DSC08085

JULIAN SAS
LINGEHUIS, GELDERMALSEN
18 JUNI 2015

Tekst en foto’s Bert Lek. Meer foto’s: Album Bert Lek

Na veertien jaar, volgens Julian vijftien jaar, keert hij terug in het theatertje waar veel bluesconcerten plaatsvonden. De gemeente wil het gebouw tegen de vlakte hebben, hoewel een kerkgenootschap belangstelling heeft om het over te nemen voor hun zondagsdienst.

Julian heeft er met zijn band zeven jaar geoefend en als dank aan de beheerder en vriend Martin Stam geeft hij de laatste twee concerten, die hier gehouden worden. Julians andere vriend, bassist Tenny Tahamata, heeft van de bühne een sfeervol geheel gemaakt. Er staan twee oude National Duolian gitaren, een Gibson ES 335 en een Martin gitaar in de standaard. Een tafeltje met de ijzeren staafjes, maar ook staat er een lessenaar met een ouderwetse Multi ring band, waar de tekst van de nummers in staan. Zelf neemt Julian plaats op de Fender kruk. Martin kondigt zijn vriend op zeer kortbondige wijze aan en het publiek zit relaxt in de comfortabele rode stoelen vol verwachting wat er komen gaat.

IMG_2845

In 2002 bracht Julian het album ‘Ragin’River’ met een bonus cd akoestisch uit. Die zal hij ook weer helemaal spelen. Vanavond grijpt hij terug naar zijn oude helden en komen twee eigen nummers in Home Feeling, (Delivered) aangekondigd door Julian als het eerste nummer dat hij ooit schreef en I Ain’t Backing Down, van zijn laatste cd “Bound To Roll.”.

Julian opent met Texas Tornado van Big Bill Broonzy op zijn Martin gitaar, die de eerste paar nummers niet teruggaat in het rek. Waardoor het komt weet ik niet, maar het geluid van de National gitaren trekt mij niet. Echter klinkt de Gibson lekker in mijn gehoor. Het is niet zo blikkerig, lekker vol. De echte fans weten, dat er voor Julian maar EEN echte King of The Blues is en dat is John Lee Hooker (BB voor de commerciële blues aldus Julian) en die komt vanavond langs in de prachtige versies van Jump The Boogie, It Serves Me Right To Suffer en het grappige Jockey Blues. Zeer gedenkwaardig is ook het hele mooie nummer Allen Jumpin At Shadows van Engelsman Duster Bennett, die Julian speciaal opdraagt aan Theo Jansen van Triple J Records in Tiel, waar Julian vele middagen doorbrengt, luisterend naar nieuw werk, wat hij echt moet horen volgens de platenbaas. Met de uitvoering van Statesboro Blues denkt Julian klaar te zijn met zijn prachtige intieme concert, maar met een staande ovatie van het publiek komt er nog een prachtige slide uitvoering achteraan van J.B. Hutto’s Too Much Alcohol.

Een sfeervolle avond met een luisterend publiek en een musicus in topvorm. Hopelijk hoeven we nu geen veertien jaar te wachten en doet Julian jaarlijks een akoestische sessie.

Setlist
Texas Tornado
Mojo Hand
Found True Love
Long Distance Call
Homefeeling/Celtic improvisation
The First Time I Met The Blues
Jump The Boogie
Serves Me Right To Suffer
Sun is Shining

What is The Blues
Cat Man Blues
Allen Jumpin At Shadows
Mojo Boogie
I Ain’t Backing Down
Jockey Blues
Same Thing
What In The World
Statesboro Blues
Too Much Alcohol

Website Julian Sas

IMG_2860

Meer foto’s: Album Bert Lek


Ook op Blues Magazine ...