JML_3751

Junior Watson
NiXenMeeR, Enschede
14 oktober 2015

De status van de stilaan legendarische Junior Watson is al even groot als het indrukwekkend is. Als stichtend lid bleef hij 10 jaar bij The Mighty Flyers, gevolgd door een decennium bij Canned Heat en toerde hij een tijdje met Lynwood Slim. Gedurende zijn lange carrière heeft hij met zowat iedereen die iets te betekenen heeft in de blueswereld in de studio vertoefd of het podium gedeeld: Big Mama Thorton, George Smith, Jimmy Rogers, Shakey Jake, Luther Tucker, Charlie Musselwhite, Kim Wilson, William Clark… Zijn vrolijk swingende blues wordt gedragen door zijn fenomenaal gitaarspel.

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman

Eens in de zoveel tijd krijg je de mogelijkheid zo’n legendarisch gitaaricoon van dichtbij te zien, vandaag is dat op het meest intieme en tegelijkertijd ‘eigen’ podium: de NiXenMeeR in Enschede. Een podium dat bekend staat als ‘huiskamer’, waar de sfeer gemoedelijk en intiem is en het publiek praktisch tot je familie behoort. Het concert van Junior Watson, het enige concert in Nederland, zorgt er voor dat de muziekliefhebbers van heinde en ver gezellig aanschuiven. Het is een bijna uitverkocht huis op deze mooie woensdagavond.

Om 21.00 uur lopen Junior en zijn begeleidende band het podium op. De bijna vijfenzestigjarige (morgen is hij jarig!) kale doch flink bebaarde gitarist heeft voor zijn tour de jonge saxofonist  Kasper Værnes meegenomen, tezamen met veteraan Billy T Troiani op basgitaar en Alexander Pettersen achter de drumkit.
Er wordt met een instrumentaal nummer geopend en volgens eigen zeggen heeft Junior daar vanavond gewoon zin in: I’m in a guitar playing mood’. Hij werkt zonder setlist en beslist ter plekke wat er gespeeld gaat worden. Voor zijn voeten liggen meerdere A-viertjes papier met nummers waaruit gekozen kan worden.

JML_3827

JML_3824

JML_3738

We krijgen een heerlijke avond voorgeschoteld vol met vrolijke swingende jump-blues, Westcoast blues en prachtige slow blues. Veel instrumentale nummers, met zalig gitaarwerk maar ook met veel klasse saxofoonpartijen. Junior (Michael) Watson heeft in de loop der jaren een zeer eigen gitaargeluid ontwikkeld. Hij is een meester in de blues en de swing en geeft er vaak een verrassende eigen draai aan. Hij heeft naast het uitbrengen van enkele eigen albums, op ontelbare albums van anderen meegespeeld. Zijn oeuvre is zeer omvangrijk. Vanavond brouwt hij een opwindende mix van zijn eigen werk en covers. Van het swingende Spring Roll via het trage One Night With You naar het mooie Blues After Hours, een tribute aan Pee Wee Crayton.

Video by Art Visuals Productions

De muziek is zonder twijfel helemaal top vanavond. De band bestaat uit goede muzikanten die Junior precies volgen en vormt op die manier een stabiele basis voor zijn gitaarspel en zang. Heerlijk. Wat de avond nog meer speciaal maakt. zijn de prachtige anekdotes: de man weet op soms hilarische wijze zijn nummers te introduceren. Zijn grappige verhalen worden ondersteund door zijn karakteristieke lachje. Zelf lacht hij om het hardst en vergeet daarbij regelmatig welk nummer er ook al weer gespeeld moet worden!

Humor is de man niet vreemd dus, zeker zijn versie van The Girl With Emphysema is bijzonder komisch en zou het goed doen als anti-rook-reklamesong. Iedereen ligt in een deuk en dat tekent de uitstekende sfeer van vanavond, met een publiek dat krijgt waarvoor het gekomen is. Een publiek overigens dat voor een groot deel uit Neerlands beste (blues) muzikanten en andere echte liefhebbers bestaat. Iedereen geniet met volle teugen van deze iconische entertainer.

JML_3771

Niet helemaal tevreden is Junior over zijn gitaar, die hij geleend gekregen heeft. De knoppen zitten op de verkeerde plaats, ’t werkt dus niet optimaal en inderdaad, zo nu en dan gaat er iets mis tijdens een solo. Ik heb trouwens niet de indruk gekregen dat iemand van de toehoorders er echt om maalt.

Een afwisselende avond vol swing, shuffle, goede blues, sappige verhalen en humor komt aan een eind. Na twee toegiften besluit Junior zijn concert met de woorden: ‘Ladies and Gentlemen: Good Night’ om even later de vele handen te schudden en met enthousiaste fans op foto’s te gaan. Wat een toffe avond.

Website Junior Watson

JML_3723

JML_3818

JML_3809

DSCF8233

JML_3836

Zijn Europese tour brengt deze Westcoast Blues Gitaar Legende nog naar
16 oktober – La Feclaz (France) / Au Carcey
17 oktober – Hannover (Germany) / Jazz Cub Hannover
18 oktober – Petershagen (Germany) / Windmühle Großenheerse (16:00)


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.