocker Kenny Wayne Shepherd. Lighttown Blues Festival ging helaas niet door, gelukkig werd een vervangend optreden gearrangeerd voor Kenny Wayne, die vanavond het Europese deel van zijn Lay It On Down Tour afsluit. Dat laatste album (lees de recensie hier) werd wereldwijd goed ontvangen en de fans, waaronder mijzelf, staan te popelen om de nieuwe nummers live te mogen beleven.

Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s: Marco van Rooijen, Nineke Loedeman en Edwin Birkhoff / Alle Video’s: Edwin Birkhoff
Bekijk hier het fotoalbum van de avond.

Voor het zover is, gaan we genieten van de Hoodoo Monks, een Brabants bluestrio uit de regio Eindhoven. De band, die nu ruim drie jaar bij elkaar is, bestaat uit zanger-mondharmonicaspeler Erik van Tilburg (Papa T), gitarist Benito Berndsen (BB Burnette) en drummer Peter van der Zanden (Pit Maypole). Afgelopen jaar verscheen hun album ‘Blues Of The Legends’, dat in één dag werd opgenomen! De Brabanders brengen hierop een authentiek en puur eerbetoon aan hun helden als Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Little Walter en Willie Dixon.

Hoodoo Monks

Hoodoo Monks brengt in een afgeladen Pul een portie pure, onversneden boogieblues ten gehore, gebracht met een zeer aanstekelijk enthousiasme. Een degelijke portie rauw geserveerde, authentieke Blues, recht uit het hart. Drie kwartier zinderende muziek met dampende ritmes, vlijmend gitaarwerk, scheurend bluesharpspel en niet te vergeten die lekkere zangstrot van Erik. Met vette nummers als See My Jumper, Who Do You Love en een geweldige Mellow Down Easy haalt de band alles uit de kast om, zoals Erik het zegt, het publiek ‘heet’ te maken voor KWS. Naar mijn smaak is dat gelukt, wat een puike performance!

Hoodoo Monks

De net veertigjarige gitaarbeul Kenny Wayne Shepherd zit al ruim twintig jaar in het vak en heeft een immense carrière opgebouwd. Met ‘Lay It On Down’ bracht hij, als een soort statement, een meer hedendaags bluesalbum uit, zoals hij het zelf zegt in het interview dat Blues Magazine met hem had tijdens het Holland International Blues Festival in Grolloo afgelopen juni.

Naast Kenny zien we zanger Noah Hunt, die al meer dan 20 jaar met Kenny speelt. Daarnaast zien we Kevin McGormick op de basgitaar, toetsenist Joe Krown en drummer Sylvester ‘Sam’ Bryant, een ‘oudgediende’ die al jaren met Kenny Wayne speelt en tourt sinds de jaren 90.

Zoals altijd staat er hier een zeer goed geoliede machine op het podium, niets meer en zeker niets minder. We horen mooie bluesballads, vette Texas blues en rechttoe rechtaan rocksongs, in een alsmaar doordenderende sneltrein. Kenny Wayne brengt graag een strakke portie hedendaagse blues rock & roll, recht vanuit zijn hart.

De goed opgebouwde set bevat de bekende stampers als Never Lookin’ Back, True Lies, Blue On Black, The House Is Rockin’ en een werkelijk voortreffelijke versie van een van mijn favoriete songs Heat Of The Sun, van het album ‘How I Go’. Dát zijn de gitaarsolo’s die we het liefste horen!

Maar we kijken vooral uit naar de nieuwste nummers van ‘Lay It On Down’ en gelukkig worden we absoluut niet teleurgesteld. Het eerste blok van drie songs bevat een prachtig en intens door Noah gezongen Hard Lesson Learned, waarbij Kenny en Kevin de backingvocals voor hun rekening nemen. Kippenvel! Ook het pittige Baby Got Gone en Down For Love brengen een nieuwe dimensie in het repertoire van deze band. Klasse!

Noah Hunt’s zangstijl is onnavolgbaar. Zijn krachtige timbre, uitstraling en podiumskills maken een groot deel uit van die bekende Kenny Wayne Shepherd Band stijl. Vocaal is Noah de perfecte tegenhanger van Kenny’s hogere stemgeluid en ik hoor Kenny echt net zo graag zingen. Die afwisseling van de stemmen maakt het juist zo interessant.

