Kenny Wayne Shepherd Band

Kenny Wayne Shepherd Band

Kenny Wayne Shepherd Band – Q-Factory, Amsterdam 4 november 2019

Het gaat erg goed met Kenny Wayne Shepherd. Voor de tweede maal dit jaar bezoekt de blonde gitaargod Europa, voorafgegaan door twee concerten in Brazilië, een land waar Kenny nog niet eerder heeft opgetreden. Europa houdt van Kenny Wayne en niet zonder reden. Hou je van vette, vlammende bluesrock dan moet je bijna wel van deze Louisiana-zoon houden.

Tekst: Nineke Loedeman/ Foto’s: Marco van Rooijen/ Video’s: Edwin Birkhoff. Alle foto’s van de avond zijn te vinden in het album Kenny Wayne Shepherd. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Kenny is ook dol op Europa en treedt hier graag op. Vanavond staat hij in Amsterdam, de enige Nederlandse show dit jaar, voor een stijf uitverkochte Q-Factory. Een zeer hippe locatie, goed te bereiken en van alle gemakken voorzien. Zo kun je lekker een hapje eten voor een concert en zelfs blijven slapen in het Q-hotel in hetzelfde pand ná een concert.

Kenny, net terug van twee festivals in Denemarken, was trouwens de avond ervoor al in Amsterdam en hij nam alvast de gelegenheid de zaal te verkennen en deed dat bij het concert van mede-gitaarkunstenaar én platenlabelgenoot Doyle Bramhall II.

Sheverine
Sheverine

Het voorprogramma vanavond begint op tijd en wordt verzorgd door de jonge Eindhovense Stoner BluesRock Band Sheverine. Het viertal, geïnspireerd door de muziek van o.a. Led Zeppelin, Rival Sons en Queens of The Stone Age zet in een half uur tijd een retestrakke set neer en laat hiermee een uitstekend visitekaartje achter!

Kenny Wayne Shepherd Band

Kenny Wayne Shepherd Band

Zoals Kenny tijdens ons interview afgelopen juli beloofde, heeft hij ook zijn blazerssectie meegenomen op de Europese tour. Op trompet zien we Mark Pender en op de saxofoon Joe Sublett, het duo dat samen met drummer Chris Layton, toetsenist Joe Krown, bassist Scott Nelson en zanger Noah Hunt een goede basis legt voor de gitaarkwaliteiten van Kenny Wayne.

Kenny Wayne Shepherd Band

Kenny Wayne Shepherd Band

De set van vanavond is zoals verwacht nergens verrassend, zeker niet als je de man regelmatig volgt. Vandaag worden uiteraard wel enkele nieuwe nummers gespeeld, er wordt afgetrapt met A Woman Like You, gevolgd door de Buffalo Springfield cover Mr. Soul, Long Time Running en een lekker lang uitgesponnen I Want You, waarin Kenny ongegeneerd los gaat op zijn Fender:

 

Live is nu te horen hoe onwijs goed die blazerssectie wel niet in de sound van Kenny Wayne past. Het zijn natuurlijk ook niet de minsten, deze twee mannen.

Kenny Wayne Shepherd Band

Volledig gepokt en gemazeld wegens jarenlange samenwerkingen met o.a. Stevie Ray Vaughan, Otis Rush, Bruce Springsteen, Southside Johnny en vele, vele anderen. Luister en kijk maar eens naar hun uitgesproken vette soleerwerk op Talk To Me Baby:

 

Het publiek geniet en deint volop mee!

Chris Layton heb ik nooit kunnen betrappen op minder goed drumwerk, dit icoon is vergroeid met zijn drumstel en zet keer op keer een strakke basis neer. Heel erg fijn om te horen en te zien. Ook toetsenist Joe Krown horen we meer en meer zijn stempel drukken op Kenny’s muziek.

Kenny Wayne Shepherd Band

Kenny Wayne Shepherd Band

Het moet gezegd, de concerten van de Kenny Waynes Shepherd Band zijn de afgelopen jaren er echt beter op geworden. Kenny stapt steeds vaker iets terug om zijn bandleden de kans te geven voluit te excelleren. Het hoeft allemaal niet meer zo supersnel en zoals hij zelf zegt: less is more! Hij groeit mee, niet alleen als artiest maar ook zeker als bandleider. Steeds minder zien we die gelikte show, de pasjes en onderonsjes met zanger Noah Hunt.

Kenny Wayne Shepherd Band

Kenny Wayne Shepherd Band

Die laatste vind ik vanavond toch ietwat tam, hoewel hij wel prima bij stem is. Wie momenteel wel uitgesproken aan het werk is, is bassist Scott Nelson. Hij komt nu eens écht lekker los en heeft zichtbaar plezier in de show. Dat hebben we wel eens anders meegemaakt.

Zoals wel duidelijk is wordt ik heel erg gelukkig van de blazerssectie. Op het album klinkt het al zo vet en op het podium komt dat nog veel meer uit de verf. Niet in de laatste plaats vanwege het actief meedoen van deze mannen Joe Sublett & Mark Pender. Een en al swing, wát een waardevolle aanvulling!

Kenny Wayne Shepherd Band

En Kenny, die doet wat hij het liefste doet: een stevige pot gitaar spelen! En hij doet dat voluit en met een ongelimiteerde passie.

De set, die zoals gewoonlijk met een sneltreinvaart verloopt, kent meerdere hoogtepunten. Een fantastische Heat Of The Sun is er daar een van, net als Shame, shame, shame, dat bol staat van veel en explosief gitaarwerk. Het geheel wordt afgetopt met de Joe Walsh cover Turn To Stone, een favoriet nummer van Kenny waar hij een inmiddels heel eigen draai aan heeft gegeven en dat het live bijzonder goed doet. En weer die blazers hè….

 

Natuurlijk komt de band nog terug voor de toegift die bestaat uit de klassieker Blue On Black, die zalige meezinger King Bee en de uitsmijter-extraordinaire Voodoo Child.

Kenny Wayne Shepherd Band

Kenny Wayne Shepherd Band

Q-Factory ontploft bijna. Het enthousiaste publiek krijgt vanavond 100 % waar voor zijn geld en stormt naderhand naar de merchandisetafel waar de albums en T-shirt als warme broodjes over de toonbank gaan. Altijd fijn om te zien want dat zijn tenslotte erg belangrijke inkomsten voor een band op toer.
Ook onze avond kan niet meer stuk!

Kenny Wayne Shepherd Band

Als alles volgens plan verloopt zien we de Kenny Wayne Shepherd Band in 2020 weer terug op de Europese podia. We kunnen bijna niet wachten….

Website Kenny Wayne Shepherd

Kenny Wayne Shepherd Band

Kenny Wayne Shepherd Band

Kenny Wayne Shepherd Band

Setlist:

Foto Concertverslag: Kenny Wayne Shepherd Band - Q-Factory, Amsterdam 4 November 2019


Ook op Blues Magazine ...