Ook bassist Kevin McCormick doet een duit in het zang-zakje en staat het duo Hunt & Shepherd vocaal bij tijdens de vette shuffle Down For Love.

Tja, Deja Voodoo, wat kunnen we daar nu nog van zeggen. Ruim 20 jaar geleden al uitgebracht op het album ‘Ledbetter Heights’. Toen al een in een wereldse uitvoering, vandaag de dag is het niet anders. Kenny’s fans smullen er van.

B.B. King wordt nooit niet vergeten tijdens een concert van Kenny en met You Done Your Good Thing Now wordt een ode gebracht een deze grondlegger van de blues. B.B. King heeft een zeer speciaal plekje in Kenny’s hart. Aansluitend volgt nog een frisse uitvoering van Talk To Me Baby, een nummer van die andere inspiratiebron: Elmore James.

Dan volgt er weer een nieuw nummer, het door Kenny gezongen Diamond And Gold,  met een heerlijk stukje toetsenwerk. Ietwat poppy wellicht, maar voor de liefhebbers wel weer een heerlijk nummer om volop mee te brullen en zo belanden we ineens toch aan het einde van dit langverwachte concert.

Geen show zonder toegift en we weten het wel zo langzamerhand: dat gaat knallen! Een hele sterke Blue On Black wordt gevolgd door de climax: een waanzinnige Voodoo Child Slight Return, waarin werkelijk álles nog een keertje uit de kast wordt gehaald.

Zowel muzikaal en zeker qua performance. Simpelweg is dit nummer hét perfecte einde van een van de gaafste optredens van dit jaar. Een intiem concert, gewoon hier in De Pul te Uden.

Kenny zei het al eerder: we komen terug in 2018!

Website Kenny Wayne Shepherd

9 Comments

 1. Els van der Meule 5 november 2017 om 23:33 - Antwoorden

  Mooi (foto) verslag van een fantastische avond vanaf het voorprogramma tot het eind. Voor mij 1 van de beste concerten van dit jaar! Laat maar komen in 2018 #Kanniewachten#

 2. Johan 6 november 2017 om 09:11 - Antwoorden

  Mooi verslag..! Top, met mooie platen..

 3. ab 6 november 2017 om 15:47 - Antwoorden

  Inderdaad een fantastisch concert van een topband,heel goed verslag met mooei foto’s.Erg leuke en gezelligge gelegenheid, de Pul In Uden.
  Een minpunt was wederom zoals bij vele concerten het geouwehoer van mensen die elkaar juist op zo’n avond iets onbenulligs moeten vertellen tijdens de nummers.

 4. vercouter ingrid 6 november 2017 om 17:44 - Antwoorden

  Vanuit Belgie naar Uden gekomen om Kenny wayne sheppard band te zien. Inderdaad fantastisch optreden, kom volgend jaar zeker terug.

 5. Jos Verhagen 6 november 2017 om 19:27 - Antwoorden

  Prachtige foto’s van een super optreden,

 6. Ton&Annelies Zegers 6 november 2017 om 19:55 - Antwoorden

  Het was een fantastisch concert, we hebben erg genoten. Volgend jaar willen wij er zeker weer bij zijn. Mooie foto’s.

 7. erik goossens 6 november 2017 om 20:55 - Antwoorden

  Genoten van een geweldige band !!!! Het beste optreden van Kenny Wayne dat ik al gezien heb. De rit vanuit Kaulille wil ik voor zo een band zeker nog eens overdoen , prachtige foto’s trouwens.

 8. Lucien van der Voort 6 november 2017 om 22:06 - Antwoorden

  inderdaad een geweldig optreden. Heb de band ook in de melkweg een aantal jaren geleden gezien en ik keek hier naar uit. Het was inderdaad een dumper dat je de muziek niet goed kon horen door het gepraat van mensen die blijkbaar deze muziek niet konden waarderen.Was een zwaar minpunt,

 9. Robbie Stone 7 november 2017 om 16:29 - Antwoorden

  Geweldig concert !! Kende hem alleen van zijn cd’s maar vanaf nu speelt hij alleen nog live voor me.
  Heb nog 90 min op beeld vastgelegd vanaf het balkon.

  https://youtu.be/5ft7x0yOpww

We horen graag je mening! Voeg reactie toe